Tumlen og vilde lege: Unge drenge hentes ind som legeonkler
Tumlen og vilde lege: Unge drenge hentes ind som legeonkler
Pudekrig, tumlen og vilde boldlege. Det er blot tre eksempler på, hvad de unge mandlige juniorpædagoger laver med børnene i nogle af kommunernes børnehaver. Selvom initiativet med juniorpædagogerne er over ti år gammelt, trækker flere kommuner stadig inspiration fra det originale projekt, der startede i Vallensbæk i 2006.
Initiativet svinger fra kommune til kommune, men et af formålene er at åbne de unge drenges øjne for pædagogfaget i senere uddannelsesvalg samt give børnene nogle andre oplevelser, end det faste personale kan byde på.
- Formålet er, at drengene får en positiv erfaring med et fritidsjob. Samtidig får de indblik i, hvordan det er at arbejde i en børnehave, og måske kan det endda vække deres interesse for at uddanne sig som pædagog, siger Jette Henning (S), der er formand for Skole- og Børneudvalget i Roskilde, som netop har igangsat et pilotprojekt med juniorpædagoger.
Udover i Vallensbæk og Roskilde finder man blandt andet juniorpædagoger i København, Fredensborg, Gentofte, Greve, Ringsted og Ringkøbing-Skjern.
De store drenge kommer med noget andet end de faste medarbejdere i forhold til den måde, man leger på.
Juniorpædagoger som rollemodeller
Typisk er de deltagende drengene mellem 12-16 år gamle. Inden de skal ud i daginstitutionerne, kommer de igennem et kort kursusforløb på den lokale ungdomsskole, hvor de blandt andet får viden om førstehjælp og introduktion til det pædagogiske område.
Derefter kommer drengene i en form for praktikforløb som ‘legeonkler’ i børnehaverne i deres fritid et par gange om ugen, hvor de tjener mellem 50-60 kr. i timen. Juniorpædagogerne får hverken det overordnede ansvar for aktiviteter, og de bliver samtidig fulgt af en medarbejder, der kan vejlede og give sparring.
For flere kommuner handler det også om at tilbyde børnene i børnehaverne flere mandlige rollemodeller og flere fysiske ‘vilde’ aktiviteter, hvorfor det primært er drenge, der bliver tilbudt praktikforløbet.
- De store drenge kommer med noget andet end de faste medarbejdere i forhold til den måde, man leger på. Blandt andet i udelege, hvor man kan lege lidt mere vildt, forklarer Jette Henning og fortsætter:
- Samtidig er det også godt, at børnene har nogle mandlige rollemodeller at spejle sig i i form af de store drenge.
Kritiseret for forskelsbehandling
Juniorpædagogprojektet i Vallensbæk blev også lanceret under mottoet ‘vildt er godt’ med henblik på at give mere plads til ‘kropslighed, kaotiske lege og konkurrencemomenter’ mellem børnene og de mandlige juniorpædagoger.
Projektet har tidligere været kritiseret for at være forskelsbehandlende, men ifølge Vallensbæk Kommune er projektet godkendt af Justitsministeriet.
- Allerede dengang var der lidt snak vedrørende kønsrollefordeling - hvad så med pigerne? Men vores begrundelse med, hvad drengene kunne tilbyde i form af leg og aktiviteter, vandt, skriver Marianne Friis-Mikkelsen (K) fra Vallensbæk i et læserbrev fra 2017.
Spørgsmålet, om det ikke også burde være for piger, har også været på bordet i Roskilde, men ifølge Jette Henning har det haft stor betydning for beslutningen, at de unge drenge muligvis fik vækket interesse for pædagogfaget, og børnene samtidig fik mandlige rollemodeller, og derfor er pilotprojektet blevet sat i gang med de mandlige juniorpædagoger.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.