Kommunen.dk
MENU

Eks-DF’er i Vordingborg: ‘Toppen lytter ikke til os, de laver problemer for os’

To byrådsmedlemmer i Vordingborg meldte sig i sidste uge ud af DF. Manglende interesse for baglandet og tavshed fra toppen gjorde udslaget.

Eks-DF’er i Vordingborg: ‘Toppen lytter ikke til os, de laver problemer for os’

To byrådsmedlemmer i Vordingborg meldte sig i sidste uge ud af DF. Manglende interesse for baglandet og tavshed fra toppen gjorde udslaget.
John Pawlik (NB) og Heino Hahn (NB) har begge sagt farvel til Dansk Folkeparti i Vordingborg.
John Pawlik (NB) og Heino Hahn (NB) har begge sagt farvel til Dansk Folkeparti i Vordingborg.
Foto: Vordingborg Kommune

Heino Hahn nåede at være medlem af Dansk Folkeparti i 18 år. 19. maj 2020 skiftede han og John Pawlik parti til Nye Borgerlige. Heino Hahn blev valgt til byrådet i 2009 og har siddet der siden. Han har fungeret som gruppeformand for gruppen, der indtil hans og John Pawliks exit talte tre medlemmer. 

Heino Hahn og John Pawlik er to ud af 19 byrådsmedlemmer landet over, der siden kommunalvalget 2017 har meldt sig ud af Dansk Folkeparti.

Med til historien om de to herres partiskift hører sig, at Marie Hansen, det tilbageværende medlem af Dansk Folkepartis byrådsgruppe i Vordingborg, tidligere på året meldte sig ind i kampen om at blive spidskandidat i stedet for Heino Hahn.

Men det er ikke årsagen til partiskiftet, understreger Heino Hahn, der siger, han gik, fordi han var utilfreds med Dansk Folkepartis topledelse.

- Toppen lytter ikke til os, de laver problemer for os.

Eks-DF’eren fortæller, at han sjældent oplevede, at topledelsen viste interesse for lokalforeningerne. 

- Hvis Kristian Thulesen Dahl hører om problemer i byrådene, gemmer han sig, i stedet for at gøre noget ved det. Der er behov for, at ledelsen lytter til baglandet. Hvis der ikke er et bagland er der intet parti, siger Heino Hahn. 

Dansk Folkepartis medlemstilbagegang

Siden kommunalvalget i 2017 har 18 ud af 223 byrådsmedlemmer valgt ind for Dansk Folkeparti, meldt sig ud af partiet. Det er ligeså mange som antallet af medlemmer, der har forladt Socialdemokratiet, der med 842 pladser blev størst ved kommunalvalget. 

Kommunen.dk prøver at finde ud af, hvorfor så mange DF'ere har forladt partiet.

I sidste uge talte vi med Lis Magnussen (V) og Mette Møller (V), der forlod DF i Guldborgsund i januar 2019. Den artikel kan læses her.

Mundkurv og holdkæftbolcher

I 2013 var Dansk Folkepartis folketingsgruppe således med til at skære 600 stillinger fra Vordingborg Kaserne i et forsvarsforlig. Og i 2018 udgjorde Dansk Folkeparti en del af folktingsflertallet, som besluttede, at øen Lindholm, der er en del af Vordingborg Kommune, skulle være fremtidigt udrejsecenter for flygtninge. I begge sager følte Heino Hahn og John Pawlik sig oversete og ladt i stikken. 

  Det virker, som om de prøver at tie alt kritik ihjel.

Ifølge John Pawlik hørte de sjældent fra partitoppen, når de havde brug for støtte. 

- Vi hørte aldrig fra dem inde på borgen. Engang imellem fik vi en mail med et hold-kæft-bolche, hvor der stod, vi ikke skulle udtale os til pressen om det ene og det andet. Det virker, som om de prøver at tie alt kritik ihjel, fortæller han. 

Heino Hahn har også modtaget samme slags mails. 

- I en af dem stod der for eksempel, at vi ikke måtte udtale os om, at vi var utilfredse med, at de ikke inddrager os i baglandet.

Lindholm

I 2018 vedtog regeringen med daværende finansminister Kristian Jensen (V) en finanslov, som DF lagde stemmer til. Her var et af hovedpunkterne oprettelsen af udrejsecentret på Lindholm. 

For Heino Hahn var det der, første tanke om at melde sig ud poppede op i hovedet på ham, fortæller han. 

- Lindholm-sagen tog hårdt på mig motivationsmæssigt. Jeg fik ingen information fra Christiansborg om, hvad det faktisk gik ud på, selvom jeg efterlyste baggrundsinformation hos både Søren Espersen og René Christensen.

  Til sidst kunne jeg ikke se mig selv i spejlet og fortælle mig selv, at jeg vil finde mig i den måde, samarbejdet med toppen foregik på.

Mens sagen verserede, stillede Heino Hahn op til tv-interviews og forsvarede DF's beslutning. Ifølge ham selv uden den fornødne baggrundsinformation. 

Bagefter var der ifølge eks-medlemmet heller ikke nogen ros for indsatsen. For Heino Hahn betød den manglende anerkendelse fra DF-toppen, at han mistede motivationen.

- Til sidst kunne jeg ikke se mig selv i spejlet og fortælle mig selv, at jeg vil finde mig i den måde, samarbejdet med toppen foregik på. Det svarer til at have en arbejdsplads, man hader at møde ind på, fortæller han. 

Julefrokosten

 Ifølge begge eks-medlemmer, sad Søren Espersen med til lokalforeningens julefrokostsamme dag, som nyheden om Lindholm kom ud. 

- Han sad ved siden af mig, og han fortalte mig intet om planerne om Lindholm, fortæller den daværende gruppeformand. 

John Pawlik gengiver samme historie. 

- Vi står på dagen for julefrokosten med bukserne taget direkte nede om anklerne, og vi vidste ikke, hvad vi skulle sige. Søren Espersen sad til julefrokosten med os uden at nævne et ord om Lindholm-planerne. Han siger, han ikke kendte noget til det, men han var jo med i forhandlingerne. 

Vi har forsøgt at få en kommentar fra Søren Espersen, men han er ikke interesseret i at udtale sig til Kommunen.dk, fortæller han over telefonen. Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra Kristian Thulesen Dahl. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

RELATEREDE ARTIKLER
FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR