Kommunen.dk
MENU

Lokalt folkemøde har nationale drømme

Sydhavnens Folkemøde er et af de mange mindre folkemøder, der er dukket op.

Lokalt folkemøde har nationale drømme

Sydhavnens Folkemøde er et af de mange mindre folkemøder, der er dukket op.
Hvordan får man flere aktiviteter op at stå i Sydhavnen, ville lokale gerne vide, da børne og ungdomsliv i Sydhavnen blev diskuteret på den store scene til Sydhavnens Folkemøde.
Hvordan får man flere aktiviteter op at stå i Sydhavnen, ville lokale gerne vide, da børne og ungdomsliv i Sydhavnen blev diskuteret på den store scene til Sydhavnens Folkemøde.
Foto: Ronja Pilgaard

Alleryderst i den københavnske sydhavn ligger Stejlepladsen. Her boede for få år siden en hjemløs i sin campingvogn med en hund og en gris. For to år siden kom politiet og bad ham finde et andet sted at holde hjem og hund og gris. Og så forsvandt han.

Her har de lokale fiskere i årtier tørret net og haft bundgarnspæle liggende. Om fem-ti år er det meningen, at der skal ligge 550 boliger. 

Folketinget har i marts 2019 fjernet den fredning, der ellers skulle gøre det umuligt at bygge netop her, og bygherrer står på spring til at bygge på flere fredede marker i området. Men de starter altså med Stejlepladsen.

Og det er netop de byggeplaner og den første af måske flere affredninger, der gør, at en lørdag i september står der en hest lige der, hvor der altså for to år siden boede en hjemløs, og hvor 550 andre om ti år skal have hjemme.

For hesten er taget til Sydhavnens Folkemøde sammen med det lokale kulturhus, Karensminde. Mødet skal sætte fokus på byudvikling og borgerinddragelse, fortæller den lokale initiativtager, arkitekten Rikke Rohr:

- Hele Danmark mangler et debatforum for byudvikling, og her i Sydhavnen hastede det lidt mere med at få det forum op at stå, fordi politikerne netop har affredet Stejlepladsen, siger hun.

Lidt til venstre
Hesten deltager i Sydhavnens Folkemøde side om side med telte fra Kommunistpartiet, Enhedslisten, Alternativet samt det lokale kulturhus Karensminde og seks-syv foreninger, som har hjemme netop i København SV. 

Man kan give et bud på, hvordan man synes, der skal være, i Danmarks første flydende kirke. Og vil man høre lidt om, hvordan man skaber mere liv for unge i kvarteret, er der også en debat på den store scene. 

Men ifølge Rikke Rohr er Sydhavnens Folkemøde mere end bare kvarterets platform – og det er heller ikke et rent rødt projekt, selvom man godt kan få det indtryk, når man går ned mellem rækkerne af boder:

- Vi havde fra starten forsøgt at få folkemødet gjort så bredt funderet politisk som muligt. Derfor har vi blandt andet rakt ud til medlemmer af lokaludvalget fra den borgerlige fløj, og der var også opbakning fra Liberal Alliances medlem af lokaludvalget, men vi endte alligevel med, at der var en større repræsentation fra venstrefløjen, siger hun.

Til næste år
Når mørket falder på over Stejlepladsen og Fiskerhavnen, spreder der sig et helt særligt orange og violet lys ud over vandet. I disse sidste stråler sejlede til Sydhavnens Folkemøde en lille robåd af sted fulgt af tusinde sæbebobler fra kajen. Hundredvis af lokale stod ved bredden og kiggede på.

Ud søsattes 700 papirsbåde for at markere havnen, fiskeriet og sejladsens tilknytning til området. Når Sydhavnens Folkemøde næste år skal søsættes, forventer Rikke Rohr, at der kommer langt flere deltagere:

- Vi har brug for et forum, hvor borgerne kan møde politikerne, og jeg håber, at det vokser sig større. Jeg håber, at det med tiden kan blive hele Danmarks debatforum for netop borgerinddragelse og byudvikling. Vi har banket det her op på halvanden måned, og alle de, der ikke har kunnet nå at springe på, har fortalt, at de glæder sig til at være med næste år, siger Rikke Rohr. 

Dagen efter klokken 12 var alt ryddet op. Partierne havde pakket sammen, teltene var væk, og hesten stod og gumlede på noget havre i sin fold ved Karensminde. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

RELATEREDE ARTIKLER
FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR