Kommunen.dk
MENU

Trods gentagen kritik udbetalte de millioner til sig selv: Efter tvangslukning driver ejer igen bosted

De fik gentagen kritik for “uforsvarlig” brug af skattekroner på nordjysk bosted. Efter tvangslukningen driver den ene ejer igen bosted på samme adresse.

Trods gentagen kritik udbetalte de millioner til sig selv: Efter tvangslukning driver ejer igen bosted

De fik gentagen kritik for “uforsvarlig” brug af skattekroner på nordjysk bosted. Efter tvangslukningen driver den ene ejer igen bosted på samme adresse.
Bostedet Viljen blev tvangslukket af Socialtilsyn Nord. Nu drives der igen bosted på samme adresse.
Bostedet Viljen blev tvangslukket af Socialtilsyn Nord. Nu drives der igen bosted på samme adresse.
Foto: Grafik Kommunen.dk og foto Google Street Views

Den gamle skolebygning i Gåser i Nordjylland husede i december sidste år et skelsættende møde for de to ejere og ledere af Bostedet Viljen.

Et alvorligt punkt var på dagsordenen. 

De to forrige år havde ejerne trukket millioner ud af bostedet, der skulle hjælpe unge misbrugere med at blive stoffri. Socialtilsynet havde tidligere sanktioneret bostedet på grund af deres økonomiske drift. Selv deres egen bestyrelse havde kritiseret ejernes private hævninger, og bedt dem om at stoppe. 

Men alligevel fortsatte de private hævninger.

Til sidst havde det nået et “fuldstændigt uacceptabelt niveau”, lød det på bestyrelsesmødet. De to ejere havde alene i 2023 foretaget private hævninger på i alt 3,15 mio. kr. 

Kommunen.dk og Politiken har gennemgået en række dokumenter i sagen, der afdækker, hvordan adskillige millioner blev udbetalt til de to ejere af bostedet, som til sidst blev tvangslukket af Socialtilsyn Nord. 

Tilsynet anså driften for så “uforsvarlig”, at det også uddelte en lederkarantæne. I interviews med Kommunen.dk og Politiken erkender de to ejere og ledere, der også danner par privat, at der blev begået fejl på Viljen. 

- Selvfølgelig er der ting, jeg kunne have gjort anderledes. Det er jeg den første til at erkende. Det var jeg også dengang. Men jeg prøvede at gøre det så godt, jeg overhovedet kunne, siger Johan Lysdal Larsen, der var den øverste leder på Viljen.

Adspurgt til konsekvenserne for de unge, der på grund af tvangslukningen måtte flytte fra Viljen giver Vibeka Perinpam en undskyldning og forklarer:

- Fordi de skulle flytte herfra. At vi ikke havde nået at få styr på maskinrummet. Og det er da pisseærgerligt. Det er da, at de bliver omsorgssvigtet igen, siger hun og er tydeligt berørt.

Bestyrelse kastede håndklædet i ringen

Kommunen.dk kunne i starten af 2023 afdække flere kritiske forhold om de to ejeres drift af Viljen. Dengang var bostedet underlagt skærpet tilsyn af Socialtilsyn Nord efter, hvad de anså som en række problematiske indkøb i 2021. 

Et af købene var en stor, grå Volvo XC90 til 800.000 kr på bostedets regning. I forvejen rådede bostedet med blot syv pladser over tre biler. Begge ejere erkender, at bilen var for dyr, og at købet var en fejl. 

- Det var også min fejl. Den fejl blev der rettet op på så snart, vi fik en over næsen, siger Johan Lysdal Larsen. 

Hvorfor var det en fejl? 

- Det kan jeg da godt se i bagklogskaben, at det var nok en for dyr bil. Det kan jeg godt se, når jeg kigger tilbage på det. Så snart vi kom i den dialog, blev den bil solgt tilbage til Volvo, siger han.

Han kan dog ikke huske, om bostedet fik alle 800.000 kroner tilbage.

Har du solgt den for 400.000, 600.000 eller hvilket leje, ligger vi i?

- Vi ligger i hvert fald ikke så langt nede som 400.000. Men jeg kan ikke det nøjagtige beløb. Det kan jeg ærlig talt ikke, siger han.

Tilsynsdokumenter viser, hvordan at købet af Volvoen blot var ét af flere eksempel på, hvordan de to ejere udviste “uforsvarlig” brug af skattekroner. Helt centralt i sagen er de to ejeres private hævninger, der ifølge tilsynet ikke blev anvendt “til gavn for tilbuddets borgere”.

I 2021 havde de ejere hver trukket 1.029.544 kr. ud af tilbuddet. Det gav kritik fra tilsynet:

“Socialtilsynet konstaterer hermed, at overskuddet i tilbuddet er anvendt til konsolidering af virksomhedsejernes private formuer, frem for højere kvalitet for målgruppen, eller nedbringelse af tilbuddets døgnpris til gavn for anbringende myndighed og offentlige midler,” lød det. 

En del af de private hævninger var ifølge en redegørelse gået til at købe en ejendom i Thy, hvor de to ejere havde en drøm om at åbne endnu et bosted. Denne plan gik dog i vasken. 

Og igen året efter fortsatte de private hævninger: 

“Det noteres, at der i år er hævet i alt 2.092 t.kr. fordelt med 1.046 t.kr. til hver deltager. Dette beløb henføres til private forhold,” fremgår det af revisionsprotokollatet for 2022. 

Efter Viljen havde lovet bod og bedring over for tilsynet, blev det skærpede tilsyn fra december 2022 ophævet. Men trods både kritik fra tilsyn og bestyrelse foretog de to ejere igen store private hævninger i 2023. Denne gang 3,15 mio kr. Et beløb, der var over dobbelt så stort, som tilsynet havde godkendt i budgettet.

Kim Jacobsen, revisor med 35 års erfaring inden for sociale tilbud, kritiserer i skarpe vendinger driften af Viljen efter at være forelagt dokumenter i sagen. 

- Det lyder til, at de tømmer stedet for penge.

- Det hænger ikke sammen, at de hver hiver mere end en million ud til hver af dem hvert år, hvis man skal drive et bosted ansvarligt for offentlige midler, siger han.

Også Thomas Johansen, daværende bestyrelsesformand for Viljen, tager skarpt afstand fra de mange hævninger, og forklarer, at han forventede, at de to ejere ville tage bestyrelsens kritik til sig og tilbagebetale pengene.

Trods bestyrelsens kritik fortsatte hævningerne dog. 

- Jeg erkender, at den effekt, vi gerne ville have, ikke opstod. Når man som bestyrelse tydeliggør en kritik og nogle krav over for ledelsen, som bekræfter at de vil effektuere det, men alligevel ikke gør det, er det derfor, at vi som bestyrelse måtte kaste håndklædet i ringen. Vi kunne ikke længere stå inde for det her, siger han og henviser til, at bestyrelsen også endte med at nedlægge sig selv. 

Ejer og leder Johan Lysdal Larsen fortæller, at hans samlever og forretningspartner, Vibeka Perinpam, ikke havde noget ansvar for økonomien. Hun fortæller selv, at hendes eneste ledelsesopgave var at lave vagtplanen, og at hun “næsten” havde en fuldtidsstilling.

- Det var mit ansvar. Jeg var bossen, siger Johan Lysdal Larsen.

Han afviser dog at have tømt stedet for penge, og forklarer at hævningerne blandt andet gik til løn. Han synes ikke, han har hævet “en vanvittig høj løn”, da han både var leder og pædagog.

Han mener, at han har modtaget forkert økonomisk rådgivning og forklarer, at lidt under halvdelen af de 3,15 mio. kr. i 2023 gik til restskat fra årene forinden.

Den forklaring købte tilsynet dog ikke. Ejerne burde have taget højde for skattebetalingen i forbindelse med deres hævninger de forrige år. Efter hævningerne og flere andre problematiske forhold i økonomien valgte tilsynet at skride til en tvangslukning, som Ankestyrelsen tidligere i år også stadfæstede.

Adspurgt, om det ikke er rimeligt at forvente, at ledere, der belønner sig selv med millionlønninger, har bedre styr på reglerne, svarer Johan Lysdal Larsen:

- Det kan man godt sige. Jeg skulle have haft bedre styr på tingene, inden jeg startede Bostedet Viljen, siger han.

Du erkender, at det var for store beløb I hev ud?

- Ja, det kan jeg da godt sige ja til. Når du siger det sådan, lyder det da helt forkert, siger han

Underretninger til myndigheder

Socialtilsyn Nord har også tidligere kritiseret kvaliteten på Viljen. I det skærpede tilsyn fra december 2022 fremgår det, at tilsynet havde set flere “bekymrende forhold”. 

“Socialtilsynet konstaterer, at tilbuddets udøver magtanvendelser/indgreb i borgeres selvbestemmelsesret, som ikke er hjemlet i lov om voksenansvar”, skrev tilsynet og tilføjede, at der var opstået situationer med straf eller nedværdigende behandling, hvis en ung tilbagekaldte sit samtykke om at få taget urinprøver.

Ifølge tilsynet kunne de “manglende resultater” i forhold til at få løftet kvaliteten “have en direkte sammenhæng med jeres økonomiske dispositioner. Det vurderer vi, fordi jeres anvendelse af personale ressourcer er markant lavere, end jeres budget afspejler, og fordi I har trukket et stort beløb ud af tilbuddet." 

Johan Lysdal Larsen forklarer, at de forsøgte at rekruttere flere medarbejdere. En opgave der dog var svær på grund af den komplekse målgruppe. Han forklarer, at han endte med selv at tage rigtig mange timer som pædagog. 

Han afviser desuden kritikken af brug af straf på Viljen. Han husker dog, hvordan han følte sig nødsaget til at afskedige en medarbejder, som havde bedt en anbragt om at vaske sin bil og gøre andre ting for ham.

- Det, synes jeg bare overhovedet ikke, var i orden, siger han.

- Det var en forvridning af det magtforhold, der var, siger Johan Lysdal Larsen og tilføjer, at det dog slet ikke var “kutyme” på stedet.

Også anbringende kommuner har kritiseret driften af Viljen. Roskilde Kommune sendte i starten af 2024 en underretning til tilsynet om, hvad de kaldte kritisable forhold om “manglende indberetninger om magtanvendelse, længere tids lyssky og uigennemsigtige forhold i økonomien, samt personalegennemstrømning.” 

Socialtilsyn Nord sendte desuden en underretning til Arbejdstilsynet om forholdene på bostedet. Heri beskrives det, hvordan anonyme medarbejdere oplevede “voksen-skæld-ud, at blive udstillet”, at medarbejdere skulle “stå skoleret på kontoret” og flere andre beskrivelser af et dårligt arbejdsmiljø.

Forelagt kritikken svarer Johan Lysdal Larsen:

- Hvis der er nogen, der har følt det på den måde, så synes jeg også, det er problematisk. Men voksen skældud, det synes jeg aldrig, jeg rigtig har gjort mig i. Men selvfølgelig har der været nogle ting, vi har skullet tale om, siger han.

Johan Lysdal Larsen fremhæver desuden, hvordan Viljen på flere punkter også lykkedes med at gøre en forskel for de unge. I flere tilsynsdokumenter fremgår det også, at beboere har givet positive tilbagemeldinger. 

- Vi har fået rigtig mange børn og unge mennesker clean. Vi har fået dem væk fra den verden, de kom fra med stoffer og kriminalitet. Vi har fået mange børn tilbage i skole, hvor de har en reel mulighed for at tage sig en uddannelse.

- Så jeg synes, at Bostedet Viljen gjorde rigtig mange gode ting. Vi hjalp rigtig mange unge, men også deres forældre, siger han. 

"En brik i et spil"

Både Johan Lysdal Larsen og Vibeka Perinpam fratræder som ledere i henholdsvis januar og februar 2024, og et nyt navn dukker op som direktør og leder. Det sker kort tid efter at Socialtilsyn Nord varsler, at Viljen skal lukke. Her bliver Stine Jørgensen indsat som ny direktør. 

Men ansættelsen forløb ikke som den burde, lyder det fra Stine Jørgensen. Hun fik nemlig ikke at vide, at Viljen samtidig stod overfor en mulig tvangslukning. 

- Jeg fik et kæmpe sug i maven og blev mega ked af det og frustreret over, at man ikke havde oplyst mig om, hvor galt det stod til, og at tilsynet arbejdede på at lukke Viljen. Specielt ved jobsamtalen, for så havde jeg vidst, at lokummet brændte. Så kunne jeg have sagt til dem, at det ikke er mig, I skal ansætte. Jeg havde jo ingen erfaring, siger hun.

Revisor Kim Jacobsen vurderer, at hendes rolle “lyder som en stråmand”. Stine Jørgensen er enig i den beskrivelse og sidder tilbage med følelsen af at været brugt “som en eller anden brik i et spil”. 

- Jeg vil jo vildt gerne afskrives fra det der er sket. Til trods for at der tidligere havde været skærpet tilsyn, så er det mit navn, der stod på den endelige høring, da tilsynet påtænkte at lukke Viljen, og det vil for evigt følge mit navn. 

- Hvordan kan det være retfærdigt, når det eneste, jeg ville, var Viljen og de unge mennesker? Hvorfor mener man, at jeg har fortjent at tage skraldet for noget, der allerede var dømt til at gå galt? Jeg gjorde ikke andet end at kæmpe for de unge mennesker, og det ved jeg, at en del af de unge og deres forældre også vil bekræfte, siger Stine Jørgensen. 

Stine Jørgensen forklarer, at hun stadig er sygemeldt med stress efter forløbet. 

Trods Stine Jørgensens oplevelser understreger hun, at hendes kritik ikke er rettet mod de to ejere. I stedet drejer det sig om bestyrelsen og en konsulents rolle, forklarer hun. 

Daværende bestyrelsesformand Thomas Johansen fortæller, at han ikke kan genkende Stine Jørgensens udlægning af sagen. 

- Det er en kritik, jeg ikke kan genkende. Der var fuld transparens i dialogen og gennem ansættelsessamtalerne om, hvad det var for en proces, der var igang hos socialtilsynet, hvad der skulle rettes op på og hvad der var behov for ledelsesmæssigt. 

Samme tilbud i nye klæder?

Trods tvangslukningen af Viljen, bliver der fortsat drevet bosted i den gamle skolebygning. Et nyt bosted er rykket ind. Og ligesom Viljen er missionen at hjælpe unge med misbrug. 

Bostedet hedder Skillevejen ApS. Og igen er ejeren Vibeka Perinpam. Denne gang dog som eneejer og direktør. Selskabet blev oprettet kort før Socialtilsyn Nord varslede tvangslukningen i december 2023. 

Denne gang hører tilbuddet ikke under Socialtilsyn Nord, men derimod Socialtilsyn Midt, der har givet en stribe positive tilbagemeldinger i  godkendelsen.

Socialtilsyn Midt oplyser, at de har ansvaret for tilsyn med koncerner, og da Skillevejen er ejet af Vibeka Perinpams holdingselskab, har Socialtilsyn Midt tilsynsforpligtigelsen, trods den geografiske placering. Socialtilsyn Midt oplyser, at de er bekendt med tvangslukningen af Viljen og personsammenfaldet i sagen. 

“Som juraen er i dag, er det ikke Socialtilsyn Midts vurdering, at der kunne være givet afslag i sagen. Socialtilsyn Midt har et skarpt fokus på nygodkendelsessager med personsammenfald, men juraen skal holde.” 

Desuden lyder det, at man vil følge økonomien “meget tæt - også for at hjælpe ledelsen til ikke at gentage tidligere fejl.” 

Fagforbundet FOA mener, at sagen illustrerer, at reglerne ikke er gode nok. 

- Jeg er med på, at vi befinder os i juletiden, men det er lige magisk nok, at man fra den ene dag til den anden kan vågne op og være et bedre menneske, der pludselig har helt styr på, hvordan man skal drive et bosted inden for reglerne, siger siger næstformand Thomas Enghausen.

Både Socialtilsyn Nord og Ankestyrelsen gav krads kritik af Johan Lysdal Larsen og Vibeka Perinpams ledelse og skrev, at den “vidner om, at I ikke har evne eller vilje til at drive tilbuddet kompetent”. Tilsynet kvitterede endda med en lederkarantæne til Johan Lysdal Larsen, som han ikke ankede. 

I drev det jo sammen og var ejere og ledere sammen. Hvad tænker du om, at han har fået en (lederkarantæne red.) og du ikke har?

- Det skulle jeg da også have haft, siger Vibeka Perinpam. 

Hvad tænker du så om, at du nu driver Skillevejen videre på samme adresse?

- Ja, det jeg tænker det er, at jeg har jo lært af de fejl der var på Viljen. 

Vibeka Perinpam forklarer, at der er en helt ny og dygtig bestyrelse, at forholdene på Skillevejen er gennemsigtige, og at der er nøje fokus på at specificere taksterne, så kommuner og tilsyn kan se, hvad pengene går til. 

Fejlene på Viljen, vil ikke gentage sig på Skillevejen, lyder det. Og anbringende kommuner kan have fuld tiltro til, at skattekroner vil blive forvaltet ansvarligt, forsikrer hun. 

Skillevejen har siden sin godkendelse i august blot haft én beboer. En beboer, som i øvrigt er blevet clean, og har haft et forløb, som både tilsyn og anbringende kommune roser, lyder det fra Vibeka Perinpam. 

- Jeg håber, at de kan se, hvor godt vi gør det og det her med, hvordan mit personale, mine kollegaer, de er, overfor de unge mennesker. Og vi har succes i at gøre de her unge mennesker clean. Det er sådan set alfa omega, siger hun.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR