I den nye børneafdeling på Københavns Hovedbibliotek er de yngste brugere 0 år
I den nye børneafdeling på Københavns Hovedbibliotek er de yngste brugere 0 år
På den nye børneetage på Københavns Hovedbibliotek skal børn helt ned til nulårsalderen boltre sig i sanselige oplevelseszoner. Etagen får 4,4 mio. kr. i støtte af af Nordeafonden og er en del af Københavns strategi for at stimulere børns læselyst. Her spiller den nye etage en central rolle, fortæller Sanne Caft, vicechef for Københavns biblioteker.
- Det er skolernes opgave at lære børn at læse. Og så er det vores opgave at gøre dem til læsere ved at inspirere dem til læseoplevelser.
Det er skolernes opgave at lære børn at læse. Og så er det vores opgave at gøre dem til læsere ved at inspirere dem til læseoplevelser.
Børnene bliver inviteret indenfor helt fra nulårsalderen. Sammen med deres familie kan de ligge i lydengen, der er et område, som intuitivt skal understøtte forældre til at træne de mindste børns taleevner ved at lave lyde og fagter, forklarer vicechefen.
- Vi har indrettet hele etagen efter børns sproglige og læsemæssige udvikling, fortæller Sanne Caft.
I takt med at børnene udvikler sig, er der plads til dem andre steder på etagen.
Ingen skranker eller aldersinddelinger
Etagen er designet, så der hverken er skranker eller bibliotekar-borde. Børnebibliotekarerne skal være opsøgende og tage kontakt til dem, der ser ud, som om de har brug for hjælp, fortæller Sanne Caft.
Der er heller ikke nogen aldersinddeling på reolerne. Bøgerne står på en reol, der stiger i højden i takt med at barnet vokser i højden.
- Så undgår vi at putte en aldersinddeling på. Det kan hurtigt blive et nederlag for en 10-årig at skulle hente en bog i kategorien 6-8 år. Det undgår vi på den her måde, fortæller Sanne Caft.
De har også bygget en bogborg, med tårne af kasser i forskellige farver. Tre trin, der repræsenterer begynderlæsere, let øvede og mere øvede startlæsere. Med farvekodning og tredeling undgår biblioteket en streng opstilling efter eksempelvis lixtal. Den lyseste farve repræsenterer de letteste bøger, og i takt med at børnene bliver stærkere læsere, kan de bevæge sig langs bogborgen til de mørkere farver.
Det kan hurtigt blive et nederlag for en 10-årig at skulle hente en bog i kategorien 6-8 år. Det undgår vi på den her måde
Biblioteket har også udviklet en grafisk guide, der hjælper børn og forældre til at finde det rigtige sted at slå ned i bogborgen for at finde lige præcis den bog, der passer til barnets læseniveau.
- Det er intuitivt for børnene og forældrene, har vi testet os frem til, siger Sanne Caft.
Lærer af Tivoli
Biblioteket har også været en tur forbi Tivoli, for at lære af deres service-strategi.
- Det betyder, at alle, også jeg selv, skal være opmærksomme over for alle inden for tre meter, og henvise og guide videre, hvis vi ser nogen, der har brug for hjælp. På den måde forsøger vi at sikre, at folk får en god oplevelse på biblioteket og føler sig velkommen, siger vicechefen.
Den nye børneetage er færdig i denne måned og åbner efter planen, når bibliotekerne åbner.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.