Pengepose til landkommuner: Hovedbyer skal drive væksten fremad
Pengepose til landkommuner: Hovedbyer skal drive væksten fremad
En række af de større byer i landets ydre kommuner kan nu glæde sig over muligheden for at modtage støtte til byudvikling.
Realdania fonden vil over de to år uddele 73 mio. kr. til forskellige projekter i kommuner, der har til formål at skabe mere liv i bymidten og handelsgaderne.
Fortællingen om byerne i de mindre kommuner har længe båret præg af snak om faldende befolkningstal, butiksdød og en voksende ældrebyrde, som følge af de unges flugt til universitetsbyerne.
Tal fra Danmarks Statistik peger dog på, at mange af kommunernes hovedbyer har oplevet markante stigninger i antallet af tilflyttere over de sidste 17 år.
Befolkningsudviklingen i byer med over 3.000 indbyggere i landdistriktskommuner de seneste 17 år. Hovedparten oplever vækst, også i nogle tilfælde, selvom kommunen som helhed har tilbagegang i befolkningstallet. Kort: Realdania / Data: Danmarks Statistik
Den udvikling vil flere kommuner nu styrke ved at investere i bylivet. Nye kulturhuse, strategisk byplanlægning og spændende arkitektur er nogle af elementerne i de 11 forskellige projekter, som er blevet udvalgt til støtte i første ansøgningsrunde. De skal gøre hovedbyerne til kommunernes vækstmotorer.
- Bymidten i hovedbyerne er under pres. Handel udgør en stadig mindre del af gågadens liv, og der er ikke noget der tyder på, at den tendens vil ændre sig. Spørgsmålet er så, hvis ikke handel kan sikre liv i bymidten, hvad kan og skal så? Det spørgsmål vil vi sammen med - i første omgang - 11 byer og kommuner forsøge at finde svar på. Vi har høje forventninger til, at resultatet udmønter sig i konkrete projekter til gavn og glæde for by og kommune, og til inspiration for andre, siger projektchef i Realdania Björn Emil Härtel Jensen i en pressemeddelelse.
Håb for midtbyen
En af de kommuner, der har modtaget støtte er Assens. Den fynske kommune fik lidt over 1 mio. kr. til forundersøgelser til projektet ‘Fremtidens Assens’. Her vil en projektgruppe nedsat af byrådet forsøge at binde den gamle købstads havn sammen med resten af byen. Det skal ske ved hjælp af ny arkitektur, der tager afsæt i byens historie. Samtidig vil gruppen lægge en strategi for placeringen af butikker i midtbyen.
- Udover det forhåbentlig vil bringe mere liv til havnefronten, så vil det give en positive opmærksomhed til byen og styrke handelslivet. Her i provinsen har der længe været et andet investeringsklima end i storbyerne. Nu begynder vi endelig at kunne se investeringslyst og risikovillighed i vores by, siger borgmester i Assens, Søren Sten Andersen (V).
Hvad er en hovedby?
En hovedby er i defineret som dén eller de større byer i en kommune, som kommunen vurderer kan trække en udvikling i et større området. Blandt de udfordringer, som hovedbyerne i yderområderne - og yderområderne som helhed - står over for, er en ændret demografi med mange ældre borgere, nye erhvervsstrukturer hvor traditionelle erhverv forsvinder, ændrede indkøbsmønstre og mulighed for nye placeringer af detailhandlen uden for bymidten.
Kilde: Realdania
Han håber, at det også kan have afsmittende virkning på bosætningen udenfor Assens.
På den anden side af Storebælt sidder Michael Larsen (R) med nogle af de samme håb. Formanden i Vordingborgs Plan og Teknik udvalg kan nemlig glæde sig over, at kommunen har modtaget 7,8 mio. kr., til at udvikle byens gamle togstations-område til et spændende miljø for især de unge.
- Den del af vores by er måske en smule forsømt. Ved at have fået de her penge har vi mulighed for at højne hele området. Vi håber, at projektet kan skabe aktivitet i den del af byen og bedre sammenhæng mellem uddannelsesområdet, stationsområdet og bymidten. Med den her støtte kan vi virkelig kan rykke på det, siger Michael Larsen.
DSB’s gamle stationsbygning skal blive til byens nye Campuscafé, hvor unge fra uddannelsesstederne kan få et frirum, og hvor unge iværksættere eventuelt kan få en arbejdsstation. En ny lokalplan skal åbne op for byggeri af ungdomsboliger med bygninger af forskellig slags.
Nu begynder vi endelig at kunne se investeringslyst og risikovillighed i vores by
Anden runde er på vej
Realdanias indsats ’Hovedbyer på forkant’ lægger sig i forlængelse af kampagnen ’På Forkant’, som var et samarbejde mellem Erhvervsministeriet, KL og Realdania, og som hjalp 25 kommuner i yderområderne med at lave strategiske udviklingsplaner.
Hjørring modtog 70 mio. kr. til at bygge et nyt teater i centrum af byen i 2012. For lidt over et år siden slog Vendsyssel Teater dørene op, og det har ifølge borgmester Arne Boelt (S) givet et løft til det regionale kulturliv i Nordjylland.
- Det har givet et enormt drive og tro på Hjørring, som samlende by for Vendsyssel. For at kunne tiltrække aktiviteter og virksomheder, skal vi vise, at der er en lyst til at skabe kultur. Når der eksempelvis bliver flyttet statslige arbejdspladser hertil, så er det vigtigt at kunne præsentere byen, som et sted der er fyldt med liv. Det er med til at løfte hele Vendsyssel, siger han.
Anden runde for ansøgninger til ‘Hovedbyer på forkant’ har deadline for interessetilkendegivelser i Q3 2018 og deadline for endelige ansøgninger primo 2019. Her skal de resterende 59 mio. kr. fordeles ud.
Disse kommuner fik støtte i 1. runde
Hobro: 550.000 kr.
Aabybro: 500.000 kr.
Vordingborg: 7,8 mio. kr.
Thisted: 250.000 kr.
Rudkøbing: 250.000 kr.
Varde: 300.000 kr.
Odder: 625.000 kr.
Kalundborg: 500.000 kr
Haderslev: 750.000 kr.
Assens: 1.055.000 kr.
Aabenraa: 1,7 mio. kr.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.