Klumme/
Seniorerne er en gave for kultur-arbejdsmarkedet
Klumme/
Seniorerne er en gave for kultur-arbejdsmarkedet
Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk
Debatten om seniorer på arbejdsmarkedet dukker fra tid til anden op til overfladen. Alt for mange mennesker forlader arbejdsmarkedet inden pensionsalderen, og historier om seniorer, som ikke kan finde jobs, og som end ikke bliver inviteret til jobsamtaler, fylder i mediebilledet.
Et problem, som skal tages alvorligt i en tid, hvor der er mangel på arbejdskraft.
Men der er heldigvis masser af gode eksempler at hente, når det kommer til at illustrere den værdi, som seniorerne har i en virksomhed.
Hos os i Ringkøbing Fjord Museer har vi mange medarbejdere, som er i den sidste del af deres arbejdsliv eller sågar har nået pensionsalderen, men vælger at blive ved med at arbejde hos os. De fungerer alle som en vigtig del af museets daglige virke og indgår enten i - for dem - helt nye funktioner eller med tilpassede arbejdsopgaver.
Skaber både mening og værdi
For eksempel kan en ældre arkæolog lade skovlen stå, men i stedet hjælpe de yngre med at tolke sporene i udgravningen. Han fungerer derved som en faglig sparringspartner, og det skaber mening og værdi for både ham og museet.
Hos os ser vi erfaringen fra seniorerne som en gave. Museet er en attraktiv arbejdsplads at skifte til, efter man i et langt arbejdsliv har haft travlt med helt andre typer jobs. Det, at kunne byde folk velkommen som vært i billetsalget, er givtigt for mange, der generelt gennem livet har fundet historie og den gode service betydningsfuld.
For mig at se, spiller kulturinstitutioner en stor rolle, når det kommer til at bringe seniorer i spil. De skaber værdi i stillinger, som kunne løses af ufaglærte, men hvor livserfaring giver en anden ballast til at løse de udfordringer, man kan stå overfor, når man møder mange hundrede nye ansigter på en dag. Eller i den anden ende af den faglige skala; udfordringer, der kræver, at man bruger sin faglige erfaring til nye tolkninger af Danmarkshistorien.
Særlige muligheder på kulturarbejdspladser
De offentlige tilskud, der gives til kulturinstitutionerne, medfører også, at vi er bevidste om et særligt ansvar for at tilbyde jobs til dem, der ikke passer ind i det strømlinede arbejdsmarked. Hos Ringkøbing Fjord Museer har denne type ansættelser gennem årtier udgjort cirka en femtedel af de faste stillinger. Alligevel er vi en professionel turismevirksomhed, der årligt byder 300.000 gæster velkommen og har en samlet omsætning på 60 millioner.
Vores erfaringer kan måske inspirere de mere private af slagsen? Regeringens turismestrategi viser, at turismesektoren har dobbelt så mange ufaglærte stillinger som øvrige erhverv. Det er netop her, vi har mulighed for at tilbyde småjobs og tilpassede jobs, der ikke kun fastholder seniorer - men som også fastholder eller inviterer ufaglærte ind på arbejdsmarkedet.
Fremtidens arbejdsmarked har brug for både de lidt skæve profiler og dem, der ellers ville være på vej hjem for at passe børnebørnene. Kulturinstitutionerne har vist vejen - det kan sagtens lade sig gøre, også med stor værdi for både den enkelte medarbejder, kolleger og bundlinje!
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.