Teenagere lærer at sætte pris på arbejdet med ældre
Teenagere lærer at sætte pris på arbejdet med ældre
Teenagere, der spiller kort, går ture og snakker med de ældre er blevet hverdag på nogle af plejecentrene i Horsens Kommune. I september ansatte kommunen i samarbejde med FOA Horsens fire unge i alderen 13-17 år for at give dem en ‘teaser’ til social og sundhedsfaget.
Formålet er at vække de unges interesse for faget, og dermed på sigt få flere til at uddanne sig til social- og sundhedsassistent eller medhjælper. De kommunale plejecentre er nemlig hårdt udfordret med hensyn til personalemangel. I Horsens Kommune vil der frem til 2026 være behov for hele 520 nye sosu’er ifølge en opgørelse fra FOA fra starten af 2018.
- Vi er i hård konkurrence med alle de andre uddannelser. Snakken gik på, hvor gode vi egentlig var til at vise vores fag frem, fordi der er mange myter om, at sosu-faget bare er sjask og vask. Men det er jo meget mere end det. Så initiativet udsprang af lysten til at vise vores fag frem til nogle af de unge mennesker, der står midt i et uddannelsesvalg, fortæller Lone Boysen, leder af Sundhedscenter Horsens.
Derfor har kommunen valgt at rekruttere fire såkaldte ‘spirere’, som ifølge Lone Boysen forhåbentlig får øjnene op for faget og kan fortælle den gode historie videre.
Brug for den gode historie
Den gode historie er der nemlig særligt brug for, hvis man også spørger Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.
- Vi har virkelig brug for at få den gode historie ud om, at det er fedt at være i et omsorgsfag. Så vi må bare håbe på, at det på sigt kan få flere til at søge ind på sosu-området, siger han.
Selvom der ikke er garanti for, at initiativet giver pote i sidste ende, tror Lone Boysen på, at det kan lade sig gøre at få flere ind i faget.
- Hvis de unge får en positiv oplevelse og synes, det er spændende, så kan det være, de vælger os til på et tidspunkt. Det kan også være, de vælger os fra, men i hvert fald håber vi på, at de har noget positivt at fortælle til deres kammerater, som så får interesse for faget, forklarer hun.
- Og så er det bedre end at gøre ingenting, tilføjer hun.
Det er Torben Hollmann enig i:
- Man kan ikke være sikker på, at projektet på sigt giver flere sosu’er. I første omgang skal man bare glæde sig over, at der er nogle ældre mennesker, der får en anderledes oplevelse og et afbræk i deres hverdag ved, at der kommer nogle unge, som tager sig tid til dem, siger han.
Teaser for faget
Ifølge Horsens Kommune er initiativet en form for teaser til social og sundhedsfaget, og ifølge Lone Boysen er der en stram arbejdsafgrænsning for de unge, som kan sammenligne oplevelsen med et besøg hos deres bedsteforældre.
- Det er lidt de samme aktiviteter, de unge laver sammen med de ældre på plejecentrene. Det kan være at se film, kigge fotoalbums igennem, gå ture eller spille spil, fortæller hun.
Hvis det skal være en teaser for sosu-arbejdet, bør de unge så ikke prøve at have det praktiske arbejde i hænderne?
- Jeg tror på, at hvis de unge kommer ind og sidder et par timer om ugen hos hr. Jensen og spiller spil, så kan det være, sygeplejersken kommer ind og skal ordne noget medicin osv. De vil få en fornemmelse af, hvad det her arbejde går ud på også ved at snakke med personalet, forklarer Lone Boysen.
- Tanken er jo, at de skal få en idé om, hvad faget handler om. Det behøver man ikke ved at gøre det, men det kan man gøre ved bare at se det og ved at høre om det, siger Torben Hollmann.
Bekymring for ufaglært arbejde
Torben Hollman roser initiativet i Horsens, men ifølge ham er det startet på ‘det forkerte tidspunkt’. I en tid hvor der netop mangler varme hænder på plejehjemmene.
- I forvejen mangler plejehjemmene personale, og jeg er bekymret for, at nogle kommuner kan bruge projektet til noget andet end hensigten. Nok ikke i Horsens fordi de har gjort, som de nu har. Men sæt hvis det er kommuner, der ikke er så skarpe på arbejdsafgrænsning og ser det som en god mulighed til at få nogle unge til at arbejde som ufaglærte sosu’er og varetage tunge omsorgs- og plejeopgaver, siger han.
Den bekymring forstår Lone Boysen dog ikke helt. Hun mener, at man ville skræmme de unge væk, hvis de fik smækket tungere plejeopgaver i hænderne, og det giver ikke mening, hvis man som kommune vil vække de unges interesse for faget.
- Ud fra den tilgang, vi selv har til projektet, forstår jeg ikke bekymringen. De unge er godt nok ansat hos os, men de tilhører en helt særlig kategori. Det vil være aldeles uhørt, hvis de fik de ansattes opgaver, og det er slet ikke det, det handler om, forklarer Lone Boysen.
På trods af at der er store udfordringer med at få vagtplanerne til at gå op, forsikrer hun, at de unge ikke bliver brugt til at tage afløser-stillinger.
- Det handler om, at vi skal gøre faget tiltrækkende for de unge på en måde, som de selv kan overskue, og det ville ikke lykkes, hvis de unge fik tunge plejeopgaver. De kommer aldrig til at indgå i vagtplanen. Det kommer simpelthen ikke til at ske.
FAKTA OM INITIATIVET
- De ansatte unge er mellem 13 og 17 år gamle.
- De får 68 kr. i timen og arbejder fire-seks timer om ugen - oftest to eftermiddage om ugen.
- Aktiviteterne er almindelige hverdagsting som at gå tur, spille spil, snakke over en kop kaffe, kigge i fotoalbums osv.
- De unge får en introduktion til jobbet blandt andet i forhold til hygiejne.
- ‘Spirerne’ er rekrutteret på baggrund af ansøgning og samtale, og der er lagt vægt på, at de har haft engagement, var smilende og reelt havde lyst til at tale med ældre.
- Stillingerne blev slået op i sommerferien 2018. Fire unge startede i september - To på almindelige plejecentre og to på demenspleje-enheder.
- Et lignende initiativ findes også i Vejle Kommune.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.