Borgmestre om luksusrejser: Vi skal være, hvor erhvervslivet er
Borgmestre om luksusrejser: Vi skal være, hvor erhvervslivet er
Det giver god mening at købe medlemskaber i private netværksforeninger, fordi det er en god anledning til at lære lokalområdets erhvervsliv at kende, mener flere af de borgmestre, der har meldt sig ind. To eksperter er uenige: det er ulovligt, siger de.
Se artiklen: Kommunale chefer i netværk på 1. klasse
Læs herunder uddrag af kommunen.dk's interviews med borgmestrene.
Lars Krarup: Det er meget, meget tæt på grænsen
Den kommunale ledelse skal være der, hvor erhvervslivet er, mener Herning-borgmester.
Det er ”meget, meget tæt på grænsen” for, hvad Herning-borgmester Lars Krarup synes er rimeligt, at fem embedsmænd fra kommunen sidste år rejste tre dage til Monaco med Midtjysk Lederforum og fik adgang til vinsmagning på en vingård, overnatning på et femstjernet hotel, festmiddag og bådtur.
- Det synes jeg lyder som noget, der er meget tæt på grænsen for, hvad jeg mener er rimeligt. Men jeg tror, det er vigtigt, at du så også husker at citere mig for, at det er jo en afvejning og op imod at være der og ikke være der, for det årlige kontingent er jo det samme, siger Lars Krarup, der ikke selv deltog i rejsen.
- Når man starter med at sige Monaco, og hvad der kunne læne sig op ad Monaco-brandet, så vil jeg godt tilkendegive, at så kan man meget hurtigt være tæt på grænsen for, hvad jeg også mener er rimeligt. Det vil jeg da gerne medgive.
Borgmesteren mener dog, at det er nødvendigt, at Herning Kommune har en tæt tilknytning til lokalområdets erhvervsliv – og det, mener Lars Krarup, gør det oplagt at være medlem af Midtjysk Lederforum.
- Vi har en erhvervsprofil, der gør, at kommunen deltager og er med i de forskellige fora på topledelsesniveau, hvor virksomhederne også er. Hvis jeg aldrig viste mig der, så ville det være en forkert signalværdi i forhold til den profil, Herning har, siger Lars Krarup.
En genvej til fordøren
Selvom han ikke selv har tid til at deltage i særlig mange af foreningens arrangementer, mener borgmesteren, at pengene til medlemskontingentet er givet godt ud. Han henviser til "en meget enkel strategi," hvor Herning Kommune har valgt at melde sig ind "i de fora, hvor erhvervslivet deltager."
- Man kan vel roligt sige, at Midtjysk Lederforum er et sted, hvor der er meget netværk. Det kan du sidestille med, hvis der er arrangementer på fodboldstadions, i erhvervsklubben eller i Jyske Bank Boxen. Der er det sådan, at topledelsen vil deltage.
Herning Kommune har meldt syv medarbejdere ind i foreningen, svarende til en årlig udgift på 118.125 kr.
- Det har stor værdi, at vores beskæftigelseschef kan gå sammen med måske 200 topledere fra vores del af landet hen over tre dage. Det er et billigt kontingent, hvis det betyder, at han fremadrettet kan gå ind ad fordøren, når han skal have nogle borgere placeret i beskæftigelsesforanstaltninger, fremfor at han skulle gå ind ad bagdøren.
Hans Østergaard: Der var fuld valuta for pengene
Netværksforeninger gør det nemmere for kommuner at hjælpe erhvervslivet, mener borgmesteren i Ringkøbing-Skjern.
Ringkøbing-Skjern Kommune bliver bedre klædt på til at hjælpe de lokale erhvervsdrivende, når borgmesteren og kommunens topledere er medlem af den private netværksforening Vestjysk Lederforum.
Det mener borgmester Hans Østergaard (V), der forklarer, at det skaber en god dialog med de lokale virksomheder.
- Det er det, jeg forstår ved networking - lære dem at kende, og når man er sammen med dem og har de dialoger, jamen så er det en anledning til at høre, hvordan det går ude på virksomheden, og om de har nogle behov, som vi skal have kigget på, siger han.
Ifølge Hans Østergaard kan de private erhvervsfolk, som er medlemmer af Vestjysk Lederforum, være med til at sætte fokus på områder, hvor kommunen kan gøre en forskel.
- Det gør, at vi er klædt godt på og ved, hvad der rører sig derude og får en fornemmelse af, om der er noget, vi kan sætte i værk, siger han og forklarer, at det f.eks. kunne være en lokal murermester, der har et spørgsmål til planlægning eller byggeri.
Risikerer man ikke at give de private virksomheder, som er medlemmer af Vestjysk Lederforum, en fordel i forhold til de andre private virksomheder, som ikke er medlem af foreningen?
- Enhver virksomhedsejer er til enhver tid velkommen til enten at komme her og banke på min dør eller at tage knoglen og ringe eller skrive mig en mail. Så går vi i dialog med dem. Det kan jeg ikke se nogle som helst problemer med og det er jeg også sikker på, at der heller ikke er nogle af vores virksomheder, der kan.
H.C. Østerby: Du kan finde 98 borgmestre med det her
Netværksforeninger er en naturlig indgang til erhvervslivet, mener Holstebro-borgmester.
Det er langt fra usædvanligt, at borgmestre melder sig ind i netværksforeninger, som giver adgang til årlige generalforsamlingsrejser til udlandet.
Det mener borgmesteren i Holstebro, H.C. Østerby, der i en årrække har været medlem af Nordvestjysk Lederforum og herudover også er medlem af et lokalt håndboldnetværk.
- Jeg kender ikke en kommune hos os, hvor borgmesteren og kommunaldirektøren ikke er medlem af lederforum, siger H.C. Østerby, der forklarer, at ”du kan finde 98 borgmestre med det her.”
- Det er en vigtig del af mit job som borgmester at mødes med erhvervslivet. Der foregår mange ting. Jeg er blevet inviteret til golfturneringer og ting og sager, der findes jo et hav af det her, men jeg har simpelthen valgt at sige, at det er de her to ting, der giver mening for mig som borgmester for at pleje mit netværk til gavn for Holstebro Kommune, siger han.
Ind under huden
H.C. Østerby blev medlem af foreningen, fordi hans forgænger i borgmesterstolen også var det. Samtidig er borgmestrene i Holstebros to nabokommuner, Struer og Lemvig, også medlemmer, og derfor mener H.C. Østerby, at hans medlemskab er naturligt.
- Det er sådan set nok bare kørt videre, men for mig, ikke mindst da jeg kom som ny borgmester for ni år siden, var det jo et fantastisk godt sted at komme ind under huden på mange af erhvervsfolkene, uddannelsessystemet osv. Det var et fantastisk godt afsæt at få, og det har jeg plejet lige siden, siger borgmesteren, der tilføjer, at ”det giver rigtig god mening at dyrke det netværk."
Han mener, at ”der er rigtig, rigtig meget signalværdi” i det kommunale medlemskab af den lokale forening.
- Hvis jeg ikke var medlem, og eksempelvis mine kolleger i Lemvig og Struer var det, eller hvis vi alle tre trak os ud, hvis vi bare gjorde det, så tror jeg virkelig, at erhvervslivet ville opfatte det, som om der var et eller andet skisma.
Ib Boye Lauritzen: Så må de jo politianmelde det
Ikast-Brande borgmester er langt fra enig med to professorer i, at det er ulovligt, når kommunen får adgang til netværksrejser.
Borgmesteren i Ikast-Brande, Ib Boye Lauritzen (V), mener ikke, at det er i strid med reglerne, at hans kommune bruger penge på medlemskaber af Midtjysk Lederforum.
Ifølge to professorer har foreningens rejser de seneste år haft et så stort turistmæssigt indhold, at de betegner medlemskaberne som ulovlige.
Men ”så må de jo politianmelde det,” siger borgmesteren, der langt fra er enig i professorernes vurdering.
- Jeg tænker hver gang, at det her vil jeg kunne stå på mål for. Senest når måske en journalist synes, at det her lugter af noget forkert. Det tænker jeg hver gang, der er noget. Det tænker jeg også, når jeg køber en pølse i lufthavnen. Derfor går jeg ikke tilbage med bilaget, siger Ikast-Brande-borgmesteren.
Han mener, at foreningens arrangementer giver kommunens medarbejdere bedre forudsætninger for at samarbejde med det lokale erhvervsliv. Han nævner som eksempel, at han for nylig mødte en privat erhvervsdrivende, som ikke var klar over, at kommunen havde et verserende udbud, før borgmesteren fortalte det, og at den erhvervsdrivende derfor nu har sendt et tilbud til kommunen.
- Det giver både noget fagligt - høre om, hvad der sker i verden – og det giver noget kendskab til nogle mennesker. Så kunne jeg jo vælge at sige, når de inviterer mig med på generalforsamling, at nej, det vil jeg ikke, fordi jeg er borgmester, og der sidder en journalist et sted, der vil skrive noget negativt om det her. Det er så den vurdering, jeg har taget, og sagt, at sådan tænker jeg ikke den her gang. Du har været borgmester i en fem-seks måneder, det var nok klogt at tage med og lære nogle at kende. Det er min vurdering. Den står jeg på mål for, siger han.
Ib Boye Lauritzen siger, at ”uanset, hvordan man gerne vil vende og dreje det”, kan man ingenting, ”hvis du sidder på et borgmesterkontor og kender nul personer".
- Ikast-Brande Kommune er erhvervskommune nummer 1 i Danmark gennem syv år. Det tror jeg, vi er, fordi vi har en kontakt med erhvervslivet, og fordi vi har en forståelse af, hvad det er, der foregår.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.