Kommunen.dk
MENU

Danmark kan få produktion af coronavaccine

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil have produktion af coronavaccine på dansk jord, siger hun til flere medier. Det handler om forsyningssikkerhed.

Danmark kan få produktion af coronavaccine

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil have produktion af coronavaccine på dansk jord, siger hun til flere medier. Det handler om forsyningssikkerhed.
Statsminister Mette Frederiksen (S) vil sætte gang i en proces, der skal ende med produktion af coronavaccine i Danmark.
Statsminister Mette Frederiksen (S) vil sætte gang i en proces, der skal ende med produktion af coronavaccine i Danmark.
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Vi kommer formentlig til at skulle leve med det smitsomme coronavirus længe endnu, og der er sandsynlighed for, at befolkningen skal vaccineres mod sygdommen covid-19 flere gange.

For at sikre, at Danmark kan få nok vacciner i fremtiden, skal der produceres vacciner på dansk jord - måske allerede fra næste år - hvis det står til regeringen og statsminister Mette Frederiksen (S).

Hun har i DR, TV2 og Børsen præsenteret en plan for at starte en dansk vaccineproduktion.

- På baggrund af den dialog, vi har haft med life science-sektoren over den seneste tid, er det vores vurdering, at der er basis for at etablere produktion i Danmark på kommercielle vilkår, siger statsministeren til Børsen.

Det skal ske gennem en såkaldt markedshøring, hvor man går i dialog med vaccineproducenter. Derefter skal opgaven sendes i udbud.

"Sikkerhedspolitik"

Statsministeren har tidligere kaldt emnet om covid-19-vacciner for et sikkerhedspolitisk spørgsmål. Det gentager hun over for Børsen.

Produktionen skal give sikkerhed for forsyning af vacciner i Danmark.

Til TV2 siger hun, at vaccinerne skal være centreret om mRNA-teknologien, der er grundlaget for eksempelvis Pfizer og Modernas covid-19-vacciner.

Hun ønsker ikke at sætte beløb på, hvor mange danske skattekroner projektet skal have i ryggen.

  Det vil kræve en stor arbejdsindsats, men coronapandemien og den fart, vi har set på udviklingen af vacciner, viser os, at hvis der er politisk vilje og de fornødne ressourcer, så kan det lade sig gøre.

Men ifølge TV2 skal statsministeren bruge Folketingets accept af udbuddet, før det kan blive til virkelighed.

Store perspektiver

Professor Camilla Foged fra Institut for Farmaci på Københavns Universitet kalder planerne for interessante og ambitiøse med store perspektiver. Både for coronavacciner, men også andre vacciner i fremtiden for eksempel mod kræft. Og hun tror på, at det kan lykkes.

- Det vil kræve en stor arbejdsindsats, men coronapandemien og den fart, vi har set på udviklingen af vacciner, viser os, at hvis der er politisk vilje og de fornødne ressourcer, så kan det lade sig gøre, siger hun til Ritzau.

Første og afgørende skridt vil være at få en licensaftale med for eksempel Pfizer, Moderna eller CureVac i Tyskland. Desuden skal der nok bygges nye produktionsfaciliteter i Danmark, vurderer hun.

Ifølge DR er også brancheorganisationen Lægemiddelindustriforeningen (LIF) positiv. Dog siger koncernchef Ida Sofie Jensen fra LIF til DR, at det ikke virker realistisk, at produktionen vil kunne startes op allerede i 2022.

Spørgsmålet er så, om der er politisk vilje. Og her er der delte meninger.

Skepsis hos EL

Venstre er umiddelbart positiv, siger erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen til Ritzau.

- Vi er altid glade for et offentligt og privat samarbejde, og det gælder også inden for dette område, siger han.

Dog mangler der for eksempel klarhed over økonomien, pointerer Torsten Schack Pedersen.

Hos et af regeringens støttepartier, Enhedslisten, ser derimod hellere, at en kommende vaccineproduktion i Danmark bliver funderet med en offentlig vaccineenhed. Det siger partiets coronaordfører Peder Hvelplund (EL) i en skriftlig kommentar.

- Vi fortsætter med at lægge alle æg i medicinalindustriens kurv. Det bliver dyrt for samfundsøkonomi og desværre også for folkesundheden, siger han.

Mere end hver femte i Danmark er vaccineret

  • Yderligere 15.187 personer har fået det første stik med en coronavaccine, viste mandagens tal fra Statens Serum Institut.
  • Samtidig har 5.298 personer fået det andet og sidste stik og kan derfor kalde sig færdigvaccinerede.
  • Det betyder, at godt 1,2 millioner danskere - mere end hver femte - har fået mindst ét stik. Af dem har 578.849 personer fået begge.
  • Det svarer til, at 9,9 pct. - eller tæt på en ud af ti - af danskerne nu er færdigvaccinerede.

Kilde: SSI

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR