Fotokonkurrence skal fange byens sjæl: Politikere kan lære af borgernes øjebliksbilleder
Fotokonkurrence skal fange byens sjæl: Politikere kan lære af borgernes øjebliksbilleder
De fleste har nok oplevet det på vej til arbejde i en travl hverdag, at man får øje på en del af byen eller ruten, som man ellers aldrig har lagt mærke til.
- Vi glemmer tit at se op, men når det handler om arkitektur, fortæller Tanya Lindkvist, programchef i Dansk Arkitektur Center (DAC).
I et forsøg på at få flere danskere til at kigge op og se nærmere på den arkitektur og by, som er rammerne for deres liv, har DAC igangsat fotokonkurrencen “Fang din by”.
- Når vi beder danskerne om at tage billeder, beder vi dem om at se byen fra en anden vinkel eller gennem en anden linse, i forhold til hvad de plejer og se på byen med nye øjne. Når man ser byen med nye øjne, reflekterer man også over, hvad byen betyder for en selv, siger Tanya Lindkvist.
Selvom arkitektur former rammerne og byerne omkring os, ender arkitektur ofte som et overset element i vores hverdag. Det er også derfor, at DAC i forbindelse med fotokonkurrencen har arrangeret lokale workshops, hvor borgere har fået undervisning i fototeknik, motiv og lys, da man gerne vil nå ud til så mange borgere som muligt – og ikke kun aktikturkendere og professionelle fotografer.
Arkitektur og gode byrum gælder nemlig alle borgere:
- Det handler om trivsel og rum til at udfolde det liv og den hverdag, som man gerne vil leve. Arkitektur er mere end bare ikoniske bygninger, det er også de vigtige mellem- og leverum, almene byggerier og infrastruktur, siger Tanya Lindkvist og tilføjer:
- Det har stor betydning for danskerne – særligt når flere og flere kommer til at bo i byerne, hvor vi populært sagt trækker vores dagligstue ud i byrummene. Hvis vi skal bo flere i byerne, betyder det, at vi skal bo på færre kvadratmeter, at vi skal bo på en anden måde, og at byrummet bliver vigtig for os.
Billeder af vores tid
Det er syvende år i træk, at DAC afholder fotokonkurrencen. Gennem de syv år har danskerne under forskellige temaer indsendt billeder af byen, men selvom opgaven er tæt på den samme, så adskiller borgernes svar sig fra år til år. De indsendte fotografier afspejler i høj grad sin samtid, fortæller Tanya Lindkvist. Det kom bedst til udtryk i forbindelse med coronapandemiens op- og nedture.
- Vi får et øjebliksbillede af danskernes tilstand. Der var nogle meget klare tendenser præget af stor optimisme i tiden før corona, hvor vi var lagt ned af farverige billeder af blomstrende kirsebærtræer.
- Under den første nedlukning kunne man omvendt mærke ensomhed, savn og længsel og et nyt behov for byrum, hvor man kunne komme ud og bevæge sig. Et markant billede var fx ensretning rundt om søerne i København. Der opstod spørgsmål om, hvorvidt vi havde de nødvendige rum for os, der bor i byerne. Efterfølgende under den anden nedlukning så vi meget socialrealisme med billeder af dem, der stadig tog på arbejde eller budde, der bragte mad ud, siger Tanya Lindkvist.
Under dette års fotokonkurrence er der en fornyet optimisme i billederne.
- Der er en spændende nysgerrighed, hvor danskerne undersøger på nye måder, hvad den gode by består i, og hvad byens sjæl er.
Dermed er det ikke kun borgerne, som kan drage fordel af at se deres by fra en anden side. Arkitekter og lokalpolitikere kan også med fordel følge med i konkurrencen.
- Vi kunne have godt af at tale lidt mindre og lytte lidt mere til borgerne for at blive klogere på, hvad der rør sig i byen. Det er svært at lytte til et billede, men vi skal gå nysgerrigt til, hvilke billeder borgerne deler med os. Vi skal være mere opmærksomme på, hvad der rører på sig og hvilke behov borgerne har i byerne, når vi skal planlægge vores byer, siger Tanya Lindkvist.
Fokus på byens sjæl
I årets konkurrence havde borgerne til opgave at fange det, som gør deres by unik – byens sjæl om man vil. Ikke nogen nem opgave, men der er tendenser, der træder frem.
- Når borgerne har skulle indfange byens sjæl, rummer billederne ofte både noget gammelt og noget nyt. Det kan være en tendens til, at vi bliver en smule rodløse, hvis alt det historiske forsvinder rundt om os, og hvis vi kun er omgivet af nybyggeri til alle sider, siger Tanya Lindkvist og fortsætter:
- Mange af billederne handler om mødet mellem det genkendelige, der har en historie i sine murer og fundament, og noget nyt og overraskende. Mange billeder forsøger at fange den mangfoldighed og fortid og nutid, som vores byer rummer.
Og det er måske netop i samspillet mellem fortid og nutid, at Tanya Lindkvist har en opfordring til lokalpolitikerne. Der har nemlig været for lidt opmærksomhed omkring fortiden og de eksisterende bygninger.
- Vi ved det allerede godt, men vi skal blive bedre til at udnytte den eksisterende bygningsmasse. Vi står både i en klima- og en forsyningskrise, som understreger behovet. Og det er ikke kun på klima- og materialekontoen, at vi kan vinde ved at udnytte de eksisterende byggerier og materiale, men også i forhold til at bevare en del af byens sjæl, siger Tanya Lindkvist.
Hun påpeger dog, at selvom man generelt har været for dårlige til at se mulighederne i det eksisterende, så har forsyningskrisen, der har presset priserne på byggeri og materialer i vejret, været med til at understrege værdien og gevinsten i at restaurerer og bibeholde.
- Selvfølgelig skal vi også bygge nyt og sørge for, at det er bygninger, som opfylder vores behov i 2022, men vi er blevet mere opmærksomme på, at vi kan meget mere med den bygningsmasse, vi allerede har.
Skolekonkurrence gav nye vinkler:
Der blev ligeledes afholdt en konkurrence for landets skolelever, hvor opgaven ligeledes var at fange byens sjæl.
1. pladsen: Kaya Lund Jørum, 8. klasse, Stokkebækskolen: Byens hjerte
Juryen mener: "Byens sjæl er byens centrum – og alle mødes hos købmanden! Det er et meget nøgternt og enkelt foto, men alligevel rummer det mange historier. Historier om livet i mindre byer, der både kan rumme stærke fællesskaber, men måske også en længsel efter at komme væk."
2. pladsen: Caleb Romby og Malthe Degn Kristiansen, 5.B., Dueholmskolen: Skolegårdens sjæl
Juryen mener: "Et flot komponeret foto – der kan tolkes på mange måder. Er basketballbanen byens sjæl og samlingspunkt? Eller er der noget, der er i opbrud her? Bladene flyver væk, og nettet i kurven er i stykker. Er det et sted, man vil være, eller et sted, man vil væk fra? Er sjælen forsvundet?"
3. pladsen: Julie Clarisse Bjørnskov, 7.A. Gråsten Skole: Æ Kleinbahn
Juryen mener: "Et spændende billede, der med sin skarpe kontrast mellem hverdagens busstoppested og det pompøse hus på den anden side skaber et fortællende rum. Hvor er bussen på vej hen? Hvem bor i huset, og hvilket liv er der levet mellem de to steder? I ungdommen bevæger man sig mange gange fra a til x – og hvem har ikke stået og ventet på bussen et sted som dette …"
Fang din by
Dansk Arkitekur Center udstiller vinderbillederne på Bryghuspladsen i København og på udvalgte biblioteker fordelt over hele landet. Som noget nyt bliver billederne også udstillet på Folkemødet på Bornholm.
Udstillingen kan ses følgende steder:
- 9. juni – 2. oktober 2022: Bryghuspladsen ved Dansk Arkitektur Center, København
- 9. juni til 31. juni: Allinge, Bornholm (inkl. Folkemødet)
- juli til 30. juli: Dokk1 i Aarhus
- august til 31. august: Sønderborg foran Hovedbiblioteket
- september til 2. oktober: Faaborg/Ringe bibliotek
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.