Kommunen.dk
MENU

Øget samarbejde kan starte i det grønne

Klimatilpasning vil fylde på de kommunale budgetter og stille flere krav i de kommende år - det vil øge samarbejdet mellem kommunerne og private aktører.

Øget samarbejde kan starte i det grønne

Klimatilpasning vil fylde på de kommunale budgetter og stille flere krav i de kommende år - det vil øge samarbejdet mellem kommunerne og private aktører.
Billede

Erhvervslivet venter utålmodigt på at få adgang til flere offentlige opgaver, men håbet er i bogstaveligste forstand lysegrønt på et specifikt område:

Klimatilpasning og grøn omstilling vil lægge beslag på milliarder hos kommunerne de kommende år, og her vil private aktører få mulighed for at byde ind i et omfang, som kan sætte nye standarder for offentlig-privat samarbejde.

Det er både Dansk Industri og Komdirs formand Niels Aagesen enige om.

Sidstnævnte er ikke i tvivl om, at udfordringerne med klimatilpasning og behovet for grøn teknologi baner vej for offentlig-privat samarbejde på nye niveauer. Med fordele for både kommuner og erhvervsliv.

- Samarbejdet er allerede etableret på en række områder, og vi vil ikke kunne håndtere de mange udfordringer, klimatilpasning indebærer, uden hjælp fra specialiserede ingeniører og private aktører, som har opbygget erfaring og ekspertise på området. Det vil afgjort indbyde til mere samarbejde, og det vil komme både kommuner og erhvervsliv til gode, siger Niels Aagesen og tilføjer: 

- Vi skal lade os inspirere af grøn læring og lave eksempelvis stormflodsplaner i samarbejde med de ingeniører, som har den tekniske viden. Samtidig kan vi med de behov, vi har, og de krav, vi stiller, være med til at gøre erhvervslivet grønnere.

Kæmpe grønt potentiale
Kommunerne står over for massive investeringskrav i forhold til grøn omstilling. Men uden en samlet, national strategi for indsatsen og uden systematisk koordinering mellem kommuner og regioner har behovet for eksperthjælp fra private aktører allerede afstedkommet offentlig-private klimasamarbejder som Coast2Coast og Topsoil i Region Midtjylland-regi. Her arbejder en lang række kommuner og private med at løse klimaudfordringer på tværs af Jylland med international bistand og erfaring hentet fra både offentlige og private aktører. Men potentialet er meget større. 

Hos DI er klimatilpasning et indsatsområde, hvor argumenterne for offentlig-privat samarbejde giver sig selv. Kommunerne arbejder ikke blot med risiko for potentielle oversvømmelser ved skybrud eller forhøjet vandstand og stormflod - men også med udfordringer med sekundære vandspejl, som kloaknettet ikke kan håndtere, og behov for højteknologiske, bæredygtige bud på energiløsninger og nyindretninger af veje og boligområder.

- Vi har et kæmpe potentiale her, og jeg er sikker på, at vi vil se en dynamisk udvikling i samarbejdet de kommende år, siger branchedirektør for DI Service Jakob Scharff, som også tror, at klimatilpasning og grøn omstilling kan være med til på overordnet plan at bryde barrierer ned i forhold til offentlig-privat samarbejde.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

RELATEREDE ARTIKLER
FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR