"En værre sag, der godt kunne være undværet"
"En værre sag, der godt kunne være undværet"
Sjældent har så mange borgere i Vallensbæk trodset efterårets regn og mørke for at bruge en aften som tilhører til et byrådsmøde. Men en kommunaldirektørs beskyldninger mod borgmesteren for magtmisbrug og nepotisme er trods alt en sjældenhed i lokalpolitik.
Så der var sat tilstrækkeligt med stole frem til de godt 50 personer, der mødte op i den lille kommunes byrådssal onsdag den 3. oktober ved 20-tiden for at høre, hvad KL’s konsulenter havde fundet frem til gennem deres undersøgelse af borgmester Henrik Rasmussens dispositioner.
”En værre sag, der godt kunne være undværet,” lød det lidt murrende fra en af de fremmødte umiddelbart før 2. viceborgmester Søren Wiborg (S) gik i gang med at oplæse anklagepunkterne fra kommunaldirektør Bjarke Steen Johansen og konklusionerne fra KL’s undersøgelse.
Hovedpersonen Henrik Rasmussen måtte ikke selv være til stede under sagens behandling.
KL har på baggrund af kommunaldirektørens skrivelse til Statsforvaltningen opstillet 12 punkter med beskyldninger, som konsulenterne har undersøgt i samarbejde med forvaltningen.
Uvildighed efterlyses
Ikke kun det konservative flertal, men også Socialdemokraterne, Venstre og SF bakkede op om, at KL's undersøgelse er tilstrækkeligt svar til Statsforvaltningen om, hvorvidt borgmesteren har handlet lovligt eller ej. Det blev indstillet til vedtagelse med en tilføjelse om, at borgmesteren burde tænke over sin facon og måde at udtrykke sig på i den daglige ledelse.
Dansk Folkepartis ene medlem af kommunalbestyrelsen Kenneth Kristensen Berth stemte imod. Han mente ikke, at KL's undersøgelse er nogen garanti for, at alting er gået rigtigt for sig.
Grundlæggende ser han ikke undersøgelsen som andet end et partsindlæg, man ikke kan konkludere noget på baggrund af. Han håber derfor, at Statsforvaltningen vil gennemgå sagen grundigt og give kommunaldirektøren en rimelig mulighed for at forklare sig og dokumentere sine påstande, hvis han kan.
”Jeg vil helt klart opfordre Statsforvaltningen til at tage kontakt til kommunaldirektøren og høre hans version. Den har vi endnu til gode, og det kan jo være, at det bringer noget nyt frem i sagen,” siger Kenneth Kristensen Berth.
Svagt kommissorium
Han mener også, at undersøgelsens kommissorium har sat stramme grænser for, hvad KL's konsulenter skulle undersøge. Et synspunkt, der deles af socialdemokraten Margrethe Andersen.
”Konsulenter er kun blevet bedt om at se på, om der er foregået ulovlige handlinger. Dermed mister man jo fokus på karakteren af og intentionerne bag de samtaler, der har været mellem kommunaldirektøren og borgmesteren, og som kommunaldirektøren beskriver,” siger hun.
Margrethe Andersen fik også understreget, at sagen viser, at De Konservatives absolutte flertal kan være et farligt udgangspunkt for en magtudøvelse, der måske ikke altid holdes tilstrækkeligt meget i snor.
Efter byrådets afstemning fik Henrik Rasmussen lov til at komme ind og lede resten af mødet. Ifølge 2. viceborgmester Søren Wiborg var borgmesteren indtil dette punkt holdt helt og aldeles uvidende om, hvad KL var nået frem til, og hvordan byrådet havde behandlet sagen.
Og det var om ikke en overrasket, så i hvert fald lettet borgmester, der kunne konstatere, at KL gav ham opbakning i alt det, 'jeg hele tiden har sagt.'
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.