Randers slår alarm over Nordic Waste-oprydning
Randers slår alarm over Nordic Waste-oprydning
Oprydningen efter Nordic Waste kan tømme pengekassen i Randers Kommune. Og det hele kan ende med, at kommunen bliver sat under administration af staten.
Kommunen forventer sammenlagt at bruge mellem 468,2 og 663,4 mio. kr. på oprydning og afværgeindsatser efter det omfattende jordskred.
Sådan lød den alarmerende melding fra kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt på et pressemøde i Randers onsdag.
- Det er alle kommunaldirektørers skræk.
- Jeg har været kommunaldirektør i 20 år og aldrig ønsket at kunne vise en sådan planche, sagde han foran grafer, der pegede mod et stort minus.
Borgmesteren i Randers, Torben Hansen (S), sagde, at kommunen har brug for hjælp.
- Vi er i en økonomisk vanskelig situation, og vi har brug for hjælp, sagde borgmesteren.
- Den opgave, vi står foran, den kan vi simpelthen ikke løfte.
Lovgivningshuller blotlagt
Kommunen er nu på jagt efter penge til at dække hullet, dels hos konkursboet efter Nordic Waste, dels hos politikerne på Christiansborg.
Randers' budget er i forvejen presset af blandt andet stigende udgifter til det specialiserede socialområde.
Og den uventede regning fra jordskreddet kan tippe balancen og få det til at gå "helt galt", advarer kommunens topfolk.
Torben Hansen mener, at sagen om Nordic Waste har blotlagt nogle huller i lovgivningen, som der skal rettes op på.
Kommunen stod således med ansvaret for det hele, da Nordic Waste gik konkurs. Det kunne man tage højde for ved at forpligte virksomheder til at stille sikkerhed eller tegne en forsikring, lyder det fra borgmesteren.
- Det her kan ramme alle landets kommuner. Og jeg tror ikke, at den miljølovgivning, vi har i dag, er tænkt til hændelser af den her størrelse, sagde han.
Statsminister lovede hjælp
Jordskreddet ved Nordic Waste blev offentligt kendt i december sidste år.
Den 19. december meddelte jordrensningsvirksomheden, at den ville stoppe med at bekæmpe jordskreddet og overlod dermed opgaven til Randers Kommune.
Nordic Waste blev erklæret konkurs den 22. januar i år.
Samme dag besøgte statsminister Mette Frederiksen (S) Ølst, hvor virksomheden lå.
Her kaldte statsministeren det "fuldstændig urimeligt", hvis børn og gamle i Randers skal betale for oprydningen.
- Det her er en begivenhed ud over det sædvanlige. Det er ikke sket før i Danmark.
- Randers Kommune står med en kæmpemæssig opgave. Og den skal de ikke stå med alene. Derfor betragter vi det også som et nationalt anliggende, sagde Mette Frederiksen dengang.
Siden har Folketinget afsat 205 millioner kroner som garanti for Randers Kommune til at dække afværgeforanstaltninger i forbindelse med jordskreddet.
Miljøminister Magnus Heunicke (S) har efterfølgende sagt, at Randers Kommune ikke skal forvente flere penge fra staten ud over de 205 mio. kr., der er afsat.
Torben Hansen mener dog, at det nye overblik over de økonomiske konsekvenser kan ændre på det.
- Da miljøministeren udtalte sig sådan, var grundlaget ikke klar. Det er det nu, og det vil vi præsentere for ministeren, og så har vi en god dialog, og den dialog vil vi selvfølgelig fortsætte med, sagde han.
Jorden skred og ramte Randers' økonomi
- 19. december 2023 smed Nordic Waste håndklædet i ringen og overlod opgaven med at få et omfattende jordskred ved Ølst under kontrol til Randers Kommune.
- 22. januar blev Nordic Waste erklæret konkurs ved skifteretten i Randers.
- 26. januar oplyste miljøminister Magnus Heunicke (S), at regeringen har sat Kammeradvokaten til at undersøge, om ledelsen eller andre bag virksomheden kan drages til ansvar økonomisk eller strafferetsligt.
- 30. januar konkluderede en advokatundersøgelse udført for Randers Kommune, at Nordic Waste ikke overholdt miljøgodkendelsen. Kommunen har på den baggrund politianmeldt virksomheden.
- Efter konkursen i Nordic Waste afsatte Folketinget i februar 205 millioner kroner som garanti for Randers Kommune til at dække afværgeforanstaltninger i forbindelse med jordskreddet.
- 20. marts meddelte Kammeradvokaten, at DSH Recycling, der er søsterselskab til Nordic Waste og ejer grunden ved Ølst, kan drages til ansvar for jordskreddet ved Ølst.
- Randers Kommune har rettet et krav mod både konkursboet efter Nordic Waste og mod DSH Recycling på 120 mio. kr. fra hver af de to virksomheder. Det skal dække kommunens udgifter fra december og frem til konkursen 22. januar.
- 24. april slår kommunens topfolk på et pressemøde alarm over de løbske udgifter og beder om mere hjælp.
Kilder: Ritzau, DR, TV2 Østjylland.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.