Kommunen.dk
MENU

Pengekasser åbner, så virksomhederne kan overleve

Corona sætter en dæmper på omsætningen hos mange virksomheder. Men regninger, løn og husleje skal stadig betales. Mange kommuner fremskriver nu regningerne.

Pengekasser åbner, så virksomhederne kan overleve

Corona sætter en dæmper på omsætningen hos mange virksomheder. Men regninger, løn og husleje skal stadig betales. Mange kommuner fremskriver nu regningerne.
Det kan hjælpe mange mindre virksomheder at modtage betaling for deres arbejde nu, så de har større likviditet.
Det kan hjælpe mange mindre virksomheder at modtage betaling for deres arbejde nu, så de har større likviditet.
Foto: Kontraframe/Ritzau Scanpix

Kommuner over hele landet har sat gang i betalingen. For at hjælpe virksomhederne fremskriver de regninger og renoveringsprojekter, de normalt først ville betale og udføre senere. Det er en stor hjælp for virksomhederne, siger blandt andet byggeriets brancheforening Dansk Byggeri.

I Aabenraa kan blandt andet håndværkere, der løser opgaver for kommunen, regne med at få deres penge hurtigere end ellers.

- I praksis betyder det, at Aabenraa Kommune ikke benytter sig af de aftalte kreditmuligheder, vi ellers har. Nu betaler vi mest muligt allerede i starten af uge 12, siger stabs- og arbejdsmarkedsdirektør i Aabenraa, Søren Lorentzen.

Millioner på vej

I Esbjerg er der 100 mio. kr. på vej til erhvervslivet. 

Det er det beløb, som kommunen har regninger for i marts. Borgmester Jesper Frost (V) håber, at pengene kan hjælpe de ramte leverandører, så det kan forbedre deres likviditet. 

- Vi ved, at mange af vores leverandører er hårdt presset på økonomien på grund af situationen med coronavirus. Derfor vil vi allerede midt i næste uge udbetale cirka 100 mio. kr., så vi på denne måde kan forbedre leverandørernes likviditet på den korte bane. 

Beslutningen vil ifølge borgmesteren ikke påvirke kommunens egen økonomi i et større omfang.

I Hillerød kan virksomheder, der ikke ønsker at modtage pengene på grund af den negative rente, sige til. Så holder kommunen pengene tilbage og betaler som normalt. Alle andre kan forvente, at der også snart ruller penge ind på kontoen, skriver borgmester Kirsten Jensen (S) på sin egen facebookprofil.

Kommunen har desuden fundet opgaver, som virksomheder kan lave nu i stedet for til sommer. 

- Vi fremrykker også en række praktiske arbejdsopgaver, renoverings- og reparationsopgaver, som virksomheder kan udføre nu i stedet for eksempelvis til sommer. Her skal der naturligvis tages hensyn til smittefare osv. Vores forvaltning har fundet opgaver, der kan fremskyndes af hensyn til virksomhedernes muligheder i denne tid, skriver hun på facebook. 

I Gladsaxe har de også besluttet at fremrykke planlagt vedligehold af kommunens bygninger. På den måde kan virksomhederne også få ordrer i bogen, selvom Danmark er lukket ned. 

I gang med renovering
Nogle af de steder, hvor der i Gladsaxe nu skal bores og males, er i de tomme skoler og institutioner, fortæller borgmester Trine Græse (S). 

Hun håber, at tiltaget kan hjælpe virksomhederne. 

- Den indflydelse, det har på økonomien, når samfundet går i stå på grund af coronavirus, har store økonomiske konsekvenser for virksomhederne. Og især de mindre virksomheder er udsatte, fordi de er mere følsomme over for, når ordrerne udebliver i en periode. Derfor mener vi, at vi som kommune har en forpligtelse til at gøre, hvad vi kan, for at hjælpe vores virksomheder til at klare sig igennem krisen, siger hun. 

Gladsaxe er lige nu ved at sende 40 mio. kr. ud i til leverandørerne. Penge, der normalt først ville lande i deres hænder om 30 dage, skriver kommunen.

Glad byggebranche

Tiltagene vækker glæde hos Dansk Byggeri, der i en pressemeddelelse opfordrer til at kommunerne lige netop sætter gang i sommer-renoveringerne nu.

- Vi opfordrer alle kommuner og regioner til at følge Gladsaxes eksempel. Lige nu er trafikken på vejene begrænset, mens skoler og andre kommunale bygninger står stort set tomme. Mange opgaver skal jo normalt udføres i sommerferien. Men de bør laves nu, og renoveringsarbejdet kan gennemføres, uden at håndværkerne kommer i kontakt med andre og dermed udsætter sig selv og andre for smitte, siger Dansk Byggeris administrerende direktør Lars Storr-Hansen.

Seks store virksomheder fra teknik- og installatørbranchen opfordrer også kommunerne og andre myndigheder til at udnytte de tomme bygninger til at få udført lovpligtigt teknisk vedligehold og få færdiggjort andre arbejder. 

- Det er god logik i denne alvorlige situation, og det vil helt sikkert sikre beskæftigelsen og reducere behovet for nødløsninger, skriver direktørerne fra Lindpro, Siemens, Kemp & Lauritzen, Bravida, Wicotec Kirkeberg og Schneider i et åbent brev til erhvervsminister Simon Kollerup.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR