Klumme/
Giv sundhedsrådene faglig rygrad
Klumme/
Giv sundhedsrådene faglig rygrad

Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk
Sundhedsvæsenet står midt i en afgørende transformation. Sundhedsreformen rykker opgaver tættere på borgerne, og det kræver ikke bare ny organisering – det kræver nytænkning. Og det kræver, at vi bygger et sundhedsvæsen, hvor fagligheden ikke bare bliver hørt, men bliver en bærende del af beslutningsgrundlaget.
De kommende sundhedsråd skal spille en central rolle. De skal være med til at forme fremtidens lokale sundhedstilbud, og det er en stor og vigtig opgave. Men de kan ikke løfte den alene – og slet ikke, hvis de står uden fast kontakt til den virkelighed, vi som sundhedsprofessionelle står i hver dag.
Derfor er det ikke nok, at sundhedsrådene får lov til at nedsætte faglige udvalg. De faglige udvalg er nødvendige for, at sundhedsrådene kan lykkes og skal derfor være et krav. Ellers risikerer vi, at fagligheden bliver noget, man trækker ind, når det passer i dagsordenen – og ikke noget, der konsekvent og struktureret kvalificerer de beslutninger, der tages.
Brug for reel viden og erfaring
Vi har brug for et sundhedsvæsen, hvor de mennesker, der kender patienter, systemer og arbejdsgange indefra, også bliver en del af de løsninger, der skal rulles ud. Det gælder læger, sygeplejersker, og andre fagpersoner fra både hospitaler, almen praksis og den kommunale sundhedssektor.
Det handler ikke om at begrænse det politiske handlerum – tværtimod. Det handler om at styrke beslutningerne med reel viden og erfaring. Det handler om at gøre sundhedsrådene robuste. De skal ikke blot have politisk rygdækning. De skal have faglig rygrad.
Hvis vi vil sikre løsninger, der hænger sammen på tværs af sektorer – og som faktisk kan føres ud i livet – så kræver det en systematisk og gennemskuelig inddragelse af fagligheden. Ikke noget med tilfældige høringer, men faste faglige fora, hvor man løbende kan følge og kvalificere udviklingen.
Vi er mange, der er klar til at tage ansvar og bidrage med vores viden. Men det kræver, at vi bliver inviteret med ind, og at lovgivningen forpligter sundhedsrådene til at åbne døren. Ikke for vores skyld – men for patienternes.
For kun ved at spille hinanden gode – på tværs af fag, funktioner og sektorer – kan vi skabe det sundhedsvæsen, vi alle ønsker os: Tættere på borgeren. Med mindre ulighed. Med højere kvalitet.
Og det begynder med at give sundhedsrådene den faglige rygrad, de har brug for.
Brug for underudvalg
Yngre Læger kræver derfor, at den nye lovgivning om ny regional forvaltningsmodel mv. fastslår, at de nye sundhedsråd skal nedsætte mindst et underudvalg bestående af relevante ledelsesrepræsentanter og sundhedsprofessionelle fra bl.a. almen praksis, speciallægepraksis, den nye regionale plejesektor, den kommunale sundheds- og plejesektor, præhospitale funktioner og hospitaler m.fl.
Vi skal alle – tværfagligt og i samarbejde - hjælpe med at omsætte politiske ambitioner til konkrete handlinger til gavn for patienter i Sundhedsrådets population. Det kan fx være konkrete løsninger i forhold til understøttelse fra sygehus ud mod praksis-sektor, konkret udmøntning af kvalitetsstandarder og kronikerpakker, bidrage til udvikling og implementering af nærsundhedsplanen mv.
Vi har fra Yngre Lægers side meldt os klar på banen og kræver, at det er en pligt at involvere fagligheden fra alle sundhedsprofessionelle og alle sektorer – jeg håber, kommunerne og regionerne støtter op om samme ambition.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.