Damm: Svært at forstå, at statslig spisepause står i vejen for forlig
Damm: Svært at forstå, at statslig spisepause står i vejen for forlig
KL vil gerne hæve lønnen for sosu'er og sygeplejersker, fordi kommunerne har store problemer med at rekruttere den nødvendige arbejdskraft. Derfor har et af KL's fem hovedkrav i overenskomstforhandlingerne været, at en halv mia. kroner fra den samlede lønpulje skulle afsættes til at hæve lønnen særlig meget for de to faggrupper.
Men forhandlingerne gik i hårdknude, og nu er der i stedet afsendt strejke- og lockoutvarsler mellem de to parter.
- Det er svært at forstå og acceptere, at en spisepause for akademikere i staten kom til at stå i vejen for, at vi kunne få gang i forhandlingerne om et løft til netop disse grupper, sagde den afgående KL-formand Martin Damm (V), da han torsdag holdt sin tale på Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg.
En melding, som blev mødt med spredte klapsalver fra salen.
Løn og arbejdstid
Der er dog andre knaster end frokostpauser, erkendte han. Først og fremmest lønnen.
- Vi blev i forhandlingerne mødt med et lønkrav, der lå langt højere end det private forlig. Men de kommunale overenskomster kan selvfølgelig ikke ligge over de private, sagde han.
Desuden er KL ikke parate til at opfylde lærernes krav til en arbejdstidsaftale.
- KL har fremlagt konkrete forslag, hvor vi har adresseret nogle af de udfordringer, som lærernes organisation har peget på. Vi er desværre indtil videre blevet mødt med forslag, som ikke ville fungere for skolerne, og som ville efterlade os med store problemer lokalt, sagde Martin Damm.
Han kaldte lockoutvarslet, som blev udsendt af KL's bestyrelse onsdag eftermiddag, for en vanskelig, men nødvendig beslutning. Samtidig understregede han, at KL fortsat håber på en forhandlingsløsning.
- Ingen skal være i tvivl om, at KL's helt klare målsætning er, at der skal indgås en aftale, sagde han.
Løkke: Historisk
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) deltog i topmødet på afbud fra indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille, som var blevet syg.
Han kaldte situationen historisk, fordi der er varslet strejke og lockout i både staten, regionerne og kommunerne.
Samtidig udtrykte han undren over, hvordan det er kommet så vidt.
- Regeringen ønsker ikke en konflikt. Jeg tror ikke, at nogen ønsker en konflikt. Formålet med varslet om lockout fra innovationsministeren er netop at undgå konflikt. Jeg forstår helt ærligt ikke, at vi er endt i den situation, vi er endt i, sagde han og tilføjede, at det efter hans mening bør være muligt at nå til enighed om en lønudvikling, der svarer til forliget på det private arbejdsmarked sidste år.
- Det er også klart meldt ud, at Finansministeriet hverken kan eller vil afskaffe den betalte spisepause i staten. Jeg håber, at parterne i forligsinstitutionen kan forhandle konstruktivt og nå et overenskomstresultat. Og at der kan opnås enighed og indgås en aftale, FØR arbejdskonflikten bliver en realitet, sagde Lars Løkke Rasmussen.
KL's hovedkrav, som blev offentliggjort i december
- Rekrutteringsudfordringer skal imødegås via ændret fordeling af lønudvikling
KL stiller krav om, at eventuelle lønmidler til rådighed ved forhandlingerne målrettes, så højere løn til nogle faggrupper kan være med til at løse rekrutteringsudfordringer på de serviceområder, hvor der er betydelige rekrutteringsudfordringer de kommende år. Det gælder i særlig grad ældre – og sundhedsområdet.
- Lønudvikling – løngabet skal lukkes
KL stiller krav om, at overenskomster skal fornyes inden for en samfundsøkonomisk forsvarlig ramme og under hensyn til hensigtserklæringen fra forliget fra overenskomstfornyelsen i 2015. De kommunale lønninger er siden 2008 steget mere end de private, og der er skabt et løngab til den private sektor. Det er KL’s ambition at lukke løngabet og bringe lønudviklingen i balance.
- Seniordagene tilpasses lovgivning om folkepension
KL stiller krav om, at seniordagene tilpasses den positive udvikling i danskernes levealder og folkesundhed. KL ønsker på den baggrund, at aldersgrænser i Rammeaftalen om seniorpolitik tilpasses lovgivningen om folkepension, således at der kan opnås rettigheder og indgås senioraftaler fra 5 år før folkepensionsalderen. Kravene har til hensigt at styrke det kommunale arbejdsudbud.
- Åremålsansættelse – fratrædelsesbeløb nedsættes og bortfalder ved genansættelse
KL stiller krav om, at åremålsansattes fratrædelsesbeløb nedsættes. Samtidig skal åremålsansatte kun have en fratrædelsesgodtgørelse, når de reelt fratræder deres stilling. Dette skal sikre, at de kommunale midler anvendes, hvor det giver bedst mening og på vilkår, der kan forklares og forsvares over for borgerne.
- Den kommunale ferieaftale ændres som følge af ny ferielov
KL stiller krav om, at den kommunale ferieaftale ændres som følge af den nye ferielov, der træder i kraft midt i den kommende overenskomstperiode. Overgangen til det nye regelsæt skal håndteres i den kommunale ferieaftale, så der ikke opstår usikkerhed om medarbejdernes ferierettigheder.
Kilde: KL
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.