Penge, mentorordning og klar kommunikation sikrer lokalpolitisk fred hos De Radikale
Penge, mentorordning og klar kommunikation sikrer lokalpolitisk fred hos De Radikale
Hvordan undgår et parti, at uenigheder mellem politiske organer bliver til konflikt i medierne? At nyvalgte byrådsmedlemmer ikke giver op efter første runde, og at medlemmer, der sidder langt væk fra magtens højborg i København, føler sig overset? Det ved De Radikale måske.
Hvorfor skriver vi denne historie?
Kommunen.dk har gennem et par uger undersøgt, hvad der fik byrådsmedlemmer af DF og Alternativet til at skifte parti. Begge partier har nemlig haft mange partihoppere siden kommunalvalget i 2017. Nu vil vi finde ud af, hvordan det står til hos et af de partier, hvor færrest byrådsmedlemmer er faldet fra, for at se, om vi kan lære noget af det, de gør.
De Radikale har siden kommunalvalget i 2017 sagt farvel til to byrådsmedlemmer ud af de 80, der blev valgt ind. 36 af deres valgte lokalpolitikere er alene om at repræsentere partiet. Partiet har 115 års erfaring med at lave politik, som de gerne deler ud af.
Johan Brødsgaard er byrådsmedlem i Silkeborg og formand for De Radikales kommunalpolitiske netværk. En gruppe for partiets byråds- og regionsrådsmedlemmer, der, som det står på partiets hjemmeside skal ‘fungere som et forum for politisk idéudveksling og udviklingsarbejde’. Her kommer hans bud på, hvordan man som parti kan sørge for, at opbakningen fra partitop til lokalpolitikere holder ved, og medlemmerne ikke flygter, som andre partier har oplevet det.
Der skal penge og manpower fra Christiansborg til kommunerne, så medlemmerne kan mærke, at de er vigtige.
Noget af det første, han peger på, er økonomi.
- Der skal penge og manpower fra Christiansborg til kommunerne, så medlemmerne kan mærke, at de er vigtige, og at deres arbejde bliver bakket op, siger han.
Han forklarer, at De Radikale tidligere har været udfordret af, at mange lokalvalgte følte sig isoleret fra Christiansborg. Her var penge og manpower en del af løsningen.
Ingen skal føle sig efterladt
For at de 36 medlemmer, der sidder alene i byrådet for partiet, ikke skal føle sig ensomme, sørger De Radikale ifølge Johan Brødsgaard for, at de ved, der er både netværk og direkte telefonlinjer til sparring.
- Det er vigtigt, at byrådsmedlemmer husker, at de ikke nødvendigvis kun skal tale med dem, der er tæt på. Jeg sidder selv alene i Silkeborg, og det er guld værd, når jeg sparrer med mine partikolleger fra andre kommuner.
Nogle gange er det lettere at stille ‘dumme’ spørgsmål, hvis man har en, der har stillet sig til rådighed for at svare på lige netop disse.
Og så skal der være god støtte til nyvalgte. De Radikale har en mentorordning, hvor nyvalgte byrådsmedlemmer får tilknyttet en erfaren politiker som kontaktperson. En ordning, som Johan Brødsgaard gerne ville have haft, da han blev valgt.
- Nogle gange er det lettere at stille ‘dumme’ spørgsmål, hvis man har en, der har stillet sig til rådighed for at svare på lige netop disse. Det kunne jeg godt selv have brugt også, da jeg blev valgt ind som 20-årig i sin tid, fortæller det 26-årige byrådsmedlem.
Rådet i pølseenden
Hans sidste tip er at have lokalpolitikerne med på råd, når folketingsmedlemmerne diskuterer og udvikler lovforslag. Det er ifølge Johan Brødsgaards den bedste måde at forebygge, at lokalpolitikerne føler sig kørt over.
- Det helt afgørende er, at lokalforeningerne er med i loopet helt fra start af. Når de på Christiansborg ved, der kommer et forslag, der vil have indflydelse på en kommune, så skal de sørge for at tale sammen med de berørte kommuner og lokalforeninger, siger han.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.