Kommunen.dk
MENU

DF fejrer 18-årsfødselsdag med første borgmesterpost

Kristian Thulesen Dahl har som formand gjort Dansk Folkeparti til et mere helstøbt parti. Det mundede ud i DF’ernes hidtil bedste kommunalvalg, mener ledende medlemmer af partiet.

DF fejrer 18-årsfødselsdag med første borgmesterpost

Kristian Thulesen Dahl har som formand gjort Dansk Folkeparti til et mere helstøbt parti. Det mundede ud i DF’ernes hidtil bedste kommunalvalg, mener ledende medlemmer af partiet.

René Christensen er den flinkeste mand på Falster. Det er det indtryk, man får, når man taler med byrådspolitikere i Guldborgsund Kommune. Dansk Folkepartis lille skæggede finansordfører var inden kommunalvalget udråbt som et af pianisternes bedste bud på en borgmester, men det endte i en fuser for René Christensen trods et kanonvalg med over 6000 personlige stemmer og 22,1 procent til DF i Guldborgsund.

KV13 har dog understreget, at Dansk Folkeparti har brudt den forbandelse, som har hvilet over partiet ved kommunal- og regionsrådsvalg. Partiets første borgmesterpost blev sikret i København af Carl Christian Ebbesen, mens DF på landsplan gik frem fra 8,1 procent i 2009 til 10,1 procent ved dette valg. Dermed nærmer partiet sig hastigt resultatet fra folketingsvalget i 2011, hvor 12,3 procent af danskerne satte kryds ved DF.

Formandsskiftet fra Pia Kjærsgaard til Kristian Thulesen Dahl har gjort DF til et mere helstøbt parti i vælgernes øjne, mener René Christensen:

- Der er ingen tvivl om, at vi skylder Pia meget. Men det jeg oplever, efter at vi har fået Kristian som formand, er, at vi har fået åbnet op for hele paletten. Nu har vi endelig et fuldt program.

Christen Bøgh Kristensen, lokalformand for Dansk Folkeparti i Solrød, mener, at Kristian Thulesen Dahl har fået vælgerne til at sænke paraderne.

- Kristian har været mere jovial i sin stil. Han virker fløjtende ligeglad med, om DF samarbejder med højre- eller venstrefløjen. Han har knap så firkantede holdninger og er mindre irettesættende end Pia Kjærsgaard. Det kan være med til at trække nogle flere vælgere til, siger lokalformanden og tilføjer:

- Vi er efterhånden blevet stuerene, men jeg kan ikke gennemskue, om det er Kristians fortjeneste. Vi er efterhånden et parti med en del år på bagen.

Pia Kjærsgaard mener, at det er oplagt, at Kristian Thulesen Dahl har mulighed for at appellere til helt nye vælgergrupper.

- I den her valgkamp har jeg oplevet, at folk virkelig har taget imod DF med åbne arme. Der har ikke været nogle hårde kommentarer, siger hun og tilføjer, at de hårdeste kampe for accept og anerkendelse i befolkningen formentlig er udkæmpet.

- Jeg har taget alle tæskene i sin tid. Kristian har overtaget et parti, der er gennemorganiseret. Og så må man sige, at der i øjeblikket er en åben ladeport, da den nuværende regering har gjort det gennemført elendigt. Kristian appellerer til en ny type vælgere. Det er lige før, at han kan række over og stjæle stemmer fra De Radikale. Det tror jeg ikke er umuligt, siger Pia Kjærsgaard.

Kongerne af udkanten?

René Christensen har siden valget i 2009 været en støtte  for Guldborgsundlistens John Brædder, der formåede at beholde borgmesterposten med støtte fra DF, Venstre, De Konservative og SF. I de senere år har DF, der ellers er kendt for en udpræget grad af topstyring, tilladt lokalforeningerne at udpege de enkelte lokal- og folketingskandidater. Det er en del af forklaringen på den lokale fremgang, mener René Christensen:

- Man kan sige topstyring eller professionelt drevet. DF har nok været begge dele. Ved sidste folketingsvalg mødte man op på nogle store møder, hvor man udvalgte, hvem man ville have som folketingskandidat. Nu er det op til de enkelte partiforeninger, hvem man ønsker at opstille.

Dansk Folkeparti har ofte gjort sig til talsmand for at flytte statslige arbejdspladser til udkantsområder som Guldborgsund. Og med kanonvalget til blandt andet René Christensen er det nærliggende at antage, at DF’s kommunale fremtid skal bygges på en platform som udkantens stemme, men de store partier i kommunalpolitik, Socialdemokraterne og Venstre, vil gå langt for at holde Dansk Folkeparti fra magten ude i kommunerne, mener René Christensen:

- S og V har det svært med, at det parti, som man spåede aldrig ville blive til noget, går frem ved valg efter valg. Om de lokale V- og S-politikere er blevet instrueret i ikke at pege på en DF-borgmester, ved jeg ikke. Men der er jo historieskrivning i det her, siger René Christensen.

Skal DF være det nye Socialdemokrati lokalt?

- Nej, hvis du spørger mig, så er jeg socialkonservativ. Det tror jeg, at de fleste DF’ere er. Vi spørger os selv, om velfærd er lig med velstand. Det handler om at værne vores kultur og vores traditioner og det liv, som vi ønsker at leve. Det fylder noget i DF. Vi har noget fra Socialdemokratiet, men vi har også meget konservative gener.

I Guldborgsund er Sakskøbinglisten med den tidligere socialdemokratiske borgmester Kaj Petersen i spidsen det hyperlokale indslag. Den tidligere bykonge mener ikke, at Dansk Folkeparti arbejder mere for udkanten end de andre partier, som er repræsenteret i Folketinget:

- Der er ingen på Christiansborg, der arbejder for at flytter arbejdspladser ud til udkantsområderne. De har haft masser af muligheder. Tværtimod stjæler de vores arbejdspladser. Folketingspolitikerne er bange for deres egen skygge. Argumentet er altid, at medarbejderne ikke vil flytte, men det har jeg meget ringe forståelse for, når vi kigger på de utrolig lave boligpriser her i Guldborgsund. Når folk får børn, så handler det ikke så meget om storbyens caféliv – så er det kulturtilbud og idræt, som står højt på listen, siger Kaj Petersen.

René Christensen er dybt uenig i, at Dansk Folkeparti ikke leverer på sine udkantsløfter:

- Vi har sørget for, at Nordfalster har fået et nyt statsfængsel, som indvies i 2015. Der følger altså 200 arbejdspladser med, siger René Christensen.

Den kommunale fremtid

Pia Kjærsgaard mener ikke, at Dansk Folkeparti nødvendigvis har de bedste muligheder for kommunal succes i udkanten. DF’erne var tæt på en borgmesterpost i både Køge og Hvidovre, mens der blev sikret en rådmandspost i Aarhus og en borgmesterpost i København.

- Jeg mener, at vi har rige muligheder i hele landet. Vi vil gerne være store over det hele. Men det er klart, at når man er særlig opmærksom på udkantsområderne, så vil man også stå rigtig stærkt der, siger hun.

Professor og kommunalforsker ved Syddansk Universitet Ulrik Kjær mener, at der er tale om sort uheld, når DF blot får én “rigtig” borgmesterpost.

- Dansk Folkeparti er klart på vindersiden ved dette valg. Partiet går frem både i stemmer og mandater, men det er et lille skår i glæden, at man ikke får traditionelle borgmesterposter, som man havde sat næsen op efter. At man får en borgmester i København, handler jo om, at man kalder rådmændene for borgmestre i Hovedstaden, siger Ulrik Kjær.

Kommunalforskeren påpeger, at Dansk Folkeparti sammenlignet med De Konservative, der fik 8,6 procent af stemmerne ved kommunalvalget, mangler nogle højborge. DF’s stemmer er fordelt meget lige over hele landet.

- Vi får 13 konservativtledede kommuner og det handler simpelthen om, at De Konservative har en masse højborge, som partiet har dyrket, siger Ulrik Kjær og tilføjer:

- DF’erne har gjort præcis, hvad de skulle. Man er nu det tredjestørste parti ude i kommunerne og så er det egentlig bare om at vente tålmodigt på, at procenten stiger igen ved valg, og så skal der nok komme nogle borgmesterposter.

Ulrik Kjær køber til gengæld ikke forklaringen om, at Venstre og Socialdemokraterne skulle stille sig særligt i vejen for, at Dansk Folkeparti kan rykke ind i borgmesterkontorerne:

- Der er ikke noget ved denne omgang af konstitueringer, der tyder på modstand fra S og V. Det handler mest om, at der ikke er nogen kommuner, hvor mandattallet automatisk peger på DF. I Guldborgsund var det lige ved og næsten, men der sad en lokalliste i vejen.

Manden, der sad i vejen, er John Brædder. Han mener ikke, at DF prioriterer udkanten højere end andre partier.

- René Christensen og jeg har stort set sagt det samme i valgkampen. Vi vil sikre flere arbejdspladser og ligestille land og by. René rider på en landspolitisk bølge, og så er han en rigtig dygtig fyr, der kan kommunikere personligt med borgerne, siger John Brædder.

Store nok til demokrati

Dansk Folkeparti har siden partiets fødsel i 1995 kæmpet en brav kamp for at rense ud mellem talenter og landsbytosser. Pia Kjærsgaard står fast på, at den benhårde topstyring både lokalt og nationalt har været nødvendig, men hun mener også, at den voksende medindflydelse i lokalforeningerne kan styrke DF fremadrettet.

- Det er en udvikling i partiet, hvor vi har skabt et stabilt grundlag. Men alle ved, at man skal være meget omhyggelig med at finde kandidater. Men vi kommer ikke til at give 100 procent los, siger den tidligere partiformand og understreger dermed, at hun ikke har sluppet tøjlerne på partiet helt.

Ulrik Kjær mener, at DF’erne har udvist rettidig omhu ved at have kørt en hård linje i forhold til opstilling af lokale kandidater:

- Når man er et forholdsvis lille parti, så vil få uheldige sager ramme partiet hårdere, end det vil ramme store partier. Men hvis man kigger på Mikkel Dencker, René Christensen og Alex Ahrendtsen, så er det nogle erfarne folk, der fører an lokalt i DF. Nu får man så to med rådmandserfaring, og man har efterhånden mange med flere konstitueringsforløb bag sig. Det betyder en del at blive mere rutineret, og så behøver man mindre topstyring.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR