Klumme/
APN-sygeplejersker er en nøgle til fremtidens sundhedsvæsen
Klumme/
APN-sygeplejersker er en nøgle til fremtidens sundhedsvæsen

Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk
Sundhedsvæsenet har gennemgået markante forandringer.
Flere og mere komplekse opgaver er rykket fra sygehusene og ud i det nære sundhedsvæsen, og det betyder, at flere borgere end tidligere modtager sygepleje og behandling i eget hjem. Det er positivt.
Udviklingen forstærkes af både ældrereformen og sundhedsreformen, som sætter en tyk streg under, at det nære sundhedsvæsen skal i fokus.
Spørgsmålet er, hvordan vi i fællesskab lykkes med opgaven?
Kompleksitet kræver løsninger
Når borgerne har mere komplekse forløb end tidligere, stiller det større krav til tværfagligt samarbejde, koordinering og ikke mindst sundhedspersonalet.
Derfor får kommunerne behov for flere sygeplejersker, som kan navigere i den øgede kompleksitet og samtidig sikre, at borgerne får den rette behandling.
En del af løsningen har Aalborg Kommune vist. De har ansat sygeplejersker med kandidatuddannelsen i Advanced Practice Nursing (APN). Resultaterne af det taler deres eget tydelige sprog, for de har lykkedes med at reducere antallet af forebyggelige indlæggelser.
Hvis vi skal lykkes med at styrke det nære sundhedsvæsen, som ældrereformen og sundhedsreformen ambitiøst lægger op til, kræver det investeringer i de rette kompetencer.
APN-sygeplejerskerne er uddannet til at foretage en systematisk helhedsvurdering af borgerens samlede situation, tage ansvar for og skabe sammenhængende borgerforløb og til at fungere som et bindeled mellem borger, pårørende og øvrige sundhedsprofessionelle.
Alt sammen noget der rimer på styrkelsen af det nære sundhedsvæsen.
Gode erfaringer fra det nordjyske
Tankerne om, at APN-sygeplejersker kan styrke den borgernære sundhedsindsats, er ikke bare grebet ud af den blå luft.
Aalborg Kommune er som sagt en af de kommuner, som har set lyset. Her spiller seks APN-sygeplejersker en central rolle i at sikre sammenhæng i borgernes forløb, og de har kompetencerne til at tage kvalificerede beslutninger tæt på borgeren.
Når den kommunale sygepleje identificerer en særlig kompleks problemstilling hos en borger med f.eks. gentagne akutindlæggelser, henviser de borgeren til APN-teamet. På baggrund af en systematisk helhedsvurdering af borgeren, tilrettelægges et skræddersyet APN-forløb, som tager udgangspunkt i den enkeltes udfordringer.
Det handler om at identificere, hvad borgeren har behov for. Om alt fra sygepleje og ernæring til genoptræning. Men der kan også være et behov for at koordinere på tværs af forløbet, så den ene indsats ikke spænder ben for den anden. Måske opdager APN-sygeplejersken noget, som kræver, at borgerens læge bliver involveret. I så fald sørger APN-sygeplejersker for at sende besked til borgerens egen læge, som på den baggrund hurtigere kan iværksætte de nødvendige undersøgelser eller ordinationer.
APN-sygeplejerskerne kan betragtes som tovholdere i komplekse forløb, fordi de kan hjælpe borgerne gennem et system, der kan fremstå uoverskueligt.
I et APN-forløb inddrager sygeplejerskerne både borgeren, borgerens netværk, plejepersonalet og tværfaglige og tværsektorielle samarbejdspartnerer og sørger for, at ingen vigtig information går tabt.
Erfaringerne fra Aalborg Kommune viser, at antallet af akutindlæggelser reduceres markant hos de borgere, der indgår i et APN-forløb. Det er en god business case - for det reducerer udgifterne for både sygehusene og kommunen på den lange bane.
Fremtiden kalder på nytænkning
Hvis vi skal lykkes med at styrke det nære sundhedsvæsen, som ældrereformen og sundhedsreformen ambitiøst lægger op til, kræver det investeringer i de rette kompetencer.
APN-sygeplejersker er én af løsningerne. De kan være med til at skabe den sammenhæng i borgernes forløb, som ofte efterspørges, og samtidig sikre at flere hjælpes i eget hjem.
Aalborg Kommune er en af de kommuner, der har vist vejen med APN-sygeplejersker, og jeg håber, at flere kommuner vil følge trop. Måske i et samarbejde på tværs af flere kommuner, som de kommende sundhedsråd kan tage fat på?
Fremtiden kalder på nytænkning, og APN-sygeplejersker kan meget vel være en af nøglerne til at sikre et mere nært, bæredygtigt og sammenhængende sundhedsvæsen.
I sidste ende til gavn for borgerne, som i højere grad vil blive taget i hånden og fulgt til dørs, så ingen fortabes i sundhedsvæsenets snørklede landskab.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.