Kommunen.dk
MENU

Ikke mere flødeskum til de handicappede

Sociale aktiviteter bliver skåret væk på stribe, når botilbud skal have hverdagen til at hænge sammen. Et tilbageskridt, mener ekspert.

Ikke mere flødeskum til de handicappede

Sociale aktiviteter bliver skåret væk på stribe, når botilbud skal have hverdagen til at hænge sammen. Et tilbageskridt, mener ekspert.

300 kroner for at købe en sodavandsis i den lokale kiosk. Så meget kan det løbe op i for handicappede borgere i kommunale botilbud, som fremover selv skal betale for at blive ledsaget på ture uden for hjemmet. Og det har de færreste råd til. 

”Det er ikke sådan, at der ikke sker en snus, men vi bliver nødt til at trække mange aktiviteter ind i huset. De kan selvfølgelig selv betale for ledsagelse, men det er der ikke mange, der har mulighed for,” siger Kim Søby Jensen, forstander på Pegasus bo- og aktivitetscenter i Faaborg-Midtfyn. Konsekvensen bliver, at borgerne fremover skal bruge det meste af tiden hjemme.

”Vi bliver nødt til at fokusere på kerneydelserne først. Det er noget med medicin, mad, søvn og personlig hygiejne. Først når vi er færdige med alle de der ’skal’-opgaver, kan vi begynde at se os omkring efter sjov og ballade,” siger Kim Søby Jensen.

I bofællesskabet Ellehus i Favrskov er over halvdelen af rengøringstimerne sparet væk, ligesom pædagogerne skal løbe stærkere og har mindre tid til den enkelte borger. Tage Johnsen, leder af kommunens botilbud, har fundet besparelser på 4,5 millioner kroner ud af et budget på 52 millioner.

”Denne gang har vi taget alt, hvad vi kunne. Nu har vi ikke mere flødeskum at tage af,” siger han. 

Overser individet

Det billede nikker Inger Lynggaard, forstander på Agerbækhuse i Køge, et botilbud for fysisk og psykisk handicappede, genkendende til. 

”Det er tiden til den individuelle kontakt, der især bliver skåret på. Besøg på julemarkedet i Tivoli, biografture og udflugter, det findes stort set ikke mere,” siger hun. Agerbækhuse skal spare omkring 800.000 kroner i både 2010 og 2011. 

Tine Fristrup, forsker ved DPU, betegner udviklingen som et skridt tilbage mod institutionaliseringen, som serviceloven skulle gøre op med. 

”Nu bliver der indført rutiner, som overser det enkelte individ. Alle de sociale tiltag, man har bygget op gennem mange år, bliver lige så stille  afviklet,” siger Tine Fristrup, som mener, at kommunerne bevæger sig på kanten af et minimum. 

”Når økonomien tager over, ryger hele det humane grundlag: Du kan ikke lave det individuelle hensyn, når økonomien kommer først,” siger hun.

En bid af kagen

I Faaborg-Midtfyn mener formand for socialudvalget Herdis Hanghøi (V), at økonomi og faglighed skal følges ad: 

”Det er nok nyt for institutionerne at tænke på den måde. I amternes tid var der mindre fokus på økonomi og mere fokus på faglighed. Men i finanskrisen er alle nødt til også at se på økonomien,” siger hun. I Køge er social- og sundhedsudvalgsformand Randi Hansen (S) ikke stolt over udviklingen, selv om hun mener, serviceniveauet stadig er forsvarligt. 

”Der er ikke mere flødeskum, vi er for længst nået ned og har taget en bid af kagen også. Vi har allerede skåret for dybt, selv om vi heldigvis ikke har handlingslammet botilbuddene helt endnu,” siger hun.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR