Kommunen.dk
MENU

Ziegler: Det havde jeg alligevel ikke forventet

Nu er der mulighed for varig fred med lærerne, mener KL's chefforhandler efter massivt ja til OK18. Lærerforeningen satser på lokalt samarbejde her og nu.

Ziegler: Det havde jeg alligevel ikke forventet

Nu er der mulighed for varig fred med lærerne, mener KL's chefforhandler efter massivt ja til OK18. Lærerforeningen satser på lokalt samarbejde her og nu.
Michael Ziegler og Anders Bondo Christensen fik deres aftale godkendt af lærerne.
Michael Ziegler og Anders Bondo Christensen fik deres aftale godkendt af lærerne.
Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix.

Mens offentlige fagforeninger på stribe mandag meldte ud om et ja på over 90 procent, var det lærernes 74,6 procent ja-stemmer, der for alvor gjorde indtryk. Også hos KL's chefforhandler Michael Ziegler (K).

- Jeg havde forventet, at der ville komme et ja, jeg havde også forventet, at det ville blive et pænt ja. Men jeg havde alligevel ikke forventet, at det ville blive så flot et ja, siger han til Ritzau om resultatet.

Lærernes ja giver håb for det fremtidige samarbejde efter flere års dårlig stemning, mener han.

- Det er bestemt med til at understøtte den nye start, som parterne er enige om, at der skal være for folkeskolen, siger Ziegler. 

Som bekendt endte det dramatiske forhandlingsforløb i april med, at lærerne ikke fik den arbejdstidsaftale, de havde håbet på, men måtte nøjes med, at en kommission skal se på spørgsmålet om lærernes arbejdstid i de kommende år. 

Den kommission har Michael Ziegler store forventninger til.

- Det er rigtig vigtigt, at vi som parter gør, hvad vi kan for at skabe den her nye start, for det er deri, at mulighederne for at skabe den permanente, varige fred kan komme. 

- Jeg tænker, at vi først og fremmest skal understøtte kommissionens arbejde så godt som muligt. Det gør man bedst ved, at de to parter tager et skridt tilbage og lader nogle andre kigge på det med friske øjne, siger han. 

Bondo glad for lokalt samarbejde
Det markante ja vækker også glæde hos formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen. Men han er samtidig utålmodig.

- Jeg er selvfølgelig glad for, at det blev et ja. Men der ligger også en klar markering i, at en del lærere ikke synes, det er tilfredsstillende, siger han til Ritzau.

Derfor vil lærerforeningen ikke vente, til kommissionen kommer med sit udspil om to-tre år op til de kommende overenskomstforhandlinger, men forsøge at skabe forbedringer her og nu.

- Vi skal selvfølgelig forhandle ud fra kommissionens arbejde i starten af 2020. Men vi har også en aftale om at styrke samarbejdet lokalt mellem kreds og kommune, skoleleder og tillidsrepræsentant med det mål at skabe positive forandringer, siger lærernes formand.

Han mener, der er en bevægelse i gang hos kommunerne, der imødekommer lærerne.

- Jeg er glad for, at en række kommuner, allerede inden resultatet blev godkendt, har taget initiativ til at kontakte vores lokalafdelinger for at styrke samarbejdet. Der er sågar indgået flere lokalaftaler, hvor man slet ikke tidligere kunne drømme om at lave det. Derfor sidder vi ikke bare og venter på kommissionen. Vi kaster os over opgaven her og nu, siger Anders Bondo Christensen.

Historisk
Hos de øvrige offentlige fagforbund var glæden uden malurt. De var både tilfredse med den høje ja-procent, den høje stemmeprocent og engagementet i overenskomstprocessen, som flere steder har givet mange nye indmeldelser.

- Vi er godt tilfredse. Selv om processen har været sej og langvarig, så er resultatet godt, siger forbundsformand Mona Striib fra FOA i en kommentar.

- Kombinationen af, at så mange har engageret sig og har taget stilling og en så stor opbakning, er historisk for pædagogerne, siger formand i Bupl Elisa Bergmann. 

- Jeg er ikke overrasket – for det er altså en sk…god aftale, det her, tweetede HK-formand Kim Simonsen. 

Resultater fra kommunalt og regionalt ansatte

Danmarks Lærerforening: 74,6 pct. ja, stemmeprocent 77,8.  

BUPL: 94 pct. ja, stemmeprocent 68,5.

FOA: 95,1 pct. ja, stemmeprocent 65.

HK Kommunal: 97,6 pct. ja, stemmeprocent 73,9.

Socialpædagogerne: 93,4 pct. ja, stemmeprocent 52.

Dansk Socialrådgiverforening: 96,7 pct. ja, stemmeprocent 65,3.

Dansk Sygeplejeråd: 91,1 pct. ja, stemmeprocent 57,5.

3F: 90 pct. ja, stemmeprocent 51,3.

Dansk Metal: 90 pct. ja, stemmeprocent 70.

Teknisk Landsforbund: 97 pct. ja, stemmeprocent 75.

Akademikerne: 99 pct. ja, stemmeprocent 58.

Som det eneste forbund endte Dansk Jernbaneforbund med at nedstemme overenskomstresultatet med 230 nej-stemmer og kun 33 ja-stemmer og en stemmeprocent på 79. Hvis ikke det lykkes at indgå en ny aftale, udbryder der konflikt fra 11. juni, som berører Nordjyske Jernbaner A/S og Lokaltog A/S, som dækker strækningerne Skagen–Skørping, Hirtshals–Hjørring, Lollandsbanen, Tølløsebanen og Frederiksværkbanen.

Parterne mødes torsdag 7. juni for at forhandle om en aftale.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

RELATEREDE ARTIKLER
FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR