Boom i solceller koster elnetselskaber dyrt
Boom i solceller koster elnetselskaber dyrt
Der er pres på elnetselskaberne i øjeblikket. Fordi solceller er kommet ned i pris bliver selskaberne bestormet med anmodninger om at få sluttet solcelleanlæg på nettet. Det er fint nok, mener direktør Karl Erik Pedersen fra VOS Net i Bredsten, men han opfordrer myndighederne til at få skabt mere rimelige vilkår for elnetselskaberne.
- Økonomisk er det nødvendigt med en mere solidarisk ordning. Ingen elnetselskaber kan i længden overleve det her, siger direktør Karl Erik Pedersen fra VOS Net til Nyhedsbladet Dansk Energi.
Gennem de seneste år er solceller og andre små elproduktionsteknologier blevet nettoafregnet. I praksis betyder det, at en husstand med et forbrug på 4.000 kWh/år og en solcelleproduktion på 3.000 kWh betaler elsystemet for 1.000 kWh. Når solcellerne producerer el, så løber elmåleren baglæns.
Tab på 100 mio.
Elnetselskaberne skal fortsat levere fuld kapacitet og backup til solcelleejerne, når solen ikke skinner, og de skal fortsat afregne balancegebyrer, transport, PSO-tariffer m.m. i forhold til Energinet.dk.
Karl Erik Pedersen har beregnet, at 15.000 solcelleanlæg svarer til en omkostning for elnetselskaberne på 25 mio. kr. Han vurderer, at tabet for den danske stat er på ca. 100 mio. kr. i mistede skatter og afgifter. Med den nuværende ordning bliver elnetselskaberne også presset på deres indtægtsrammer og får dermed stadig sværere ved at holde elnettet ved lige.
Administrerende direktør i Dansk Energi Lars Aagaard mener også, at det er nødvendigt at kigge på de regler, som strøm fra solceller bliver afregnet under. Hvis forbrug og produktion går lige op over et år, så betaler ejeren af solcelleanlægget nul kroner til elnet, nul til transmission, nul til PSO og nul i afgifter til staten.
- Med en lille produktion fra solceller er det et lille problem, men med en stor produktion er det et stort problem, siger Lars Aagaard til Nyhedsbladet Dansk Energi.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.