Stor forskel på pris, når børn lejer instrumenter hos musikskolen
Stor forskel på pris, når børn lejer instrumenter hos musikskolen
Det er de færreste forældre, der styrter ud og køber en håndlavet violin eller en Fender Stratocaster, når deres barn begynder til sin første lektion på musikskolen. For hvad nu, hvis ungens interesse forsvinder efter to måneder? Så står man der med en ubrugelig tværfløjte eller kontrabas.
I stedet lejer eller låner de fleste forældre et begynderinstrument af musikskolen det første års tid, og det er sådan set en rigtig god løsning. Instrumentet er sjældent toppen af poppen, men heller ikke det billigste skrammel, og på den måde afprøver datteren eller sønnen musikken, før der investeres yderligere i dyrt udstyr.
Fidusen går dog lidt af idéen, når det næsten koster lige så meget at leje et instrument som at købe ét selv. Lejeprisen varierer nemlig fra kommune til kommune, viser tal fra Danmarks Statistik. Den dyreste musikskole ligger i Rudersdal og kræver således 1.500 kr. om året for leje.
Det kan man ellers købe en udmærket spansk begynderguitar for. 1.500 kr. kan tilmed være mange penge for mindre velhavende familer. Især når beløbet kommer oveni de 3-5.000 kr., det typisk koster at gå til soloundervisning på musikskole.
Gratis i Ishøj
De fleste kommuner kræver 500-900 kr. i leje for et instrument, og gennemsnittet er 735 kr. Men enkelte kommuner har valgt at gå en helt anden vej. I Ringsted, Ishøj og Herlev er det helt gratis at låne et instrument med hjem, mens det i eksempelvis Roskilde er gratis det første år, hvorefter det koster 575 kr.
Det er herligt for både elever, forældre og musikskolen, fortæller Anna Daub Svanholt, leder på Ishøj Kulturskole.
- Jeg har været her i tre år, og allerede da jeg begyndte, havde det været gratis at låne i mange, mange år. Det handler jo om, at der er lige vilkår for alle. Og så kan leje af instrumenter være lidt en skjult merudgift, som kommer oveni, hvad det koster at gå på musikskole, siger hun.
Det er Ishøj byråd, der for mange år siden tog beslutningen om, at instrumentlån skulle være gratis. Og det har været en rigtig god beslutning, forklarer formand for Dansk Musikpædagoisk Forening, Ole Helby.
- For 17 år siden var jeg selv musiklærer i Ishøj, og dengang var det også gratis. Jeg husker, at der til åbent hus altid var forældre, der bekymret spurgte: 'Hvad med instrumenter?' Så svarede jeg: 'Det skal I nok købe på et tidspunkt, men I kan låne et gratis nu og her.' Så var det som om, deres skuldre faldt ned, og bekymringerne forsvandt, siger Ole Helby.
Det er klart, at økonomien betyder noget for deltagelsen på musikskoler. Og jeg er stor tilhænger af, at kommuner gør det så billigt som overhovedet muligt
De dyreste
Rudersdal: 1.500 kr.
Svenborg 1.419 kr.
Randers 1.300 kr.
Fredensborg 1.280 kr.
Skanderborg: 1.260
Lyngby-Taarbæk: 1.185 kr.
Roskilde: 1.140 kr.
De billigste
Høje-Taastrup 110 kr.
Ærø 180 kr.
Lemvig 200 kr.
Tårnby 250 kr.
Herlev: Gratis - men begrænset udlån
Ringsted: Gratis - men begrænset udlån
Ishøj: Gratis
Kilde: Danmarks Statistik, tal fra musikskoleåret 2018-2019
Jo billigere, jo bedre
Thomas Winther er leder af Køge Musikskole og formand for foreningen Danske Musik og Kulturskoler. Han tror ikke, forskellen i leje rundt i landet har den store effekt på antallet af elever, der vælger musikskolen til eller fra.
- Det er klart, at økonomien betyder noget for deltagelsen på musikskoler. Og jeg er stor tilhænger af, at kommuner gør det så billigt som overhovedet muligt at lære at spille musik. Men jeg tror ikke, instrumentlejen er det, der skræmmer forældre væk, siger Thomas Winther.
For en del år tilbage eksisterede der en instrumentbank under Kulturministeriet, hvor skoler lånte instrumenter til deres elever. Så behøvede hver musikskole ikke have et stort lager af instrumenter, som måske ikke blev brugt hvert år.
Instrumentbanken findes dog ikke længere, men enkelte musikskoler låner i dag instrumenter af hinanden for at dække lokale behov.
Der findes også projekter, der laver instrumentbanker for specielle instrumenter. Heriblandt Dronemusik Danmark, der blandt andet udlåner drejelirer, nøgleharper og sækkepiber.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.