Kommunen.dk
MENU

Akademi for utålmodig klimakamp

En kombination af akademikere, akrobater og aktive erhvervsfolk inspirerede og skabte debat, da Københavns Kommune i sidste uge inviterede til energikonference for grønne erhverv. 

Akademi for utålmodig klimakamp

En kombination af akademikere, akrobater og aktive erhvervsfolk inspirerede og skabte debat, da Københavns Kommune i sidste uge inviterede til energikonference for grønne erhverv. 

 

I en trapez oppe under loftet hænger en ung lyshåret pige med hovedet nedad. Kun fødderne holder hende på plads, mens hun gynger frem og tilbage fire meter over hovederne på 300 imponerede konferencegæster. 

Der er ingen tvivl om, at øvelsen både kræver mod og handlekraft, men ud af bestræbelserne kommer til gengæld en præstation udover det sædvanlige. Uden sammenligning i øvrigt afspejlede pigen i trapezen på den måde et gennemgående budskab, da Københavns Kommune i sidste uge fik afholdt ’Grønne Erhverv Energikonference’.

Hvis Danmark skal begrænse den globale opvarmning og indfri ambitionen om at blive fri for fossile brændsler, så kræver det den rette kombination af mod og vilje til at gå nye og utraditionelle veje. Mens der tøves fra central politisk hånd, så kan borgere, erhvervsliv, kommuner, forskere og interesseorganisationer lige så godt gå i gang med at bane vejen.

”Vi har ikke brug for flere årelange analyser af udfordringerne. Vi ved, hvad der skal til, og vi er mange, der utålmodigt står og venter på at komme i gang,” lød det indledningsvis fra konferencens arrangør, Jacob Hartmann fra Københavns Kommune.

Fagligt totalteater

Det var da også et bredt felt af deltagere, der var mødt op for at høre 14 forskellige bud på, hvordan klimahensyn, livskvalitet og konkurrencedygtighed kan gå op i en højere enhed. Der var afdelingschefen fra Næstved Kommune, ingeniøren fra en stor international producent af dieseldrevne kraftværker, forskeren fra Risø DTU, Susanne fra Synoptik og mange andre med vidt forskellige baggrunde inden for erhvervsliv, forvaltning og politik.

Energikonference var henlagt til en gammel lagerhal, der til daglig danner rammerne om Akademiet for Utæmmet Kreativitet. En daghøjskole med fokus på det kreative udtryk i alle dets afskygninger.

Det afspejlede sig i konferencens utraditionelle opsætning, hvor en del af inspirationen tilsyneladende var hentet fra totalteateret. Oplægsholdere var placeret forskellige steder i det store lokale, og når en var færdig med sin korte tale, stod den næste straks klar et andet uforudsigeligt sted.

På den måde kom programmet let og hurtigt omkring emner lige fra IDA’s klimaplan, Københavns Kommunes ambitioner om at blive green tech-centrum, Mærsks klimareduktioner og potentialet i samarbejdet mellem kultur- og erhvervsliv. 

Håb og hulahopringe

Et af de oplæg, der gav anledning til mest begejstring, var professor Søren Hermansen fra Samsø Energiakademi. Med hjælp fra to hulahopringe fik han udløst spontane klapsalver, da han forklarede om nødvendigheden af det lokale ejerskab til lokale løsninger af de globale problemstillinger.

”Vi skal gøre op med tanken om at tænke globalt og handle lokalt. Vi skal tænke og handle lokalt. Så får vi den nødvendige folkelige forankring,” sagde Søren Hermansen.

 ”Han vil have os til at tænke selv, det kan jeg godt lide. I modsætning til Kim Behnke (fra Energinet.dk, red.), der vil tænke for os alle sammen,” lød en af reaktionerne  på en af de efterfølgende ’refleksionspauser’, hvor konferencegæsterne kunne lytte til livemusik med balkantoner og summe over både de faglige og farverige indslag. 

”Jeg synes virkeligt, at det er spændende. I stedet for bare at sidde på en stol og blive oplyst, så synes jeg, at alle de forskellige indslag giver så en masse inspiration, jeg kan tage med tilbage på arbejde,” fortalte en deltager fra Hvidovre Kommune hen over den klimavenlige middagsbuffet.

Arrangøren var da også svært tilfreds, da dagen var overstået.

”Det har været helt forrygende. Jeg tror, at det her kan vise vejen mod en ny måde at lave konferencer og skabe partnerskaber mellem os i det offentlige og erhvervslivet,” sagde Jacob Hartmann fra Københavns Kommune, da musikken havde lagt sig.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR