Københavns problem = Koncernservice
Københavns problem = Koncernservice
NÆSTFORMAND
LANDSFORENINGEN FOR SOCIALPÆDAGOGER (LFS)
Det store problem i København er ikke styreformen – det ligger et helt andet sted. Det virkelige problem hedder Koncernservice– eller rettere New Public Management (NPM). Styring af den offentlige sektor som en privat profitforretning. LFS (Landsforeningen for Socialpædagoger) har, - som de første og næsten de eneste - påpeget det igen og igen de sidste par år. Skandalen omkring indkøbsordningen (2010) fik endelig omverdens øjne op for den københavnske udgave af molbo historien.
Lean, skjult og godt
Koncernservice (KS) har længe levet skjult og godt. Almindelige københavnere er ikke stødt på den. Offentligt ansatte kender den som dem, der ikke kan få kommunens it-systemer til at fungere og som tjener styrende på support, fra 583 kr. til 1041 kr. i timen. Eller som dem der pålægger alle kommunale daginstitutioner, transaktionsgebyr (39,50 kr.) i IKANO-klassen.
KS er en hybrid mellem en stat i staten, der vækker minder om Vatikanstaten og EU’s indre marked. Men egne logikker og moralkodeks.
KS har 430 medarbejdere, som øges med 40 i både 2010 og 2011. De overføres fra forvaltningerne og skal arbejde med regnskab og bogholderi. Men meget mere er på vej. En ny administrationsplan, skal give 500 mio. kr. i besparelser, derfor skal store dele af Københavns syv fagforvaltninger funktionstømmes og overgå til Koncernservice.
Over de næste år, vil der ske en yderligere magtkoncentration, afdemokratisering og markedsgørelse af Københavns Kommune. Stik mod de politiske udmeldinger.
Det er denne tusmørke-dækkede organisme, som har monopol på f.eks. institutionsindkøb og som det er lykkedes at få prisen på mælk og agurker gjort dobbelt så høje som i butikker.
Det er denne ågerkarl virksomhed, som med mafialignede metoder plukker velfærdsinstitutionernes i forvejen alt for få ressoucere. Hvad politikere giver med den ene hånd i budgetforlig efter budgetforlig, tager Koncernservice med den anden hånd. Politikerne har skabt et Frankenstein-lignende monster, som er ude af kontrol.
På kommunens hjemmeside præsenteres den sådan:
” Koncernservice er en kontraktstyret enhed i Økonomiforvaltningen, der sælger serviceydelser inden for økonomi, it, statistik, løn- og personaleadministration til Kommunens syv forvaltninger og deres i alt 1500 enheder. Med en vision om at blive pioner inden for offentlig administration ser Koncernservice det som sin vigtigste opgave at sikre forvaltningerne den bedste og billigste administration. Det forudsætter en velorganiseret virksomhed og dygtige medarbejdere. Koncernservice arbejder derfor dels med en klar forretningsstrategi, dels ved i anvendelsen af Lean at have et stadigt fokus på optimering af de interne arbejdsprocesser i organisationen.”
Lean (slank styring) er metoder tilpasset kapitalistisk produktion, som søges overført til den offentlige sektor – med destruktive konsekvenser. I denne ’kontraktstyrede enhed’, der overtager en del af de gamle forvaltninger, er direktørkontrakterne alt andet end slanke. Med direktørlønninger på over 1 mio.kr leves livet fedt på direktørgangene, mens medarbejderne skal ligge ryg til besparelser, nedskæringer og krav om at løbe stærkere.
Træd i karakter Frank Jensen
Spørgsmålet er blot om politikerne og i særdeleshed Overborgmester Frank Jensen og centrum-venstre partierne vil gøre noget ved problemet? Indrømmet, det er en tung og omfattende opgave for centrum-venstre partierne. Men det er også den vigtigste. For i en tid med økonomisk smalhals, er det vist bedre at skattekronerne går til velfærd end koncernservice eller hvad?
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.