Kommunen.dk
MENU

Et år på autopilot

Mette Frederiksens politiske kompas har navigeret hende sikkert igennem det første år som partiformand. Kursen er ved at være sat, men flygtninge-bølgen tog farten af projektet.

Et år på autopilot

Mette Frederiksens politiske kompas har navigeret hende sikkert igennem det første år som partiformand. Kursen er ved at være sat, men flygtninge-bølgen tog farten af projektet.
Flygtningedagsordenen har fyldt det meste i Mette Frederiksens første år som partiformand. Hun har navigeret sikkert ud fra sit politiske kompas, men haft svært ved at sætte sit eget aftryk, lyder evalueringen fra en borgmester og DSUs formand. Foto: Joachim Adrian / Polfoto
Flygtningedagsordenen har fyldt det meste i Mette Frederiksens første år som partiformand. Hun har navigeret sikkert ud fra sit politiske kompas, men haft svært ved at sætte sit eget aftryk, lyder evalueringen fra en borgmester og DSU's formand. Foto: Joachim Adrian / Polfoto

Hellere resultater end resolutioner!

I sit første år som socialdemokratisk formand har Mette Frederiksen gang på gang brugt H.C. Hansens gamle citat til at definere partiets politik. Det er det, som er partiets berettigelse og DNA - det er det pragmatiske hjerteblod, som formanden selv qua sin opvækst i det nordjyske partiapparat har pulserende rundt i kroppen hver dag. Sådan går i hvert fald den fortælling, som ikke direkte i offentligheden har lagt afstand til Helle Thorning-Schmidts politiske regeringsprojekt, men alligevel er det, der bliver signaleret: Socialdemokraterne har fået en socialdemokrat som formand - underforstået: Det havde de ikke før.

Spørgsmålet er så, om Mette Frederiksens resultater som formand finder lige så god samklang med DNA’et som hendes eget brand og personlige fortælling? Og svaret er klart ja, hvis du spørger Herlev-borgmester Thomas Gyldal Petersen.

“Jeg kender ikke nogen social­demokrater, der gik ind i politik med et ønske om at stramme reglerne for familiesammen­føring. Hvorfor gør vi så netop det? Det er der primært én årsag til: Det er et af de få redskaber, vi har til at sikre den rette balance mellem antallet af udlændinge og integrationen.”

- Den tid, der er gået med Mette som formand, er gået rigtig godt for vores parti, siger han og udpeger to parametre, som han definerer succesen udfra.

Det ene er forholdet til baglandet, som er blevet styrket.

- Både på formelle møder, og når hun kommer rundt i landet, er der en kæmpestor interesse for at samle synspunkter og holdninger op og tage dem med til Christiansborg og skabe en forbindelse mellem det lokale og det landspolitiske socialdemokrati. Det er jeg rigtig glad for, siger han.

Det andet parameter er den politiske navigation i både flygtningekrisen og spørgsmålet om offentlig nulvækst.

- Vi har flyttet os på velfærdsdagsordenen til igen at have en klar profil, som handler om, at fællesskabsinstitutionerne er afgørende for sammenhængskraften - afgørende for balancen mellem toppen og bunden; derfor skal der investeres i dem, siger Thomas Gyldal Petersen.

[gallery columns="1" size="medium" ess_grid_gal="galleri-karrusel" ids="51898,51899,51906,51903,52011,52012,51912"]

 

Flygtningealliancen

Det allermest succesfulde ved Mette Frederiksens politiske navigation har dog ifølge Herlevs borgmester været den pragmatiske linje overfor Venstre og Dansk Folkeparti.

I en politisk sæson, hvor flygtningespørgsmålet har fyldt langt det meste i folks bevidsthed, er det for ham at se en klar succes, at DF ikke er vokset yderligere i målingerne på bekostning af Socialdemokraterne.

- Dansk Folkeparti har for første gang i Mette Frederiksen fundet en modstander, som har læst dem rigtigt og samtidig gør livet surt for dem, siger Thomas Gyldal Petersen og peger på, at hans parti har presset Kristian Thulesen Dahl til at tage ansvar for at pege på Lars Løkke Rasmussen som statsminister.

”Støtter du vores forslag? Eller skal vores dagtilbud, skoler og ældrepleje betale for de skatte­lettelser, regeringen vil dele ud med Liberal Alliance?”

Når sammenholdet mellem V og DF har haltet på velfærdsområdet, har Socialdemokraterne ikke stået klar med en hjælpende hånd. Til gengæld har de velvilligt været med til at indgå forlig om udlændingepolitikken - og især smykkeloven vakte debat og kritik i baglandet.

- Det har overrasket mig, at Mette Frederiksen er slået ind på den kurs. Jeg troede, at hun ville være en mere traditionel socialdemokrat, sagde medlem af partiets internationale udvalg Christian Oldenburg i Politiken, der ligesom en række andre medier havde nemt ved at finde de kritiske toner frem.

Gode kompromiser

Hos Socialdemokraternes selverklærede ideologiske vagt-hund, ungdomsorganisa-tionen DSU, er formand Lasse Quvang Rasmussen også kritisk overfor smykkeloven.

- Der har været for meget symbolpolitik i flygtningedebatten - og det har vi som parti været for dårlige til at afvise. Men når det er sagt, så har det også været en svær debat at finde det rigtige fodfæste i. Jeg synes, vi er landet et fornuftigt sted omkring, at vi bliver nødt til at begrænse antallet af flygtninge, hvis vi skal kunne integrere dem ordentligt, siger han.

Da H.C. Hansen som finansminister søgte den pragmatiske tilgang med at skaffe forhandlingsresultater fremfor at sidde udenfor og skrive resolutioner, oversatte DSU’erne hans forhandlingsvillighed til ordsproget: Hellere et dårligt kompromis end et godt resultat.

Men at Mette Frederiksen i dag bruger H.C. Hansens motto, vækker respekt hos Lasse Quvang Rasmussen. Den pragmatiske tilgang har skaffet gode resultater for eksempel ved gymnasiereformen og senest planloven, mener DSU-formanden.

- Det har vist sig, at Socialdemokraterne har kunnet få ret megen indflydelse, selvom vi ikke har regeringsmagten længere, siger han.

Til gengæld var Lasse Qu-vang Rasmussen for nylig ude med kritik af Mette Frederiksens linje, da hun i et interview med Berlingske erklærede, at EU havde fejlet og fremover skulle fokusere sin indsats på tre kerneopgaver: at bekæmpe skattely, forsvare den fælles grænse og bekæmpe social dumping.

- Mette Frederiksen har selvfølgelig ret i, at de tre problemer er ret presserende og skal løses i EU. Men vi bør ikke nøjes med at reducere EU til et enkeltsagsværktøj. EU er mere end det, siger det ungdomspolitiske talerør.

Radikal forandring?

Både i EU-politikken og flygtningespørgsmålet er den gamle regeringsmakker De Radikale fortørnede over den linje, Mette Frederiksen giver udtryk for at ville lægge. Og meldingen om ikke at ville levere reformer for at gøre plads til skattelettelser flytter dem også væk fra det, der økonomisk kendetegnede Helle Thorning-Schmidts regeringsprojekt.

- Socialdemokraterne har desværre indledt en offensiv for status quo. Formanden har dekreteret en form for reform-pause. Underforstået at reformer per definition er dårlige. Ikke meget grøn omstilling og videnssamfund her, skrev Thornings tidligere særlige rådgiver, Noa Redington, i Politiken i midten af maj.

Men kritikken gør nærmest Thomas Gyldal Petersen stolt.

- Det er jo et udtryk for, at der netop har været en bevægelse. Nemlig en bevægelse væk fra den bevidstløse arbejdsudbudsstrategi, som blev kørt af den tidligere regering. Og som der også nu lægges op til at blive videreført af V-regeringen, siger Herlevs borgmester.

Den samlede økonomiske politik forventes dog at blive udbygget frem mod næste valg, som partiformanden selv anser for at ligge flere år ude i fremtiden - efter at et nyt principprogram med hjælp fra baglandet er kommet på plads. Ifølge Lasse Quvang Rasmussen bør ulighed være et gennemgående tema.

- Uligheden har været stigende i hele min levetid under skiftende regeringer - selv med Socialdemokraterne i spidsen. Og når forskellen på, om du tilhører den rigeste eller fattigste del af samfundet kan ses så direkte i, hvor længe du lever, så er ulighed altså et problem herhjemme, siger han og langer ud efter den samme neoliberale linje, som Thomas Gyldal Petersen karakteriserede.

- Vi har lidt købt præmissen om, at så længe der er vækst og fremgang i økonomien, så er det godt for alle. Der må vi altså bare konstatere, at sådan går det ikke, siger DSU-formanden.

Den formand, du kender

Ifølge Thomas Gyldal Petersen har flygtningekrisen sat en bremse for den politiske udvikling hos Socialdemokraterne - det har den faktisk for alle partier.

- Det har været en politisk gamechanger det seneste år. Den har fuldstændig sat dagsordenen, så det har været svært at snakke om andet. Mange af de politiske offensiver, som Mette Frederiksen nok har haft lyst til at søsætte, har der ikke været plads og stilhed til at søsætte, siger Herlevs borgmester.

Og Lasse Quvang Rasmussen følger trop.

- Vi er inde på den rigtige vej - vi bevæger os i den rigtige retning. Men jeg må samtidig erkende, at det er svært at komme med konkrete eksempler fra den offentlige debat, hvor vi har sat en selvstændig dagsorden. Det har meget været flygtninge, der har overskygget Mette Frederiksens første år som formand, siger han.

Formanden har altså sejlet sikkert gennem flygtningestormen på grund af sit stærke politiske kompas. Et kompas, som også Helle Thorning-Schmidt satte kursen med i sin første kongrestale i 2005.

- Vores historie er bygget på kompromis efter kompromis, der langsomt, men sikkert har skabt vores velfærdssamfund. Som H.C. Hansen sagde, har vi nået vores position og fremgang ved "altid at foretrække resultater frem for resolutioner", lød det dengang fra Danmarks senere statsminister.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR