KL kritiserer erhvervsranglister
KL kritiserer erhvervsranglister
I Brøndby er man naturligvis glade for prisen Årets Erhvervskommune, som bliver uddelt af Børsen. Men man skal nok tage prisen med et gran salt, mener leder af KL’s kontor for økonomiske analyser og erhverv, Claus Ørum Mogensen:
”Man kan diskutere, om nogle af undersøgelserne overhovedet viser det, de gerne vil. Altså om kommunerne er erhvervsvenlige. Der er meget stor forskel på eksempelvis bosætnings- eller erhvervskommuner, og derfor er der også en naturlig forskel på rammevilkårene. Man kan ikke sætte den type faktorer op for at måle erhvervsvenlighed,” siger Claus Ørum Mogensen.
Han mener, at undersøgelserne bliver lavet af interesseorganisationer, der gerne vil have kommunerne til at prioritere deres mærkesager.
”Det er helt legitimt at lave benchmarking-analyser for at sætte fokus på en bestemt sag, men de tilbagemeldinger, vi får fra kommunerne, er, at man ikke kan bruge listerne til ret meget. Dem i toppen bliver nok glade, og måske er der nogle enkelte, der bruger dem som pejlemærker. Men de fleste trækker på skulderen,” siger Claus Ørum Mogensen,
Måler forskelligt
Inden for det sidste halve år er Brøndby Kommune blevet kåret som nummer 45 og 62 i henholdsvis Ernst & Youngs og DI’s undersøgelser af erhvervsforhold i kommuner. Ernst & Young har tidligere målt den gennemsnitlige forskel på deres og Børsens lister til at være 30 pladser. Det skyldes, at man måler forskellige faktorer.
I DI’s undersøgelse hører man blandt andet lokale virksomheder. I Ernst & Youngs måler man for eksempel rammebetingelser og innovation, og Børsen kigger på tal som antal virksomheder og privatansatte i forhold til indbyggere.
I Hillerød er de forhold gode. De blev nummer to på Børsens liste, og det var ligesom Brøndby med en væsentlig fremgang i forhold til de konkurrerende undersøgelser. Borgmester Kirsten Jensen (S) kan godt bruge undersøgelserne:
”Vi tager dem med et gran salt, men vi skeler da til, om de peger på et eller andet, som vi skal være opmærksomme på. Nogle af dem – ikke denne her - bærer præg af at være sådan nogle imageundersøgelser, og der skal man selvfølgelig også lægge sig på sinde, hvilket ry man har, og gøre noget ved sin kommunikationsindsats for eksempel,” siger hun.
Videnschef på Børsen Martin Christensen fortæller, at man har valgt de fire variable, som deres liste bygger på, efter mange overvejelser om afvejning.
”Men vi afviser ikke, at der kan være andre variable, som også har betydning. Afvejningen var simpelthen at sige, kan vi på en relativ simpel måde få et eller andet udtryk for, hvem der nu er en erhvervskommune i Danmark?” fortæller Martin Christensen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.