Statsminister i ny farve: Ligeså grøn som rød
Statsminister i ny farve: Ligeså grøn som rød
Statsminister Mette Frederiksen (S) har skiftet holdning. For et par år siden sagde hun, at hun var rød, før hun var grøn.
- Det passede dengang. Men det gør det ikke længere. Jeg er klar til at lægge forbeholdet væk. Det grønne er ikke længere sekundært, lyder det i en kronik fra statsministeren i Politiken.
Statsministeren forklarer i kronikken, at hun i 2019 havde en række bekymringer ved at udsætte det danske samfund for en omfattende grøn omstilling.
- Kunne vi skabe så store forandringer uden at skabe tilsvarende andre store problemer? Ville vi kunne sætte gang i den grønne omstilling uden galoperende ulighed?
- Eller endnu værre. Ville klima blive den nye splittelse mellem de mennesker, der føler sig kørt ud på et sidespor af dem (og os), der bestemmer?, skriver statsministeren.
Men udviklingen siden da har overbevist statsministeren om, at den grønne omstilling ikke behøver medføre den splittelse og problemer. Derimod er det blevet endnu vigtigere ifølge statsministeren.
- Jeg og regeringen har ikke længere et ’men’ i den grønne omstilling. Forbeholdet er væk, slutter hun kronikken.
Startskud for ny kampagne
Politisk redaktør for Avisen Danmark Casper Dall bider mærke i, at kronikken blev fulgt af en række annoncer om regeringens klimapolitik.
Ifølge redaktøren har statsministeren åbenbart set et behov for at ændre en opfattelse af hende, som hun selv har skabt.
- Jeg tror, at den primære årsag til, at statsministeren indrykker kronikker og flere helsiders annoncer i landets morgenaviser, er, at hun meget gerne vil ud at korrigere en opfattelse af, at hun er mere rød, end hun er grøn.
Jeg var socialdemokrat, før jeg blev grøn. Og når jeg vågner om morgenen, er jeg stadig socialdemokrat, før jeg er grøn.
Hvis statsministeren havde håbet, at de andre partier på Christiansborg ville tage varmt imod hendes nye grønne stil, blev hun skuffet. Søndag stod partierne i kø for at kræve beviser for statsministerens grønne erkendelse.
- Vi ved godt, at man skal måle politikere på, hvad de gør og ikke, hvad de siger, lød det fra De Radikales næstformand, Martin Lidegaard.
Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, noterede, at det var "bedre sent end aldrig".
- Men omvendt har vi også spildt en del tid på at lave aftaler, som jeg ikke synes er ambitiøse nok, siger hun.
SF's klimaordfører, Signe Munk, forudså, at det var for tidligt at aflyse "de grønne armlægningers tid."
I oppositionen efterlyste klimaordførerne fra både Venstre og De Konservative, at regeringen fandt flere penge til blandt andet investeringer i ny teknologi såsom power-to-X.
- Lige nu sidder vi og forhandler power-to-X, hvor der ikke er et voldsomt stort budget, og vi derfor risikerer – både fordi det går langsomt, og fordi der ikke er så stort et budget til investeringer – at komme bagud, sagde De Konservatives Mona Juul.
Statsministerens kronik rettede også på ny fokus på de kommende forhandlinger om en CO2-afgiften.
Her mener SF og Enhedslisten, at statsministerens nye grønne farve bør komme til udtryk i en aftale, der skaber endnu flere CO2-reduktioner i 2030 end de forslag, som en ekspertgruppe kom med tirsdag.
Jeg sagde for et par år siden, at jeg er rød, før jeg er grøn. Det passede dengang. Men det gør det ikke længere. Jeg er klar til at lægge forbeholdet væk. Det grønne er ikke længere sekundært.
Organsisationer: Genåbn aftaler hvis du er grøn
Mens statsminister Mette Frederiksen (S) nu siger, at hun både er rød socialist og grøn miljøforkæmper, vil en række grønne organisationer hellere se handling end kronikker:
- Rigtig mange af regeringens udspil har været fodslæbende, hvor det har været op til støttepartierne at få dem forhandlet op på et rimeligt niveau. Der er det min forventning, at udspillene får en mere ambitiøs karakter fremadrettet, siger direktør Lars Midtiby fra Danmarks Naturfredningsforening.
Han er tidligere partisekretær for Socialdemokratiet og kalder sig "meget optimistisk" i forhold til statsministerens udmeldinger. Midtiby minder om, at verden er i en klima- og biodiversitetskrise, mens drikkevandet er truet.
- Der er meget, man kan tage fat i. På klimaområdet er der indgået en række aftaler, som man skal genåbne meget hurtigt og hæve ambitionsniveauet. Den konkrete arbejdsseddel er ret lang, siger han.
Den udmelding er Greenpeace enig i.
- Vi er skeptiske, fordi hun baserer meget af sin argumentation på, at hun mener, at meget af det, de har gjort indtil videre, er helt fantastisk. Vi er noget mere skeptiske, siger generalsekretær Mads Flarup Christensen fra Greenpeace Norden
- Der skal mindre håndskyhed til for at få de store forurenere til rent faktisk at betale det, det koster at forurene og ikke give dem fripas. Ord er billige, reklameplads er lidt dyrere, men det bliver først endnu dyrere, når hun skal sætte handling bag ordene, siger generalsekretær Mads Flarup Christensen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.