Statsforvaltning skal op på mærkerne
Statsforvaltning skal op på mærkerne
Fremover skal Statsforvaltningen i Syddanmark op på dupperne og i højere grad handle på mistanke om, at der kan være sket fejlagtig sagsbehandling i en kommune.
Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager har i en redegørelse til Folketingets Socialudvalg bedt Statsforvaltningen i Syddanmark om særligt at skærpe blikket på Esbjerg Kommune efter massiv mediedækning af Esbjerg-sagen og en kritisk rapport fra Ankestyrelsen.
Formand for Børns Vilkår, Peter Albæk, er positiv over for ministerens udmelding, som han kalder en 'politisk, men tydelig irettesættelse'.
- Det er et klart vink med en vognstang til statsforvaltningen om, at de skal være lidt mere proaktive, når de opdager noget, som måske kunne have generel karakter, siger Peter Albæk.
Der har dog ikke været noget af generel karakter at handle på, mener Ninna Würtzen, direktør i Statsforvaltningen i Syddanmark.
- Det er vigtigt at huske, at vi er et legalitetstilsyn. Så vi kan have nok så mange opfattelser af, hvad der foregår, og synes det er forfærdeligt, men vi kan kun rejse en tilsynssag, når der har været tale om ulovligheder, siger hun.
Gør som Nordjylland
Peter Albæk mener imidlertid, der har været rigelig grund til at se nærmere på kommunens sagsbehandling. Især når man sammenligner med Statsforvaltningen i Nordjylland, som i et lignende forløb, hvor Ankestyrelsen har undersøgt Rebild Kommunes sagsbehandling, har udbedt sig en redegørelse fra kommunen.
- De to sager er jo lig hinanden, fordi der i begge tilfælde er udtalt hård kritik fra Ankestyrelsen. Så vil det altså være naturligt, at Statsforvaltningen spørger sig selv: er der nogle procedurer, der er værd at kigge på? Det bliver lige pludselig meget tydeligt, hvor reaktiv Syddanmark har været, i forhold til hvor proaktiv Nordjylland har været, siger Peter Albæk.
Ninna Würtzen påpeger, at de i Syddanmark ikke er kommet lige så langt som Nordjylland i dialogen med den enkelte kommune, men opmærksomheden er der.
- Det, vi gør nu, er at reagere på Ankestyrelsens rapport. Nu er der afdækket noget, så vi har sendt et brev til Esbjerg Kommune, og når der kommer svar fra Esbjerg om nogle uger, ser vi, om vores alarmklokker så begynder at ringe, siger hun.
Op af stolene
Ministeren skriver, at Statsforvaltningen i Syddanmark fremover 'af egen drift' skal holde sig underrettet om det videre forløb i forhold til den generelle tilrettelæggelse af børneområdet i Esbjerg Kommune. Men Ninna Würtzen mener, allerede gør, hvad de skal, af egen drift.
- Der skal altså virkelig være noget åbenlyst galt, og når vi ikke har det, så kan vi ikke bare rejse sager i øst og vest, siger hun.
Både Peter Albæk og formanden for Børnerådet, Per Larsen, efterlyser mere opmærksomme statsforvaltninger i fremtiden.
- Generelt set er jeg positiv over for en mere aktiv rolle fra statsforvaltningerne i forhold til børnesagerne. Vi ved jo, at ganske mange kommuner desværre har haft en del problemer med at overholde loven, når det gælder de mest udsatte børn. Derfor er det godt, hvis vi kan få statsforvaltningerne mere på banen fremover, siger Per Larsen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.