Klumme/
Her er den socialpædagogiske ønskeseddel for 2025
Klumme/
Her er den socialpædagogiske ønskeseddel for 2025
Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk
Store dagsordener sker på det specialiserede socialområde i 2025, herunder ny uddannelse til socialpædagog, en ny voldsskadeforsikring og politiske forhandlinger om psykiatrien.
Et nyt år giver anledning til håb og forandring. Dét er der brug for på det specialiserede socialområde, som står over for alvorlige udfordringer. Blandt dem er manglen på socialpædagoger, der går ud over indsatsen til mennesker med handicaps og psykiske lidelser samt udsatte børn, unge og voksne. Faglighed er en forudsætning for kvalitet og et liv med udvikling og muligheder.
Ifølge en Rambøll-analyse trives voksne, der er på bosteder med en høj andel af socialpædagoger, mere og kommer i højere grad i beskæftigelse end på bosteder med en lav andel socialpædagoger.
Ligesådan viser en Rambøll-undersøgelse, at anbragte børn og unge, der bor på børne- og ungehjem med en høj andel af socialpædagoger, trives og klarer sig bedre i skolen.
Desværre er under halvdelen af medarbejderne på socialpædagogiske tilbud uddannede socialpædagoger. En tredjedel er ufaglærte, og udviklingen går den forkerte vej: Andelen af socialpædagoger falder, mens andelen af ufaglærte stiger.
Behov for ny uddannelse til socialpædagog
Heldigvis er flere løsninger inden for rækkevidde. En af dem er en ny uddannelse til socialpædagog.
Regeringens udspil til en ny pædagoguddannelse har gode takter såsom flere undervisningstimer, øvelseslokaler og bedre praktikforløb. Men for at vende den bekymrende udvikling med markant faldende ansøgertal til pædagoguddannelsen, stort frafald undervejs og alt for mange nyuddannede socialpædagoger, der får praksischok og forlader socialområdet inden for to år, er det nødvendigt med en ambitiøs, attraktiv og målrettet uddannelse til socialpædagog.
Ja, for at sige det ligeud, er der behov for en egentlig socialpædagogisk uddannelse for at sikre velfærden til nogle af de mennesker i vores samfund, der har aller mest brug for støtte. I dag ruster uddannelsen simpelthen ikke nyuddannede godt nok til det arbejdsmarked, de skal ud på. En ny uddannelse skal udstyre fremtidens socialpædagoger med den nødvendige faglighed og viden om fx socialpædagogiske målgrupper og metoder, det kræver at arbejde med anbragte børn, mennesker med dobbeltdiagnoser eller voksne med omfattende hjerneskade blandt andre.
Arbejdsskadelov omsættes til virkelighed
En anden begivenhed i 2025 med betydning for det specialiserede socialområde er den nye voldsskadeforsikring, der netop er trådt i kraft med årsskiftet. Den forpligter offentlige og private arbejdsgivere til at tegne en forsikring, hvis der er en særlig risiko for at blive udsat for vold – så medarbejdere ikke længere skal politianmelde eller føre sag an mod en borger for at sikre retten til fuld erstatning i tilfælde af vold.
Forsikringen er en del af arbejdsskadeloven, som Folketinget vedtog for cirka et år siden, og som nu skal omsættes til virkelighed.
Der er store menneskelige og økonomiske omkostninger, når en medarbejder er udsat for vold. Så selvom medarbejdere på blandt andet socialpædagogiske tilbud nu er bedre forsikret, er det helt centralt, at forekomsten af vold og trusler bliver reduceret og arbejdsmiljøet styrket generelt.
Fagligt løft af socialpsykiatri
Sidst men ikke mindst – men i øvrigt slet ikke udtømmende – vil jeg fremhæve en styrkelse af socialpsykiatrien som en vigtig dagsorden i 2025. Efter planen begynder de politiske forhandlinger om det næste skridt for psykiatriens tiårsplan i januar.
Her er det vigtigt, at psykiatrirådets anbefaling om et bredt uddannelses- og kompetenceløft prioriteres højt. I dag har kun cirka fire ud af ti medarbejdere på socialpsykiatriske botilbud en socialpædagogisk uddannelse. Et løft af socialpsykiatrien og indsatsen til mennesker med alvorlige psykiske lidelser lykkes kun, hvis en styrkelse af fagligheden følger med – hvis der sikres tilstrækkeligt med uddannede socialpædagoger.
Fx viser Rambøll-analysen også, at voksne på socialpsykiatriske bosteder med en høj andel af socialpædagoger har 67 pct. færre indlæggelser og 70 pct. færre genindlæggelser i psykiatrien end voksne på bosteder med en lav andel socialpædagoger.
Derfor bør politikerne afsætte midler til, at ufaglærte på området kan få en meritpædagoguddannelse.
Alt sammen for at styrke indsatsen til de mennesker, det hele handler om.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.