Klumme/
Snitfladerne mellem ældrelov og sundhedsreform stiller store krav til politikerne
Klumme/
Snitfladerne mellem ældrelov og sundhedsreform stiller store krav til politikerne
Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk
Der har den seneste tid været travlt på ældre- og sundheds kontorerne på Christiansborg. En ældrelov og en sundhedsreform er nu efter mange måneders ventetid landet, og i kommunerne skal vi til at gøre os klar til en ny virkelighed. Og det bliver en virkelighed, hvor vi virkelig skal holde tungen lige i munden, for ældreloven taler ikke nødvendigvis sammen med sundhedsreformen.
Ser man på ældreloven isoleret, er der rigtig mange gode tiltag i denne. I hjemmeplejen skal man til at arbejde i små selvstyrende teams og med fokus på helhedspleje. Myndighed skal omlægges, så der nu visiteres i pakker, og medarbejdere sammen med borgerne får langt mere indflydelse på de visiterede ydelser.
Den del giver rigtig god mening, især når man ser på de kommuner, der allerede er gået i gang, og som leverer rigtig gode resultater med organisering i selvstyrende teams.
Skal man så have sundhedsreformen med ind i planlægningen af arbejdet, ja så skal man i hjemmeplejen fremover skille akutsygeplejen fra og det samme gælder for de kommunale akut - og midlertidige pladser.
Fokus skal være på borgernes behov
Men hvordan taler det ind i den helhedspleje man ifølge ældreloven skal levere? Og det er her, det bliver svært, og man både ledelsesmæssigt og politisk skal holde tungen lige i munden. For helhedspleje er jo også sammenhæng mellem pleje og sygepleje og akut sygeplejen kan ikke nødvendigvis adskilles fra basissygeplejen. Der kan også være stort sammenhæng mellem akutpladser og akut sygeplejen, da det ofte er fælles borgere.
Alle disse snitflader lægges der op til skal afklares i de nye sundhedsråd, hvor både regionale og kommunale politikere skal sidde sammen. Mit håb er, at man her løfter sig op over sin egen lille andedam og ser ind i, hvad der reelt er de bedste løsninger for borgerne. Måske skal en kommune selv drifte akut sygeplejen og måske skal en anden ikke. Måske skal to kommuner være sammen om akut og midlertidige pladser mens regionen har ansvaret.
Der er mange muligheder, men skal vi lykkes kræver det, at de politikere, der sidder i sundhedsrådene, kan hæve sig op i helikopter og se løsninger på tværs. Det er en spændende tid vi går i møde.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.