Kommunen.dk
MENU

Folketinget overvejer lokal politiske sekretariater

Flere kommunalordførere åbner op for at få indført en form for politiske sekretariater i kommunerne. Forbilledet kan måske findes i Holland.

Folketinget overvejer lokal politiske sekretariater

Flere kommunalordførere åbner op for at få indført en form for politiske sekretariater i kommunerne. Forbilledet kan måske findes i Holland.

Fuldtidsarbejde, byrådsmøder og tonstunge rapporter får lokalpolitikere til at knække nakken på deres hverv. Derfor åbner flere kommunalordførere nu op for, at der kan laves politiske sekretariater rundt om i landet.

- Jeg mener, at hver kommune skal have et sekretariat, der kun har til opgave at servicere kommunalpolitikerne, siger Pernille Vigsø Bagge (SF), der også er spidskandidat til valget i Vesthimmerland.

Med lokalpolitiske sekretariater vil folketingspolitikerne imødekomme flere kommunalpolitikeres ønske om mere hjælp til at arbejde med kommunalpolitikken. Ifølge rapporten ’Op af sofaen’ har især byrådsmedlemmer i opposition nemlig svært ved at finde hoved og hale i den store mængde materiale, som de stemmer ud fra til daglig.

- Det er vigtigt, at kommunalbestyrelsesmedlemmerne får en langt mere fair chance for at hamle op med borgmesteren og embedsmændene. Der kan en sekretariatsmodel være en løsning, siger Finn Sørensen, kommunalordfører for Enhedslisten.

Hollandsk forbillede

Ideen om politiske sekretariater blev diskuteret onsdag ved en høring i Folketinget, og umiddelbart er der to modeller at gå efter, hvis de skal indføres. Den ene er efter hollandsk forbillede, fortæller professor Poul Erik Mouritzen fra SDU:

- Ideen er, at de har en betjening af byrådet, som er uafhængig af kommunen, og det er ikke bare én person, der er tilknyttet det enkelte parti.

En anden model kunne være den, som analysechef i Cevea, Jens Jonatan Steen, for nylig beskrev i et indlæg i Kommunen. Her foreslår han, at de enkelte partier opretter deres egne kommunalpolitiske sekretariater. Og finansieringen kan eventuelt hentes ved en øget lokal partistøtte.

- Ofte er det op til den enkelte forvaltningschef, om man som lokalpolitiker bliver hjulpet. I min egen kommune må lokalpolitikerne ikke engang tage ud og besøge de kommunale institutioner på grund af nogle lokale regler, siger Pernille Vigsø Bagge.

Vestager afvisende

Til høringen i Folketinget fortalte Margrethe Vestager (R), at Økonomi- og Indenrigsministeriet sammen med KL er på vej med en vejledning til kommunerne om, hvordan det er muligt at betjene byrådsmedlemmerne bedre indenfor rammerne af styrelsesloven. Men hun går umiddelbart ikke ind for ideen om politiske sekretariater.

- Jeg tror ikke, det hjælper lokalpolitikerne, at man får flere partisoldater til at rådgive sig. Jeg mener, vi skal lytte til demokratirapportens anbefalinger om bedre høringer i kommunerne, for det hjælper i sig selv ikke meget på demokratiet, at der er nogen til at læse embedsværkets rapporter igennem for lokalpolitikerne, siger Margrethe Vestager.

Hos Venstre kan de godt se det fornuftige i, at der kommer mere betjening af de enkelte byrådsmedlemmer, så længe det ikke koster flere penge.

- Hvis de i kommunerne kan organisere sig anderledes, end de gør i dag, og de selv kan finde pengene til det, så vil vi selvfølgelig ikke stille os i vejen for det. Men det skal være en idé, der opstår lokalt, siger Jacob Jensen.

Samlet pakke om fire år

Det skabte forvirring hos flere kommunalordførere, at Margrethe Vestager på dagen for høringen spillede ud med et forslag om at hæve lokalpolitikernes vederlag.

Hverken SF, Venstre, Dansk Folkeparti eller Enhedslisten er umiddelbart med på ideen. Og i det hele taget kommer der nok næppe nogen ændringer af lokalpolitikernes arbejdsforhold fra Christiansborg lige foreløbig.

- Efter kommunalvalget har vi formentlig mange flere enhedslistefolk i kommunalbestyrelserne, og derfor vil jeg ikke lægge mig fast på nye modeller, inden vi har haft en drøftelse med det kommunale bagland, siger Finn Sørensen.

Hos Dansk Folkeparti ser de gerne en samlet pakke med forslag, som er klar kort før valget i 2017.

- Det er vigtigt, vi får set nærmere på byrådsmedlemmernes arbejdsvilkår, så jeg synes, vi bør samle en masse erfaringer og diskutere det fremadrettet, så vi kan præsentere en samlet pakke med forslag op til det næste kommunalvalg, siger kommunalordfører Morten Marinus, der også er 1. viceborgmester i Jammerbugt.

Så meget tid bruger lokalpolitikerne på byrådsarbejde


Kilde: 'Lokalpolitikeres rolle og økonomiske råderum', KORA


 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR