Kommunen.dk
MENU

Sådan er det at være ny i byrådet

Bunker af kompliceret læsestof og afbud til familiefødselsdage. Sådan er livet ofte, når man vælger kommunalpolitik. Fire byrådsmedlemmer, der var nyvalgte ved KV13, giver gode råd til de næste nye om arbejdspres, forventninger og overraskelser.

Sådan er det at være ny i byrådet

Bunker af kompliceret læsestof og afbud til familiefødselsdage. Sådan er livet ofte, når man vælger kommunalpolitik. Fire byrådsmedlemmer, der var nyvalgte ved KV13, giver gode råd til de næste nye om arbejdspres, forventninger og overraskelser.
Billede

 

[types field='trompet'][/types]

[wpv-post-title]

[wpv-post-featured-image output='caption']

studenten

Studenten

Årets fejring af frivillighed og foreningsliv den 28. februar 2014 kl. 16-20 i Midtfyns Fritidscenter

Lasse Hougaard Pedersen (S)

Nordfyns Kommune

Hvor megen tid bruger du på byrådsarbejde?

Det svinger meget. I gennemsnit er det nok omkring 15 timer om ugen.

Hvad laver du ved siden af?

Jeg studerer statskundskab på Syddansk Universitet på fjerde semester.

Hvad har overrasket dig mest ved at sidde i byrådet?

At 90 procent af ens arbejde går ud på at læse og sætte sig ind i sager. Jeg troede, at jeg skulle bruge mere tid på at diskutere og udvikle politik. Rigtig meget politisk arbejde handler jo om at læse dagsordener, bilag og undersøgelser. Uden det kan man ikke træffe en beslutning, man kan stå inde for. Det var selvfølgelig ret fremmed for mig som ung gymnasieelev at lave politik på den måde, for inden da havde det kun handlet om at diskutere politik.

Hvad har været det mest udfordrende?

Det er udfordrende at stille sig op foran mennesker, der har langt mere erfaring end én selv og har været på arbejdsmarkedet i mange år. Men hvis man sætter sig ind i det, man snakker om, og formår at argumentere for sin sag, så har jeg ikke oplevet at blive set ned på, fordi jeg var meget ung. Men der har hele tiden været en frygt for, at det kunne ske.

Hvilket råd vil du give til dem, der stiller op til KV17 for første gang?

I det danske demokrati er administratorer ikke folkevalgte. Men reformatorer er folkevalgte. Vi vælger politikere ud fra, at de skal skabe en udvikling og sørge for at præge kommunen ud fra deres holdninger. Det kan man hurtigt glemme, hvis man kommer til at bruge al sin tid på at læse dagsordener og være mere reagerende end proaktiv.

pensionist

Pensionisten

jonna-praest_280

Jonna Præst (DF)

Gribskov

Hvor megen tid bruger på byrådsarbejde?

Jeg bruger rigtig megen tid. Når man melder sig til byrådet, skal man også komme godt forberedt til møder. Når jeg har et udvalgsmøde, og jeg får min dagsorden, kan jeg godt bruge tre-fire dage på at læse den igennem og søge på nettet for at forstå baggrunden. Jeg er også gruppeformand, så jeg skal være ekstra godt forberedt.

Hvad laver du ved siden af?

Jeg er folkepensionist, og så har jeg mine børnebørn.

Hvad har overrasket dig mest ved at komme i byrådet?

At der var så meget arbejde. Det var jeg ikke klar over. Jeg vidste godt, at det ville tage tid, men det er meget bredt. Det er jo alt muligt.

Hvilket råd vil du give til dem, der stiller op til KV17 for første gang?

Det er vigtigt, at man sørger for at have et godt samarbejde med de andre i partiet. Man skal bede de gamle byrådsmedlemmer om gode råd i forhold til, hvad der tidligere er sket i en sag. Jeg har bedt Kim (Kim Valentin, borgmester i Gribskov Kommune, red.) om, at der bliver lavet et kursus for nyvalgte. Der var ingen introduktion for de nyvalgte, da jeg kom ind, og det kunne jeg godt have brugt.

forretningskvinde

Karrierekvinden

1276658_1417719545114127_1655479343_o

Mai-Britt Beith Jensen (S)

Hjørring

Hvor lang tid bruger du på byrådsarbejde?

Ork. Alt mellem 20-40 timer om ugen. Det er mange timer.

Hvordan hænger dit arbejdsliv og dit byrådsarbejde sammen?

Jeg er ansat ved Forsvaret og arbejder fuld tid. Det er svært til tider, og det kræver megen fleksibilitet både fra mig selv og fra min arbejdsgiver. Jeg kan ikke bare gå ned i tid, så jeg får lov til at arbejde om aftenen og i weekender, når jeg har byrådsarbejde om dagen. Jeg snakkede allerede med min arbejdsgiver om det, inden jeg sagde ja til at stille op, fordi jeg vidste, at det ville kræve meget af min arbejdsplads, hvis jeg kom ind.

Hvad har overrasket dig ved at komme i byrådet?

Jeg havde ikke forventet, at jeg skulle bruge så megen tid på det. Jeg er nok også selv lidt skyld i det, for jeg sidder i to store driftsudvalg med mange møder og meget arbejde. Som ny tænker man jo, at man kan klare det hele. Og jeg vil jo gerne det hele. Det har også overrasket mig, at jeg har fået lov til så meget, selvom jeg er ny.

Har du ændret noget i din hverdag, fordi du nu er byrådsmedlem?

Jeg siger nej til rigtigt mange ting i mit privatliv. Der er mange familiefødselsdage, man ikke lige kan være med til. Hele ens privatliv bliver jo invaderet af den her “fritidsbeskæftigelse”. Så man skal være indstillet på, at det fuldstændig opsluger ens fritid.

Hvilket råd vil du give til dem, der stiller op for første gang til KV17?

Start stille og roligt op, tag et enkelt udvalg og lad være med at tro, at du kan det hele. Når man stiller op som ny kandidat, vil man gerne det hele. Sådan havde jeg det i hvert fald.

landmand

Landmanden

JensPedersen1jpg

Jens Pedersen (V)

Horsens

Hvor megen tid bruger du på byrådsarbejde?

Jeg bruger mindst 20 timer om ugen med forberedelse og andre ting, men reelt bruger man jo al sin tid med at følge med og holde sig opdateret i aviser og dagsordener.

Hvad laver du ved siden af byrådsarbejdet?

Jeg er landmand. Det er svært at få til at hænge sammen, og derfor har jeg også besluttet, at jeg ikke stiller op til efteråret. Det er en konsekvens af, at jeg har aktiviteter nok derhjemme, og at det er svært at forene politik og landbrug, så begge dele hænger sammen.

Hvad har overrasket dig mest ved at komme i byrådet?

Jeg blev valgt i Brædstrup i 2001, og så har jeg holdt en pause og kom i Horsens Byråd i 2013. Så jeg har lugtet til det før, så overraskelser var der ikke så mange af. Jeg vidste på forhånd, at jeg ville tage én periode og se, om det kunne hænge sammen.

Hvilket råd vil du give til dem, der stiller op til KV17 for første gang?

Sæt nogle realistiske mål for dig selv. En kommune er jo en supertanker, så man skal ikke forvente, at man ligesom i det private erhvervsliv kan tage en beslutning og så straks se forandringer. Det tager nogen tid.

[ssba]

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR