Kommuner har brugt 170 mio. kr. på at tage afsked med deres øverste ledelse
Kommuner har brugt 170 mio. kr. på at tage afsked med deres øverste ledelse
Siden 2017 er der blevet fyret, fritstillet og opsagt kommunale topchefer for mindst 172 mio. kr. Det viser en kortlægning gennem aktindsigt med svar fra 81 kommuner, som Kommunen.dk har foretaget.
I alt er der brugt 88 mio. kr. på fratrædelsesgodtgørelser og 84 mio. kr. som løn under opsigelsesperioden til fritstillede topchefer.
Men selvom kommunernes udgifter løber op i et trecifret millionbeløb, mener professor i økonomistyring Per Nikolaj Bukh ved Aalborg Universitet, at megen af debatten om fratrædelsesaftaler til kommunale topchefer er misforstået.
- Det er et stort beløb. Når kommunaldirektører bliver fyret for millioner kan det fremstå helt vanvittigt. Men der er en mening med galskaben, siger han.
Alternativet er værre
Det handler i virkeligheden om den økonomiske teori, der ligger bag ved at kompensere for de risici, der følger med et kommunalt topjob.
Udover at både medier og borgere løbende vil kritisere forvaltningen, er man som kommunaldirektør eller chef i de øverste ledelseslag ofte i risiko for politiske fyringer, siger Per Nikolaj Bukh.
- De øverste chefer og direktører kan blive fyret, selvom de gør det godt. Måske ser politikerne sig sure på dem. Eller også ønsker man sig en ny profil. Kommunale topchefer har en helt særlig risiko for at blive fyret.
Den usikkerhed vil ifølge Per Nikolaj Bukh afskrække kvalificerede topledere, medmindre risikoen bliver økonomisk kompenseret. Og her er rationalet, at der bliver udbetalt store kompensationer til fyrede topchefer.
‘Bottom line’ er, at det er billigere, forklarer han.
- Enten kan man kompensere gennem højere lønninger. Eller også kan man have fratrædelsesordninger, der udløser millionbeløb i tilfælde af, at man ønsker at fyre en chef. Man kan simpelthen få dem til at arbejde for en lavere løn.
- Det er til samfundets fordel, at man udbetaler fratrædelsespakker, siger han.
Aktindsigter
Kommunen.dk har sendt aktindsigter til samtlige kommuner for at få svar på, hvor mange penge der er blevet brugt på at fyre/opsige kommunaldirektører og direktører/forvaltningschefer siden 2017.
Derudover har Kommunen.dk spurgt om, hvor mange penge der er udbetalt som løn under opsigelsesperioden til fritstillede kommunaldirektører og direktører/forvaltningschefer.
Opgørelsen bygger på svar fra 81 kommuner. Resten af kommunerne har ikke besvaret aktindsigten inden deadline eller har afvist at udlevere oplysninger.
Forhandlingens kunst og pligt
Selvom det er til samfundets bedste, mener Per Nikolaj Bukh alligevel, at kommunerne kan gøre deres for at sikre, at man ved en eventuel fyring ikke skal ende med at udbetale for mange penge. Det skal ske allerede ved ansættelsessamtalen.
Kommunerne har en forpligtigelse til at være sparsommelige og forvalte borgernes penge ordentligt. Det betyder også, at kommunerne skal forhandle om størrelsen på fratrædelsesgodtgørelsen.
Og det er nemmere at aftale, når man er nygift, siger Per Nikolaj Bukh.
- Politikerne bør for deres egen skyld, men også for borgernes, sørge for rådgivning og forhandle professionelt og sparsommeligt ved nyansættelser.
En misforstået debat
Fyringer af kommunale topchefer er en evig kilde til lokalmediers finkæmning af fratrædelsesaftaler og historier om lokalbefolkningens eller oppositionspartiers forargelse over størrelsen på det gyldne håndtryk.
Per Nikolaj Bukh har ad flere omgange advaret om, at man per automatik bliver forarget over størrelsen på de kommunale fratrædelsespakker til topledelsen.
- Lokalmedier skal ikke stå længe foran brugsen, før man finder en pensionist, der synes, at et givent beløb er vanvittigt. Men man kan jo ikke forvente, at den menige borger har læst en bog om personal economics.
- Der er også politikere i oppositionspartier, der bliver forargede. Det er jo lidt en politisk fribillet. Men nogle gange bunder det jo i manglende viden om de her forhold, siger han.
Prisen for en ny profil
Per Nikolaj Bukh mener, at når kommuner fyrer for at få en ny profil i stedet, illustrerer det vigtigheden af aftaler med en fratrædelsesgodtgørelse.
For udsigten til et økonomisk bagslag ved en fyring tvinger kommunalbestyrelsen til at tænke sig godt om. Det er i virkeligheden et godt værn mod, at et nyvalgt flertal bare fyrer efter forgodtbefindende.
- Modpolen ville være, at man fyrede hvert fjerde år og udvandede traditionen for neutrale embedsmænd. I USA fyrer man jo sheriffen, brandmajoren og alt hvad man kan nærme sig, når man bliver nyvalgt.
- Normen skal ikke være, at man ansætter politiske fæller eller andre, man skylder en tjeneste. Fratrædelsesgodtgørelser på flere millioner er også et værn mod den udvikling, siger han.
Fyringen skal kunne forsvares over for vælgerne i brugsen, når lokalpressen tværer beløbet ud på forsiden, forklarer han. Der skal ligge argumenter bag valget om, at man ikke længere kan bruge den gamle direktør og skal bruge flere millioner på at fjerne ham.
- Så hvad er alternativet til det her system med fratrædelsespakker til millioner? Jo, alternativet kunne nemt blive både dyrere og dårligere, siger han.
Embedsværket under pres
De grå og neutrale embedsværk er under et større pres, både i staten og i kommunerne. Derudover fortæller flere kommunaldirektører, at de oplever, at rollen som kommunernes øverste embedsmand er omfattet af større usikkerhed end tidligere.
Kommunen.dk sætter derfor i en ny artikelserie fokus på embedsværket i kommunerne og forholdet til lokalpolitikerne.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.