Kommunen.dk
MENU

En ’Christiansborg-primadonna’ i et politisk galehus

Der var meget på spil for tidligere socialminister Benedikte Kiær (K), da hun entrerede den politiske arena i Helsingør. Sidste konstituering endte i kaos og kup, og de borgerlige har siden været i opløsning. Men det lykkedes.

En ’Christiansborg-primadonna’ i et politisk galehus

Der var meget på spil for tidligere socialminister Benedikte Kiær (K), da hun entrerede den politiske arena i Helsingør. Sidste konstituering endte i kaos og kup, og de borgerlige har siden været i opløsning. Men det lykkedes.

Borgmester Johannes Hecht-Nielsen (V) og 1. viceborgmester Christian Saggau (SF) står i døråbningen ind til byrådssalen i Helsingør. De kigger op på storskærmen med valgresultatet, som efterhånden står klart: De Konservative genvinder magten i den nordsjællandske kommune.

De virker som to kammerater, der har lavet drengestreger og nu er klar til at tage konsekvensen.

- Jeg kan godt gå over til øllet nu, kan jeg mærke, siger Christian Saggau, der som afgående SF-kandidat efterlader et parti, der blev decimeret fra fire til ét mandat i kommunen.

- Det tror jeg roligt, du kan gøre, siger Johannes Hecht-Nielsen.

De to politikere var for fire år siden i centrum af en af dansk lokalpolitiks største rævekager, da de fik vippet bykongen Per ’Træsko’ Tærsbøl (K) af borgmesterpinden i et konstitueringsdrama, der kunne have gjort selv Shakespeare misundelig. Tre gange skiftede borgmesterposten parti, men den endte på Johannes Hecht-Nielsens Venstrehænder, bakket op af blodrøde mandater.

Siden har de faktisk været glade for samarbejdet, og som de to ledende byrådspolitikere står der i døråbningen, er det tydeligt, at de havde håbet på at kunne fortsætte på den måde. Men når kun to mandater ud af 25 går til Venstre, ni gik til De Konservative og tre til Dansk Folkeparti, skal der laves en borgerlig konstituering. Alt andet ville trods alt være for vanvittigt – selv i Hamlets hjemby.

- Nu er vi tilbage i det samme gamle lort, konstaterer Johannes Hecht-Nielsen over for Christian Saggau, som nikker.

Fem minutter senere går Venstre-manden ind på borgmesterkontoret for at konstituere sig med Helsingørs nye borgmester, Benedikte Kiær (K).

Borgerne ved bedst

Det er en professionel politiker, Helsingør får som borgmester. Benedikte Kiær har ’politikeruddannelsen’ cand.scient.pol, hun har arbejdet som konsulent i flere forskellige kommunikationsbureauer, og hun har både minister- og parlamentarisk erfaring fra Christiansborg.

Hun har nået meget i sin politiske karriere, men har også sat alt på et bræt ved at satse på borgmesterposten i Helsingør. Kommunen har været kendt for lavpraktisk lokalpolitik symboliseret ved en borgmester, der traskede rundt i sine træsko. Og derfor kan det virke barokt, at en landspolitiker kommer og blander sig.

- Helsingør er ligesom Korsbæk i Matador. Du skal ikke komme tronende her som en eller anden primadonna og tro, at du kan vinde valget med noget erfaring fra Christiansborg. Helsingør-borgerne ved bedst selv, siger Christian Saggau slagfast, da valgnatten stadig er ung.

Her tegner alt fortsat til at blive endnu et drama, hvor ingen ved, hvor de hører til. Derfor er den afgående viceborgmester mødt op for at hjælpe sin arvtager, Bente Borg Donkin, i et eventuelt hektisk konstitueringsdrama.

Karakteristisk for forskellen mellem ham og Benedikte Kiær fortæller han gerne, hvordan han synes konstitueringsforløbet skal munde ud, mens hun har valgt stilhedens taktik.

- Jeg har intet at sige endnu, lyder det gentagne gange fra den tidligere minister, når journalisterne spørger til, hvad hun tænker.

Selvom hun har erfaring, er det tydeligt at se, at hun er rystende nervøs. Benedikte Kiær vandrer rundt i rådhusets tre gamle lokaler og kommer kun lejlighedsvis ind i byrådssalen, når der foreligger et nyt resultat på storskærmen.

Træskospøgelset Tærsbøl

Imens den kommende borgmester går hvileløst rundt, snakkes der i krogene om et traskende genfærd, som ingen helt er sikre på hvor de har. Helsingørs tidligere borgmester gennem 15 år, Per ’Træsko’ Tærsbøl, har nemlig på trods af at have mistet posten som spidskandidat og en samtidig fremskreden alder valgt at stille op som nummer to for De Konservative.

Hans kone har sagt til ham flere gange, at han burde holde op og trække sig tilbage. Men han vil ikke slippe lokalpolitikken, lyder det. Andre spår, at hvis Kiær bare vakler en smule, står Tærsbøl klar i kulissen.

- Per Tærsbøl stiller ikke op til det her valg for at blive udvalgsformand. Han vil være borgmester – det er der ingen, der er i tvivl om, siger Christian Saggau.

Inden spekulationerne reelt tager fart, viser valget sig at være tæt på afgjort. Klokken 22.30 er Benedikte Kiær og Johannes Hecht-Nielsen pludselig trukket ud i indgangspartiet for at snakke – i første omgang kun for at ønske tillykke, forsikrer sidstnævnte. Men blot et kvarter senere bliver de enige om at fortrække til borgmesterkontoret sammen med Dansk Folkeparti, De Radikale og Lokallisten.

Tilbage står valgets tabere fra SF og Socialdemokraterne. Alt ser meget hurtigt ud til at være afgjort.

- Det er det, jeg hele tiden har forestillet mig. Det mest overraskende ved valget i Helsingør ville være, at der kom en klar vinder. Det blev desværre ikke os, og nu skal de borgerlige nok blive enige, så jeg forbereder mig på fire år i opposition, siger spidskandidat Henrik Møller (S).

Kroningen af Kiær

I de næste to timer stryger forskellige politikere fra de fem partier ind og ud ad rådhusets gamle trædør.

- Der er ikke noget at være nervøs for. Det skal nok gå i orden det her, siger Venstres folketingskandidat, Jacob Levin Svendsen, til en konservativ kollega. Han er aftenen igennem gået rundt blandt partierne for at sikre en borgerlig forbrødring.

Klokken 00.46 træder en ny gammel konstellation frem i medielyset på Helsingør Rådhus. De Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti og De Radikale har fordelt poster og er blevet enige om nogle pejlemærker for Helsingørs fremtid.

- Vi har fået et borgerligt flertal og en bred konstituering, siger byens nye borgmester Benedikte Kiær.

- Det er længe siden, vi har set så markant et borgerligt flertal i Helsingør, siger den afgående Johannes Hecht-Nielsen, mens hans telefon bimler og bamler.

Da presseseancen er slut, skynder han sig tilbage til borgmesterkontoret med Henrik Møller følgende efter sig. Benedikte Kiær tillader sig at få aftenens første fadøl, mens hun deler krammere ud til sine konservative støtter.

Den radikale Christian Holm Donatzky fortæller lavmælt Jacob Levin Svendsen om forhandlingernes forløb. Folketingskandidaten tager sig til hovedet, da han får at vide, hvordan udvalgsposterne er blevet fordelt.

Den nye borgmester har givet Johannes Hecht-Nielsen et tak for sidst med på vejen ved at give både Dansk Folkeparti og De Radikale nogle mere lukrative poster end Venstre. Benedikte Kiær har sat sig markant på bytronen i Hamlets Helsingør.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR