Kommunen.dk
MENU

Kapitalisme med et strejf af pink

”For os er hovedprioriteten at få kickstartet økonomien og få flere i job,” siger SF’s gruppeformand, Ole Sohn. Han mener, grøn vækst er vejen ud af den økonomiske krise.

Kapitalisme med et strejf af pink

”For os er hovedprioriteten at få kickstartet økonomien og få flere i job,” siger SF’s gruppeformand, Ole Sohn. Han mener, grøn vækst er vejen ud af den økonomiske krise.

Det er sære tider, vi lever i. 

På den såkaldte mellemetage på Christiansborg, stuvet væk bag den lakserøde ministergang, sidder en SF’er, ja sågar en tidligere kommunist, og skoser to højtstående borgerlige ministre for økonomisk uansvarlighed. 

”Jeg vil vove den påstand, at hvis Lars Løkke og Claus Hjort, som har haft hovedansvaret for VK-regeringen i ti år, havde været direktører i en privat virksomhed, så var de blevet afsat. For det havde været misbrug af aktionærernes midler,” siger Ole Sohn: ”Hvis de havde udloddet overskud af virksomheden i 2004, 2007 og 2009 – som de jo har gjort med skattelettelserne – og finansieret det med lån i virksomheden, så var de blevet fyret.”

Man skal ikke skrue historien mange år tilbage for at finde den holdning, at socialisme er lig med økonomisk inkompetence. Som Margaret Thatcher udtrykte det: ”Problemet med socialisme er, at man før eller siden løber tør for andre folks penge.” Og spørger man vælgerne i dag, tror flertallet stadig, at de blå passer bedre på pengene end de røde, viser en ganske ny Gallupmåling.  

”Jeg er enig i, at den myte hersker i mange kredse. Men virkeligheden er en anden,” siger Ole Sohn: ”Det vigtigste er, at økonomien er holdbar på kort og langt sigt. Vores forsigtighedsprincip er, sådan lidt jysk sagt: Når du har tjent en krone, skal du nøjes med at bruge de 95 øre.”

Væk med de rene hænder

Når Ole Sohn siger ”vi”, mener han S og SF, som ifølge alle meningsmålinger står til at overtage ledelsen af forretningen Danmark. Og han selv -toner for tiden frem i de, bevares, noget ustabile spåkugler som erhvervs- og økonomiminister i den kommende regering. 

Den nye situation er resultatet af et langstrakt, målrettet strategisk arbejde for at gøre SF regeringsdueligt. Helt tilbage i 2005 stillede Ole Sohn sig sammen med Villy Søvndal i spidsen for arbejdet med at klippe de hæle og hugge de tæer, der strittede for meget til en pardans med socialdemokraterne. 

I dag er de to dansepartnere groet så tæt sammen, at de næsten kan være i ét par sko. Det giver sig blandt andet udslag i, at SF har afskrevet en selvstændig økonomisk politik til fordel for fælles udmeldinger, så borgerlige pernittengryn ikke kan bruge forskelle til at sætte lus i den socialistiske skindpels forud for valget.

Men den nye kurs  vækker ikke ligefrem jubel i yderkanten af venstrefløjen.

”SF har taget en tur på 180 grader og er i dag skamløse fortalere for uendelig kapitalistisk ekspansion,” hedder det for eksempel i et indlæg på netportalen modkraft.dk. 

Det er imidlertid ikke en kritik, Ole Sohn tager synderlig nært. 

”Man kan sige: Hvor meget indflydelse har man i samfundet ved at stå ude på sidelinjen med de rene holdninger og de rene hænder? Man har det måske godt sjæleligt, men det er ikke det, der ændrer udviklingen,” siger han:  ”Hvis valget ender med, at vi får et regeringsskifte, så vil vi være i en situation, hvor SF vil få mere af sin politik igennem end nogensinde før. Vi kan få en ny politisk udvikling, hvor det ikke er Dansk Folkeparti, der svinger taktstokken, og hvor det ikke er ufinansierede skattelettelser, der er omdrejningspunktet for regeringens økonomiske politik. Kan vi opnå det, så er det klart, at vi er parat til at indgå et par kompromiser. Det må ethvert parti gøre, når det ikke har 90 mandater,” siger Ole Sohn.

Vækst skiller vandene

Det er vækst, der skiller de røde vande. 

SF har tilsluttet sig tanken om, at Danmark skal vækste sig ud af krisen. Det skal ske ved at fremrykke offentlige investeringer for 11 milliarder kroner og dermed skabe 18.000 nye job. 

”For os er hovedprioriteten at få kickstartet økonomien og få flere i job,” siger Ole Sohn: ”Den stigende arbejdsløshed og den brat faldende beskæftigelse betyder, at mange er utrygge i deres jobsituation. Og når man er utryg, holder man også tilbage med privatforbruget. Det er derfor, vi vil kickstarte økonomien, så vi får skabt nogle arbejdspladser, der kan sætte gang i et selvbærende opsving,” siger Ole Sohn. 

 

Så du vil altså give danskerne tryghed på jobmarkedet, så de begynder at bruge flere penge?

”Jeg har ikke noget ønske om at anbefale vælgerne at bruge penge eller lade være. Det tror jeg, de selv kan styre. Men man ved, at fremrykning af offentlige investeringer er den mest effektive måde at skabe flest mulige job for færrest mulige midler.”

 

Men du er vel enig i, at målet er, at pengene skal sidde lidt løsere?

”Jeg konstaterer bare, at jo mere tryg, man er i sin jobsituation, jo mere tilbøjelig er man også til at turde bruge nogle af sine penge – fordi man ved, der kommer løn ind igen i næste måned. Men hvad folk bruger penge til synes jeg ikke er noget, der vedkommer politikere.”

Med fokus på vækst kommer Ole Sohn ikke bare i clinch med debattørerne på Modkraft, men også med de røde himmelstormere fra Enhedslisten. I Information sagde partiets politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen for nylig, at vækst ikke er noget, der er kommet ned fra oven. Det er tværtimod et borgerligt dogme, som må og skal udfordres. ”Danskerne skal indstille sig på, at hovedopgaven for de rigeste lande er en omfordeling af de ressourcer, vi har,” sagde Johanne Schmidt-Nielsen.

Den skal være grøn

Men vækst er ikke bare vækst, mener Ole Sohn.

”Vi skal ikke bare have en blind vækst. For os er det helt afgørende, at væksten går i en grøn retning og bliver mere bæredygtig. Det er derfor, vi satser meget på at skabe flere grønne job i energisektoren og på miljøområdet  og gennem velfærds- og sundhedsteknologi. Vi skal gøre de modsætninger, der tidligere var mellem produktion og miljø, til hinandens forudsætninger,” siger Ole Sohn.

 

 

Tror du, at grøn vækst kan løse hele behovet?

”Jeg mener, at alle de steder, hvor vi har mulighed for at påvirke udviklingen i en mere grøn retning, skal vi gøre det. Grøn vækst skal hele tiden være overliggeren for det, vi gør.”

 

Men nu har I lige sendt penge i hænderne på boligkøberne med en boligpakke. Det er der vel ikke meget grønt ved?

”Nej, men vi er i en situation, hvor vi har to store udfordringer foran os: Boligmarkedet er gået helt i stå, og arbejdsløsheden er for høj.  Derfor har vi sagt, at hvis vi kan kickstarte økonomien ved at aflaste boligkøbere for tinglysningsafgift og ejendomsværdiskat, så er det et instrument, vi tager i brug.”

 

Nu kan man jo ikke bruge pengene to gange. Så kunne I ikke have brugt de penge, I nu bruger på boligpakken, bedre – og grønnere?

”Det kan man altid diskutere. Men vi har gerne villet været med til at bløde op for et tilfrosset boligmarked, hvor folk er teknisk insolvente.”

 

Tror du selv, en boligpakke kommer til at løse problemet?

”Nej, det løser ikke problemet. For hovedproblemet ligger i job. Hvis man frygter at blive arbejdsløs, så bliver man også mere påpasselig i sin privatøkonomi. Det helt afgørende er, at vi får skabt nogle nye job. Det er det, der er nøglen til at ændre udviklingen, så vi får Danmark igennem krisen,” siger Ole Sohn.


Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR