Nyborg laver skoleapplikationer
Nyborg laver skoleapplikationer
Indkøb og vedligeholdelse af computere til 3.250 skoleelever var en uoverkommelig opgave for Nyborg inden for budgettet til skole-it. Siden skoleårets start i august sidste år har man derfor arbejdet med at virtualisere applikationer (programmer). Det betyder, at skolens elever virtuelt kan få adgang til en række udvalgte programmer fra skolen på deres private computere.
”I sidste ende, når vi har en gennemdigitaliseret skole, så er det gjort sindssygt billigt, og målet for mig er, at vi er i stand til at løfte opgaven inden for den økonomiske ramme, som er sat, og som er snæver,” siger it-konsulent Per Skovgaard Andersen, der står for it på kommunens 10 skoler.
En væsentlig pointe med applikationsvirtualisering er netop, at eleverne kan bruge deres egne computere. Derfor sparer Nyborg særligt penge på indkøb af hardware og vedligeholdelse. Blandt andet oplevede skolen tidligere en del hærværk blandt de ældste elever på skolens udstyr. Og ingen elever bliver hægtet af, hvis de ikke har egen pc, understreger Per Skovgaard Andersen.
”Med det budget, vi har nu, kan vi godt stille en computer til rådighed for de dårligst bemidlede. De kan få en låneordning, og det gælder også de børn med handicap, hvor vi skal stille grej til rådighed,” siger han.
Opfylder 2015-plan
Blandt de applikationer, som skolen har virtualiseret, er kontorprogrammet OpenOffice og et billedbehandlingsprogram. Per Skovgaard Andersen er rigtig godt tilfreds med kommunens løsning, der er baseret på EasyLan Education fra konsulentfirmaet IT Quality.
”Med den løsning, vi har nu, opfylder vi de krav, som KL har stillet i sin 2015-plan, om, at eleverne skal komme med deres egne computere, man kan printe fra dem, man kan tilgå alle vores services, og her er det ligegyldigt, om man kommer med en Linux-computer, Mac eller pc,” siger han.
For kort tid siden kom Teknologirådet med en rapport, der netop fraråder kommuner at købe en masse dyr teknik, og i stedet bør eleverne have adgang til at gå på nettet med deres egne smartphones og bærbare computere som tidligere beskrevet i Kommunen.
Virtualisering af applikationer kan være en af løsningsmodellerne, siger projektleder Jacob Skjødt Nielsen fra Teknologirådet.
Løfte i flok
Han har indtryk af, at der er flere kommuner, som er begyndt at se på mulige løsninger, men at der stadig er tale om et fåtal, og nogle steder sker det kun i kraft af en enkelt ildsjæl på en skole.
Jacob Skjødt Nielsen opfordrer kommunerne til at gå sammen i fælles løsninger.
”Der er nogle kommuner, som går foran på det her felt, som kunne have gavn af at samarbejde lidt mere med hinanden. Hvis skolerne begyndte at tænke som en samlet efterspørger af nogle bestemte teknologiske løsninger, så er det jo en ret stor købekraft, de har,” siger han.
Samarbejde har man blik for i Nyborg. Per Skovgaard Andersen er formand for et netværk kaldet KERFA, hvor omkring 15 kommuner, primært på Fyn og i Midtjylland, arbejder med samme løsninger omkring applikationsvirtualisering. Dog på vidt forskellige stadier.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.