Kommunen.dk
MENU

Ufaglærte overser smutvej til uddannelse

Behovet for faglært arbejdskraft vokser, men kun få voksne ufaglærte vælger den korte erhvervsuddannelse, GVU, der skærer 80-90 procent af uddannelsestiden.

Ufaglærte overser smutvej til uddannelse

Behovet for faglært arbejdskraft vokser, men kun få voksne ufaglærte vælger den korte erhvervsuddannelse, GVU, der skærer 80-90 procent af uddannelsestiden.

Flere ufaglærte skal i uddannelse – og helst inden 2020. Det er et af målene i regeringens Vækstplan DK, hvor der blandt andet er sat en milliard af til ’et markant kompetenceløft af arbejdsstyrken’. Dog er der mindre end tusind personer om året, der vælger erhvervsuddannelsen GVU, som er særligt målrettet de voksne ufaglærte, viser en ny rapport, som EVA, Danmarks Evalueringsinstitut, har lavet for Børne- og Undervisningsministeriet. Den afslører, at cirka 10 procent af dem, der tager en erhvervsuddannelse, vælger den hurtige vej, GVU’en.

- Det er ærgerligt, at så få gør brug af denne mulighed, når den nu er skræddersyet til voksne med en betydelig erhvervserfaring. Så er det jo spild af tid og penge, at de skal tage en hel erhvervsuddannelse på tre-fire år, siger specialkonsulent hos EVA, Michael Andersen.

Under GVU-ordningen, Grund­uddannelsen for Voksne, kan ufaglærte få merit for de kompetencer, de ikke har papir på. Et GVU-forløb varierer i længde efter den enkeltes uddannelsesbehov, men tager i gennemsnit cirka 20 uger.

Skarpere profil

Hos EVA håber man på, at den efterhånden ti år gamle uddannelse vil få fornyet opmærksomhed i den erhvervsuddannelsesreform, som regeringen har indvarslet i vækstplanen.

Socialdemokratiets undervisningsordfører, Troels Ravn, er enig i, at der politisk skal ses nærmere på det uudnyttede potentiale i GVU’en.

- Det er vigtigt, at vi har fleksible veje til at blive faglært. Og der er GVU-ordningen en betydelig vej, hvor vi skal have set på, hvordan vi kan få profileret lidt skarpere, siger han. Han mener dog, det er for tidligt at lægge sig fast på nogle bestemte indsatsområder, før det erhvervsuddannelsesudvalg, der er nedsat, kommer med deres anbefalinger til, om det eksempelvis er kendskab til ordningen, økonomiske incitamenter eller uddannelsesstruktur, der skal arbejdes med.                   :

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR