Virksomheder opstår i det gamle fængsel
Virksomheder opstår i det gamle fængsel
I Amsterdams sætter borgerne gang i integrationen
Som i resten af Europa ankom der mange flygtninge til Amsterdam i 2015. Den udfordring blev taget op - også af borgerne. Kom med på besøg hos tre projekter, der opstod i et samarbejde mellem kommune og borgere.
Læs også om hvordan flygtninge bliver til gæstestuderende på universitetet her
Og læs om, hvordan flygtninge bor dør og dør med studerende her
Og læs mere om, hvorfor de er så gode til samskabelse i Amsterdam her
Det er ikke umiddelbart inspiration og håb, man først tænker på, når facaden af det gamle Bijlmerbajes fængsel troner sig truende og nedslidt op. Men bag facaden er der farver, håb og gode idéer.
Efter at fængslet ikke længere blev taget i brug, blev det forladte fængsel forvandlet til et kompleks med flygtningeboliger, hotel og start-ups og nye farver. I hjertet af den nye forvandling af "Refugee Company".
Målsætningen hos Refugee Company er at træne nytilkomne flygtninge, finde deres talent og hjælpe dem til jobs – eller skabe dem selv. Mange mennesker kom til Holland på grund af krig, og man må ikke lade deres talent gå til spilde. Denne tankegang skulle sætte skub i integrationen.
Naz Kawan har selv oplevet frustrationerne, når talent går til spilde. Da Naz Kawan var tre år gammel, kom hun til Holland med sin mor. Hendes mor arbejdede med jura i hjemlandet, men i Holland måtte hun starte forfra og gå i en ny retning, hvor det ikke har været muligt at skabe sig et trygt arbejde. Ingen spurgte, hvad hun faktisk var god til, og hvad hun gerne ville arbejde med.
- Vi har samtaler med dem om deres talenter, kvaliteter, hvad der gør dem glade, og hvordan vi kan hjælpe dem. At de har en flygtningebaggrund kommer i anden række. Først kigger vi på deres talent. Det er en holistisk og personlig tilgang, fortæller Naz Kawan, leder af "Makerspace".
"Jeg klarer mig selv”
Makerspace er talentfabrikken for skræddere, hvor de udvikler jobs og egne produkter indenfor blandt andet design, tøj og tasker. På den ene væg hænger blokke af gule post-it sedler under hver sin kategori såsom ’business’, ’service’ eller ’kunst’. På hver seddel står et navn og deres talent. På den måde organiserer Refugee Company alle deres talenter og forsøger at finde jobs til dem. Det handler om at se muligheder fremfor begrænsninger.
Hidtil er det blevet til 58 fastansættelser, og Refugee Company har hjulpet mere end 150 flygtninge igennem deres trainee-program. Én af dem, der har fået en fastansættelse, er Hayder Al Saadi. Hayder Al Saadi kom til Holland i 2015, og efter at været kastet rundt i systemet i halvandet år kom han til Refugee Company.
Her var Hayder Al Saadi med til at skabe ’A Beautiful Mess’ – en restaurant og café drevet af flygtninge. Restauranten er på sin egen vis et smukt rod. Sofaer og borde, der er doneret af lokale, står mellem gamle blå industrivaskemaskiner, der tidligere vaskede fængselstøj. Baren er sponsoreret af Heineken, en af Amsterdams stoltheder. Bagerst i lokalet står trykkemaskiner, der trykker tøj for mærket ’Made in Netherlands’.
Da Hayder Al Saadi var færdig med sit træningsforløb, blev han tilbudt at blive floormanager af restauranten.
- Jeg er stolt over, at jeg er nået hertil. Jeg har et hus, en indtægt, og jeg klarer mig selv, fortæller Hayder Al Saadi.
- Dette sted er mere end bare et arbejde. Det er hjem for os, og det har det været fra starten.
En simpel hemmelighed
Nu kan Hayder Al Saadi selv hjælpe andre, som han selv blev hjulpet.
- Her er mennesker, som har brug for hjælp, og jeg kan med stolthed sige, at jeg har hjulpet. Det handler ikke bare om at arbejde, men også om at have et safe space og om at kunne inspirere. Jeg kan sige til nye trainees, at jeg selv var i deres situation, og se hvor jeg er nu!
Refugee Company handler i bund og grund om at ændre måden, man ser flygtninge.
- Der er en krise og mange mennesker leder efter et ’safe space’ og en ny start. Den eneste måde vi kan give dem det, er at vise respekt og muligheder. Tit er fokus på deres baggrund, anderledes kultur og de problemer, de måske har. Her starter vi på en frisk. Mange er ikke klar over, hvor meget talent, flygtninge kommer med.
Refugee Company er siden sin start i 2015 vokset støt, og deres arbejde og idéer har givet besøg fra både ministre, kongelige og udenlandske medier. Hemmeligheden er simpel: Se talentet, før deres historie, og så vil man se resultater.
- Med et arbejde kommer selvtillid og håb, fortæller Naz Kawan.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.