Kommunen.dk
MENU

‘København har stort set ikke nogen musikskole’

Hovedstaden har absolut færrest musikskoleelever i forhold til, hvor mange børn der bor i kommunen. Det skyldes et meget lavt kommunalt tilskud, forklarer musikskoleleder.

‘København har stort set ikke nogen musikskole’

Hovedstaden har absolut færrest musikskoleelever i forhold til, hvor mange børn der bor i kommunen. Det skyldes et meget lavt kommunalt tilskud, forklarer musikskoleleder.
Mange musikskoler har mødt kommunens sparekniv de seneste år. I København er der dog blev tilføjet lidt flere midler de senere år. Alligevel er kommunen den i landet, der har fat i den laveste procentdel af børn og unge i forhold til musikskolen. Kommunen mener selv, det opvejes af, at den giver tilskud til en lang række andre musiktilbud.
Mange musikskoler har mødt kommunens sparekniv de seneste år. I København er der dog blev tilføjet lidt flere midler de senere år. Alligevel er kommunen den i landet, der har fat i den laveste procentdel af børn og unge i forhold til musikskolen. Kommunen mener selv, det opvejes af, at den giver tilskud til en lang række andre musiktilbud.
Foto: Nanna Navntoft, Ritzau Scanpix

København har flest spillesteder, flest koncerter og flest professionelle musikere i forhold til resten af landets kommuner. Men på musikskolen halter hovedstaden bagefter.

Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik, som dækker musikskolerne i skoleåret 2018-2019. Her gik der blot 1.846 elever på Københavns Kommunes Musikskole, hvilket placerer København på en niendeplads i forhold til resten af landets kommuner. Bagefter blandt andre Esbjerg, Aarhus og Roskilde.

Og det er langt fra godt nok, når der nu bor så mange flere børn og unge i hovedstaden, mener Ole Helby, formand for Dansk Musikpædagogisk Forening, der er interesseorganisation for musiklærere.

- København har stort set ikke nogen musikskole, siger han.

- Det er landets mindste musikskole set i forhold til antallet af borgere i målgruppen. Man har fat i under én procent af de børn og unge, der bor der, og kommunen giver næsten ikke noget tilskud til skolen, siger Ole Helby.

Han bakkes op af tal fra Danmarks Statistik, som viser, at Københavns Musikskole i 2018-2019 kun har en halv pct. af de 0-9-årige børn som elever. Landsgennemsnittet er 4,4 pct.

  Elevtallet er helt afhængigt af, hvor mange penge vi får i kommunal støtte.

Kigger man på de  0-24 årige, ser det ikke meget bedre ud. Her har skolen omkring 1 pct. som elever. Til sammenligning ligger både Vordingborg, Ærø, Ballerup, Vallensbæk og Langeland over 11 pct.

Landets mindste tilskud
Det lave elevtal skyldes ikke, at københavnerbørn mangler interesse for guitarriffs og trommesoloer. Tværtimod.

København har nemlig en af landets længste ventelister, forklarer musikskoleleder Ebbe Lund Nielsen.

- Elevtallet er helt afhængigt af, hvor mange penge vi får i kommunal støtte. Og den støtte, vi får, er altså den mindste pr. barn i kommunen i forhold til resten af landet, så der er mange, der ikke er plads til, siger han.

Ifølge Danmarks Statistik gav København i 2018 78 kr. i tilskud pr. barn og ung under 25 år. Siden er tilskuddet steget en smule, men det er stadig landets mindste.

- Alligevel er vi en relativ stor musikskole set på landsplan med over 1.800 aktivitetselever, men det er altså kun i kraft af, at vi ligger i en så stor kommune, siger Ebbe Lund Nielsen.

Han drømmer om, at Københavns Kommune en dag hæver tilskuddet, så det svarer til det gennemsnitlige i landet.

Her gav kommuner mest og mindst i tilskud

Tal er fra 2018 og viser, hvad kommunen gav i tilskud pr. person i musikskolens målgruppe i kommunen, som er 0-24 årige. Der kan være sket ændringer i flere kommuner siden.

Mindst

København: 78 kr.

Aarhus: 102 kr.

Odense: 107 kr.

Viborg: 162 kr.

Randers: 191 kr.

Solrød 197 kr.

Mest

Hørsholm: 1.013 kr.

Ærø: 752 kr.

Norfyns: 745 kr.

Furesø: 729 kr.

Langeland: 680 kr.

Kilde: Danmarks Statistik 

Masser af musiktilbud
Men det kommer næppe til at ske lige foreløbig. 

Københavns børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) mener slet ikke, at det er et problem, at København har landets mindste musikskole i forhold til sin målgruppe.

- København har mange musiktilbud til byens børn. Men i modsætning til andre kommuner har vi en større mangfoldighed af tilbud. Derfor udgør vores musikskole kun en lille del af den samlede vifte af musiktilbud. Derfor bliver sådan en opgørelse noget misvisende, skriver Jesper Christensen (S) i en mail til kommunen.dk.

- Det sker eksempelvis gennem musiktilbud i åben skole-regi bl.a. på Det Kongelige Teater, projektet Mere Musik til Byens Børn og gratis musikundervisning for de 13-18-årige gennem Københavns Ungdomsskole, skriver Jesper Christensen.

I en redegørelse, København selv har skrevet i 2018, står der dog, at priser og kvalitet kan være uigennemskuelige på grund af de mange tilbud. Det kan særligt gå ud over ressourcesvage familier, som i forvejen er underrepræsenterede i musikskolen, da undervisningen er relativt dyr.

Ikke børnekultur
Ole Helby fra Dansk Musikpædagogisk Forening tror ikke, det er nok med de mange tilbud. Han er tilhænger af at styrke den københavnske musikskole og mener, at det lave tilskud til musikskolen hænger sammen med en selvfedme i hovedstaden.

- Man dækker sig ind under, at her er der masser af musik og kultur. Men det er jo ikke børnekultur, siger Ole Helby.

Fra statens side var der sidste år nye strømninger på musikskoleområdet, da kulturminister Joy Mogensen (S) udtalte, at hun ønsker, det bliver et nationalt mål, at alle børn får mulighed for at lære at spille et instrument. Men det vækker ikke meget tiltro på Københavns Kommunes Musikskole.

- Det ville da være fantastisk, men også ganske urealistisk her. Så mange instrumenter har vi hverken plads eller råd til. Så skulle det være ved at tilbyde andre former for musikundervisning, hvor man stimulerede det musiske i større grupper, siger Ebbe Lund Nielsen.

Musiktilbud i Københavns Kommune

Musikskolens samlede budget er 14,3 mio. kr. pr. år.

Ungdomsskolen tilbyder gratis fritidsundervisning for 13-18 årige i forskellige musikgrene.

I budget 2020 blev der bevilget en mio kr. pr. år frem til 2023 til, at børn i folkeskolen skal modtage et musiktilbud som supplement til almindelig musikundervisning. Tilbudene vil være forskelligartede fra kortere skolekoncerter for en hel årgang til et længere workshop-forløb for én klasse.

Mere Musik til Byens Børn får fast 1,1 mio. kr. pr. år. Tilbuddet når ca. 1400 børn og unge fra udsatte områder i kortere og længere musikforløb.Københavns Kommune støtter Det

København støtter Det Kgl. Teater. Som en del af aftalen får kommunen blandt andet musikforløb for folkeskoleklasser.

Musikskolen Skt. Annæ får 1,2 mio. kr. alene til skolens kompetencecenter for de musik-praktiske fag
Fra 3. klasse kan børn med evner for og lyst til sang optages på Sangskolen Skt. Annæ som er en kommunal folkeskole. Her får eleverne en grundig sanglig og musikalsk uddannelse.

Kilde: Københavns Kommune

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

RELATEREDE ARTIKLER
FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR