Ekspert: Kulturledelse i Danmark er ikke god nok
Ekspert: Kulturledelse i Danmark er ikke god nok
Konklusionen er soleklar. I Danmark har kulturledere dårligere betingelser for at lære om ledelse sammenlignet med andre lande, lyder det fra Jens Nielsen, der er rådgivningskonsulent indenfor kulturpolitik og kulturadministration hos firmaet Artana og tidligere underviser i kulturledelsesfag på CBS og Københavns Universitet.
Hvor man blandt andet i Finland, Sverige og i de engelsktalende lande har haft reelle universitetsuddannelser, der giver master degrees i kulturledelse, siden starten af 90’erne, har man i Danmark ikke samme uddannelsesfokus, lyder det fra Jens Nielsen.
I Danmark har vi professionsbachelorer, diplomuddannelser og kurser, og så har vi en enkelt cand.soc. i kulturledelse på CBS, men det er bare ikke helt nok, lyder hans vurdering.
Den manglende viden om kulturledelse betyder nemlig, at en stor del af de kulturledere, der blandt andet sidder på kommunernes musikskoler, biblioteker og andre kulturinstitutioner, ikke har den optimale viden om ledelse.
Vi er lidt ‘klodshans-imponerede’
I de øvrige nordiske lande og især i de engelsktalende lande er der generelt en større interesse for at gøre tingene rigtigt på det organisatoriske niveau. Samtidig bliver der forsket i kulturledelse og udgivet lærebøger om det, hvilket Danmark ikke gør særlig meget i, forklarer Jens Nielsen.
Svaret på, hvorfor udlandet er foran Danmark, skal findes i ‘folkesjælen’.
- Vores politikere efterspørger i international sammenligning ikke forskning og evidens som baggrund for beslutninger. Synsninger og meninger fylder det meste i den politiske debat. Det er et generelt dansk træk. Vi er lidt Klodshans-imponerede, når der kommer en kunstner, der kan en masse med kunst, men vi kigger sjældent efter det dybere, siger han., siger han.
Derfor har noget så ukendt og mærkeligt som kunstledelse på et professionelt niveau heller ikke haft interesse, påpeger Jens Nielsen.
Ansætter efter fagkompetencer
Ifølge Jens Nielsen adskiller kulturledelse sig fra normal ledelse i erhvervslivet og fra anden offentlig ledelse.
- Ganske kort adskiller det sig på den måde, at kulturlederne er stærke og kompetente på deres fagområder, men mangler adgang til kompetencer i økonomi, administration, politiske relationer, fundraising og personaleledelse i en branche, hvor netop disse elementer ofte giver anledning til stor usikkerhed og risiko for institutionen, forklarer han og tilføjer:
- I erhvervslivet ansætter man jo ikke ledere, uden at de har en eller anden cand.merc. eller master i business-administration. Sådan gør man ikke på hele kulturområdet endnu.
Det ser man blandt andet ude på kommunernes kulturinstitutioner, hvor mange af kulturlederne har mere erfaring med deres eget fagområderne end med ledelse.
Forvaltning ved ikke nok om kultur
Jens Nielsen understreger, at det altid vil være afgørende vigtigt, at der er de stærkeste kulturelle kompetencer i ledelse af kulturinstitutionerne, men det skal balanceres med ledelsesmæssige kompetencer. Her mener han, at kulturinstitutionsbestyrelserne og de kommunale beslutningstagere ikke gør godt nok.
- Ofte ser man bort fra det ledelsesmæssige ved ansættelser, formentligt fordi man tænker, at det går nok. Det er kultur, det er jo ikke så svært. Men det ér svært. Kravene er tårnhøje til kulturledere i dag, siger han og fortsætter:
- Og de får heller ikke den sparring fra forvaltningen, som de har behov for. Biblioteksledere, musikskoleledere, museumsledere er stærke fagfolk med komplekse ledelsesudfordringer. Der sidder meget sjældent nogen i forvaltningen, der kan mønstre erfaring i institutionsledelse i det meget brede felt, som kultur og fritid er. Hvor der i skoleforvaltninger rigtig ofte sidder tidligere skoleledere og lærere, sidder der sjældent så dybe institutionskompetencer i kulturforvaltningen, forklarer han.
Især i de mindre kommuner med små kulturforvaltninger har man ikke den faglighed og erfaring med kulturledelse på institutionsniveau, der skal til, lyder det fra Jens Nielsen. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre i små kommuner.
Opmærksom på kulturlederne
Dog er man er blevet mere opmærksom i kommunerne på ledelsen på især bibliotekerne, men musikskolerne og billedskolerne er stadig bagefter, påpeger han.
- Der burde bare være en form for benchmarking af kulturlederne i kommunerne. At man er meget mere opmærksom på at oplyse om efteruddannelsesmuligheder. Samtidig burde forvaltningen være opmærksom på at have en kontakt til bestyrelserne på de selvejende kulturinstitutioner for at sikre, at kompetenceniveauet er i top, siger Jens Nielsen.
Forvaltningen kan nemlig ikke ‘tvinge’ kulturlederne på efteruddannelser, og det er kun bestyrelserne, der kan trække i dé tråde.
Ifølge Jens Nielsen er den kommunale forventning, at kulturen deltager i både branding, turisme, byudvikling og integration, og det kræver rigtig meget ledelsesmæssigt af kulturlederne. Og hvis de ikke har ledelsesmæssige kompetencer, kan det være svært at opnå kommunens målsætninger.
- Det er en form for disruption på kulturlivet, når politikerne forventer så meget af kulturen. Og forvaltningen kan samtidig ikke vejlede kulturlederne til, hvad der virker for deres institutioner. Det er kun lederne selv, der internt ved det. Så det går lidt begge veje, kan man sige, fortæller han.
Det er kun på institutionerne, den viden kan opstå, og det lægger et enormt pres på lederne og bestyrelserne for kompetenceudvikling, fortæller han.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.