Kommuner får ekstra til corona og byggeri
Kommuner får ekstra til corona og byggeri
I en ny aftale med regeringen får kommunerne mulighed for at bygge og renovere for 21,6 mia. kr. til næste år. Det er et historisk højt anlægsniveau, som ligger 2,5 mia. kr. over det anlægsloftet for 2020. Loftet skal forhindre overophedning af økonomien.
Den samlede serviceramme næste år bliver 267,2 mia. kr., en stigning på 1,5 mia. kr. Det fremgår af den aftale, regeringen indgik fredag med KL om økonomien i 2021.
Aftalen mellem kommunerne og finansminister Nicolai Wammen (S) har stor betydning for borgernes hverdag. Netop kravet om at få suspenderet anlægsloftet også i 2021 har stået højt på ønskesedlen hos KL-formand Jacob Bundsgaard (S), der er borgmester i Aarhus, og næstformand Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg.
- Det er lykkedes i en svær tid at lave en aftale, som giver sikkerhed for, at kommunerne også til næste år kan levere velfærd til borgerne i hele Danmark. Og som vel at mærke gør det på et niveau, som vi kender i dag på trods af coronakrise og usikkerheden i samfundet, sagde Jacob Bundsgaard.
2,6 coronamilliarder
Parterne er desuden enige om, at kommunerne får 2,6 mia. kr. ekstra som følge af coronasituationen. Kommunerne får også en sum penge til at følge med, når antallet af ældre og borgere med fysiske og psykiske problemer vokser.
Adspurgt om, hvorfor der ikke er afsat endnu flere penge til det stigende antal ældre, svarede Wammen, at kommunerne får 1,5 mia, kr. mere end sidste år.
- Man skal huske på, at før der kom en socialdemokratisk regering, var det ikke sådan, at man dækkede, at der kom flere børn og ældre. Under den tidligere regering skar man ned ude i kommunerne, sagde Wammen.
Parterne har desuden besluttet af spare 750 mio. kr. på eksterne konsulenter næste år. Pengene skal i stedet bruges på kernevelfærd.
Man skal huske på, at før der kom en socialdemokratisk regering, var det ikke sådan, at man dækkede, at der kom flere børn og ældre. Under den tidligere regering skar man ned ude i kommunerne.
Længere lys
Venstres Martin Damm konstaterede, at kommunerne nu kan 'sætte lidt længere lys på'.
De største usikkerheder er væk med den nye økonomiaftale, mener han.
- Vi kan ikke finde på alt muligt ekstra nyt. Men det sikrer, at når der kommer flere ældre, og når der kommer flere børn, kan vi følge med, sagde Damm.
Den ny aftale for 2021 er dog ikke ambitiøs nok, hvis regeringen vil gøre Danmark til verdens bedste land at være barn i. Det mener formanden for pædagogerne i Bupl, Elisa Rimpler.
- Børneområdet har været udsultet i en lang årrække, og både pædagoger, forældre og børn er blevet stillet i udsigt, at forholdene skal forbedres. Den nye aftale rækker kun lige til at forhindre en yderligere udhuling af dag- og fritidsinstitutionerne, siger Elisa Rimpler.
Kommuneøkonomi
- Kommunerne står for omkring halvdelen af det samlede offentlige forbrug.
- De kommunale budgetter fastlægges hvert år efter forhandlinger mellem regeringen og KL.
- Der fastsættes en overordnet ramme for kommunernes budget, hvor indtægter og udgifter skal være i balance.
- Forhandlingerne er ført mellem finansminister Nicolai Wammen (S), KL-formand Jacob Bundsgaard (S) og næstformand Martin Damm (V).
- Forhandlingerne sætter rammen for de budgetter, kommunalbestyrelserne skal lave for 2021. Her træffes de lokale valg om velfærden.
- Sidste års kommunalaftale gav kommunerne lov at bruge 388,9 mia. kr. Heraf 261,8 mia. kr. på service og 19,1 mia. kr. på byggeri og renovering.
Kilder: Finansministeriet, KL.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.