Odense tjener på at investere i ledige
Odense tjener på at investere i ledige
Det hjælper at poste flere penge i beskæftigelsesindsatsen. Det er den overordnede konklusion, som Odense Kommune har kunnet drage, efter at kommunen nu foreløbig har evalueret en række indsatser, der skal nedbringe antallet af borgere på overførselsindkomster samt antallet af ledige.
Konklusionen kommer kommunen med i et notat, som kommunen.dk har fået indsigt i, hvor forvaltningen redegør for, hvad kommunen rent faktisk har tjent – indtil videre – på at investere i efterprøvede sociale indsatser. Sidste år sendte kommunen nemlig 72 millioner kroner efter beskæftigelsesindsatsen, hvoraf knap 32 millioner kroner indtil videre er blevet brugt. Det har foreløbig sikret Odense Kommune et afkast på 46 millioner kroner. Altså har man indtil videre tjent 14 millioner kroner på at investere i beskæftigelsesprojekter.
Og med tiden er det planen, at kommunen skal investere 84 millioner kroner, som i sidste ende gerne skulle få endnu flere millioner til at klinge i kommunekassen. Men pengene var også nødt til at blive investeret, lyder det fra beskæftigelses- og socialrådmand i Odense Kommune, Brian Dybro (SF):
- I Odense har vi en alt for høj ledighed, og når mange står i arbejdsløshedskøen, er der også mange på overførselsindkomst. Og det går ud over den samlede velfærd. Derfor er det et mål for os, at vi skal have flere i arbejde. Det er godt for den enkelte, for virksomhederne, og for Odense, som får råd til mere velfærd, siger han og tilføjer:
- Det er nyt, at kommuner arbejder med at investere og ud over de menneskelige gevinster forventer økonomiske genvinster ved sociale investeringer. Vi tager jo en risiko, når vi investerer så mange penge, som vi gør. For hvis de slår fejl, er der kun kommunekassen til at dække et eventuelt underskud. Derfor har vi udvalgt 14 projekter, som er fagligt gennemprøvede.
Indtil videre har der i hvert fald aldrig været et studie, som viser, at samtaler modvirker, at ledige kommer i arbejde.
Samtaler har stort afkast
Et af tiltagene var blandt andet at afholde flere samtaler med ledige, som kun havde været uden arbejde i kort tid. Her var formålet, at de ledige skulle guides i den rigtige retning. Og det har altså virket. Helt præcist har Beskæftigelses- og Socialforvaltningen tjent 16,7 millioner kroner på at holde ekstraordinært flere samtaler, som har fået flere ledige i gang. Samtaler, som har kostet kommunen 6,9 millioner kroner. Altså et overskud på cirka 9,8 millioner kroner.
- Vi giver ni ekstra samtaler til jobparate det første halve år. Der er masser af erfaringer, som viser, at jo flere samtaler, des større er sandsynligheden for, at de ledige kommer i arbejde. Der er tale om samtaler, hvor vi fokuserer på den enkeltes udvikling. Indtil videre har der i hvert fald aldrig været et studie, som viser, at samtaler modvirker, at ledige kommer i arbejde, siger Brian Dybro.
Men samtalerne er kun ét af de 14 tiltag. Dog er det med sine 9,8 millioner kroner i overskud det projekt, der klart har sparet kommunen flest penge.
Vi tager jo en risiko, når vi investerer så mange penge, som vi gør. For hvis de slår fejl, er der kun kommunekassen til at dække et eventuelt underskud.
Mange nye ansatte
Opgørelsen viser endvidere, at ikke alle projekter er kommet lige godt fra start, og et enkelt projekt har nu et mærkbart underskud. Projektet har været i gang siden februar og indtil videre kostet 2,5 millioner kroner, men gevinsten er kun på 700.000 kroner Her er altså aktuelt et underskud på 1,7 millioner kroner.
Og ud over den sene start har der også været andre udfordringer ved at investere så massivt:
- En af dem har været, at vi har skullet rekruttere rigtigt mange nye medarbejdere, som har skullet læres op. Og det har givet nogle forhindringer. Men i forhold til selve projekterne har vi fulgt dem enormt tæt undervejs, og hver gang, vi er blevet klogere, har vi tilpasset projekterne, så de giver den effekt, vi forventer af dem, slutter Brian Dybro.
Projektet i Odense løber frem til august 2019, hvor det endeligt bliver evalueret. Til den tid forventer kommunen at have investeret 84 millioner kroner og at have fået et afkast på 127 millioner kroner.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.