Seniorførtidspension er en forringelse
Seniorførtidspension er en forringelse
Regeringens forslag om en hurtig tildelt førtidspension til personer, der er nedslidte og ikke kan gå på efterløn, kritiseres for at være tomme ord.
”Seniorførtidspensionen bliver fremstillet som et plaster på såret, men det er det ikke, for ordningen er jo ikke anderledes end den, der findes i dag,” siger Lennart Damsbo-Andersen fra Socialdemokraterne til Altinget.dk.
Ifølge Altinget.dk er flere eksperter enige med i den vurdering.
”I dag kan enhver bede om at få afgjort, om man er berettiget til førtidspension på baggrund af det foreliggende grundlag,” siger ph.d. i jura ved VIA University College Aarhus, John Klausen.
Regeringsns forslag er, at nedslidte, som er fyldt 58 år, kan søge om førtidspension uden arbejdsprøvning. I stedet vil de blive vurderet på det ’foreliggende grundlag’, som eksempelvis lægejournaler.
Men den mulighed foreligger allerede fastslår John Klausen, og kriterierne for tildelingen af pensionen er uændret. Den eneste forskel er, at seniorførtidspensionens behandlingstid vil blive op til tre måneder længere end i dag.
Ingen ny ordning
Det gør det ifølge professor i socialret ved Københavns Universitet, Kirsten Ketscher, svæt at forstå, hvad den nye ordning skal gøre godt for.
”Hvis ikke man får ændret kriterierne for at få førtidspension for seniorer, så kan jeg altså ikke se, at man har skabt lettere adgang, end man har i dag,” siger hun.
Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) fastholdte på et samråd, at selv om seniorførtidspensionen måske ikke er en ny ordning, så er det en hurtigere vej til førtidspension.
”Processen bliver kortere, så man nu skal have svar inden for et halvt år. Det andet er, at man selv kan søge om seniorførtidspension. Det kan man ikke med førtidspensionen i dag, hvor det i praksis er sådan, at man henvender sig til kommunen, og så gennemgår man mulighederne,” forklarede Inger Støjberg ifølge Altinget.dk.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.