Kommunen.dk
MENU

Skanderborg ønsker politiske politikere

Byrådet i Skanderborg har i mange år arbejdet sig væk fra skrivebor dene og ud blandt borgerne. Fokus skal være på de politiske valg, mener borgmester Jørgen Gaarde (S).

Skanderborg ønsker politiske politikere

Byrådet i Skanderborg har i mange år arbejdet sig væk fra skrivebor dene og ud blandt borgerne. Fokus skal være på de politiske valg, mener borgmester Jørgen Gaarde (S).

Administrative tidsrøvere har i mange år fået sparket i Skanderborg. Helt tilbage i slutningen af 80’erne blev tankegodset støbt til et ­opgør med den sags­behandlende politiker, og initiativerne fortsætter endnu.

For eksempel har en evaluering af styringsmodellen sidste år ført til, at byrådsmedlemmerne fremover kun skal sidde i et enkelt af kommunens faste udvalg.

- Vores vej har været at sige, at vi som politikere skal kunne arbejde mere overordnet, og så skal der være mulighed for at have nogle nedslag, hvor man i den grad får lov at gå i dybden, forklarer borgmester Jørgen Gaarde (S).

Nedslagene foregår ved midlertidige udvalg, de såkaldte § 17, stk. 4-udvalg, hvor konkrete projekter udvikles i direkte samarbejde med borgere, interessenter og administration. Et udvalg har for eksempel lavet en udviklingsplan for et specifikt lokalområde.

- I de her udvalg blander man for alvor blod. Og alle de her midlertidige udvalg har fået topkarakter af vores politikere, som syntes, at det her gav rigtig mening at være politiker, fortæller Jørgen Gaarde.

Leder af lokalsamfundet

Som et af de senere tiltag har Skanderborg skåret den politiske rolle ind til benet. Byrådet har udpeget fire knapper, som politikerne særlig skal koncentrere sig om. Det drejer sig om visioner, forandringer, kvalitetsstandarder og økonomi. For Jørgen Gaarde handler byrådets rolle især om at træffe politiske valg.

- Jeg mener, at kommunalpolitikernes opgave i høj grad bliver at indtage en ledelsesrolle i forhold til lokalsamfundet. Vi skal vise retning, turde gå foran og også tage nogle tæv.

Jørgen Gaarde mærker tydeligt, at andre kommuner også for alvor er begyndt at røre på sig og forsøger at gentænke hele rollen som politiker. Han mener, det skyldes en oplevelse af, at kommunerne er nået til kanten af, hvad man kan byde politikere at være med til af sagsafgørelser helt ned i detaljen.

- Jeg tror absolut, der er en bevægelse i gang. Jeg tror ikke, den kommer til at rive alle kommunalbestyrelser med, men med de henvendelser, jeg modtager, kan jeg se, at der er stor efterspørgsel efter, at vi simpelthen må gøre noget andet. Vi må genopfinde både politikerrollen og kommunestyret, hvis vi ikke skal sande til i en gammeldags forståelse af kommunen, siger han. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR