Borgmestre uenige om statslige arbejdspladser i provinsen
Borgmestre uenige om statslige arbejdspladser i provinsen
Tusindvis af offentlige arbejdspladser til højtuddannet arbejdskraft skal rykkes til provinsen, hvis DF’s forslag om at flytte 12 navngivne statslige instanser væk fra hovedstaden. Forslaget, der specifikt lægger op til at flytte alt fra VisitDenmark til Banedanmark og DMI væk fra København, begrundes med behovet for at få statslige styrelser tættere ud på den virkelighed, de beskæftiger sig med.
- Det er jo oplagt, at mange af de ting, som disse styrelser beskæftiger sig med, i den grad har relevans for lokalområderne rundt omkring i Danmark og ikke nødvendigvis særlig meget relevans for København, lød det fra gruppeformand for DF, Peter Skaarup, til TV2 i forbindelse med præsentationen af forslaget.
Og det har skabt debat både på Christiansborg og i resten af landet.
Glade jyder - sure sjællændere
En af de borgmestre, der mener, at DF’s forslag lyder positivt og fornuftigt, er Carsten Kissmeyer (V) i Ikast-Brande Kommune. Han mener, det vil skabe økonomisk vækst og tiltrække flere højtuddannede, hvis statslige styrelser flyttes ud.
- Det skaber et mere differentieret arbejdsmarked. Vi har mange private virksomheder her hos os, der også har højtuddannede ansat, men det er især ingeniører og lignende. Der kan de statslige arbejdspladser sikre mere differentiering, så der tiltrækkes flere højtuddannede, siger han til DR.
Carsten Kissmeyer bakkes op af partifællen Iver Enevoldsen, der er borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune.
- Det betyder noget for hele bosætningen og omsætningen i vores område, at vi får statslige arbejdspladser. Jeg er slet ikke i tvivl om, at det har en positiv effekt, siger Iver Enevoldsen (V) til Politiko.
”Jeg er slet ikke i tvivl om, at det har en positiv effekt.”
Anderledes lunken modtagelse får forslaget i de Københavnske omegnskommuner, der risikerer fraflytning og tab af veluddannede indbyggere, hvis de 12 styrelser fjernes fra København, som DF foreslår.
- Det er meningsløst at flytte arbejdspladser. Vækst i hovedstadsområdet er forudsætning for vækst i hele Danmark, skriver Albertslunds socialdemokratiske borgmester Steen Christiansen på twitter.
Bred opbakning på borgen
På Christiansborg møder forslaget opbakning fra de politisk allierede i regeringspartiet Venstre, men også det den modsatte ende af det politiske spektrum er der positive tilkendegivelser til forslaget fra DF.
- Principielt synes vi, at det er en god idé at flytte statslige arbejdspladser ud i landdistriktsområderne, men omvendt kan jeg også komme i tanke om styrelser, hvor det ikke vil give mening at flytte dem ud, siger Enhedslistens gruppenæstformand, Pernille Skipper til Ritzau. Eksempelvis mener hun ikke. at Styrelsen for Videregående Uddannelser bør flyttes væk fra København, hvilket forslaget fra DF eller lægger op til.
Eksperter og DJØF advarer
Hvis DF og de øvrige politikere, der bakker op om forslaget, tror, at udflytningen af nogle tusind arbejdspladser kan ændre billedet af en provins, der gradvist affolkes til fordel for de større byer, tager de imidlertid fejl. Sådan lyder vurderingen fra professor og leder af Center for landdistriktsforskning på Syddansk Universitet, Anne-Mette Hjalager.
- Selvom det da kan give et tilskud, så tror jeg ikke, at der findes statslige styrelser og arbejdspladser nok til at vende den her udvikling. De statslige arbejdspladser kan ikke modsvare det samlede billede af, hvad der er sket de seneste mange år, siger hun til Ritzau.
Hos Djøf, der som fagforening repræsenterer de fleste af de ansatte, hvis arbejdspladser er i spil til udflytning, er man overvejende positiv for at flytte statslige arbejdspladser fra København til provinsen. Man advarer dog samtidig om, at eventuelle udflytninger bør være funderet i solide faglige og økonomiske overvejelser.
- Det er vigtigt at fastholde den viden, som institutionerne har opbygget, siger formand for Djøf Offentlig, Lars Qvistgaard, til Ritzau.
DF's plan:
Disse arbejdspladser skal flyttes ud
- NaturErhvervstyrelsen
- Vejdirektoratet
- Naturstyrelsen
- Energistyrelsen
- Banedanmark
- Danmarks Meteorologiske Institut (DMI)
- Geodatastyrelsen
- Søfartsstyrelsen
- Miljøstyrelsen
- Kulturstyrelsen
- Styrelsen for Videregående Uddannelser
- VisitDenmark
Kilde: TV2
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.