Kommunen.dk
MENU

Ældre Sagen: Vi har brug for haltid i dagtimerne

Mange af Ældre Sagens lokalafdelinger ville sætte flere motionstiltag i gang, hvis det var lettere at få tider i hallerne. Som det er nu, opgiver man på forhånd, lyder det fra organisationen.

Ældre Sagen: Vi har brug for haltid i dagtimerne

Mange af Ældre Sagens lokalafdelinger ville sætte flere motionstiltag i gang, hvis det var lettere at få tider i hallerne. Som det er nu, opgiver man på forhånd, lyder det fra organisationen.

At få haltider i dagtimerne kan være en svær opgave for de frivillige i Ældre Sagens 215 lokalafdelinger. De tilbyder en lang række gratis eller næsten gratis motionstiltag for ældre, og op mod 40-45.000 er aktive hver uge, når der altså ikke er coronavirus i omløb.

- Jeg er ret sikker på, at nogle lokalafdelinger ville sætte flere motionstiltag i gang, hvis de kunne få haltider, siger sundheds- og idrætskonsulent Karin Schultz fra Ældre Sagen.

At finde egnede lokaler og nye frivillige er de største udfordringer for Ældre Sagens lokalafdelinger, når de vil sætte motionstilbud i gang, fortæller sundheds- og idrætskonsulent Karin Schultz. 

 

- Nogle steder har man meget store gymnastikhold med 50-100 deltagere og ventelister. Hvis de kunne få mere haltid, ville de måske kunne tilbyde to eller tre hold. Men nogle gange giver folk næsten op på forhånd, fordi de ikke orker kampen om at få tid i hallerne. 

Træner i mødelokaler og menighedshuse 

Mange af Ældre Sagens motionstilbud foregår i mødelokaler, menighedshuse, beboerhuse og multihuse, og det fungerer fint til små hold og forholdsvis rolige aktiviteter som stolemotion eller yoga, fortæller Karin Schultz.

Men træningsformer som floorball, badminton og de motionsboldspil, som organisationen er i gang med at udbrede, egner sig bedst til haller. Der skal være god plads og et gulv, der egner sig til bevægelse.

 Nogle gange giver folk næsten op på forhånd, fordi de ikke orker kampen om at få tid i hallerne. 

- Den Nationale Sundhedsprofil har vist, at især ældre mænd ikke bevæger sig nok. Med motionsboldspil prøver vi at få mændene med i det fællesskab, der kan være om boldspil, også selv om man er oppe i alderen, forklarer Karin Schultz. 

Ældre Sagens motionstilbud er lige nu ved at blive kortlagt af Idrættens Analyseinstitut. Karin Schultz forventer, at undersøgelsen vil pege på to forhold som de største udfordringer for at skabe flere motionstilbud: Udfordringer med at finde flere frivillige og med at finde egnede lokaler.

Haller bør åbnes for andre

Ældre Sagen løber ikke blot ind i, at skolehaller er reserveret til skolerne i dagtimerne, selv om de jævnligt står tomme.  Organisationen har ikke status som en godkendt folkeoplysende forening, og det har de enkelte lokalafdelinger dermed heller ikke. Det betyder, at Ældre Sagens lokalafdeling i mange kommuner kommer sidst i køen til lokaler. 

Det er dog forskelligt, hvor stramt kommunerne fortolker Folkeoplysningsloven på dette punkt. 

- Folkeoplysningsloven trænger til en modernisering. Der er i dag væsentlige flere aktører med idrætstilbud, end da loven blev til i 1990. I mine øjne ville det være fint, om andre end foreninger også kunne bruge hallerne. De fleste idrætsanlæg er trods alt bygget for offentlige midler, mener Karin Schultz. 

Nogle steder løses problemstillingen ved, at en idrætsforening får stillet haltid til rådighed, som den så udlåner til Ældre Sagen, hvilket i hendes øjne ikke er helt holdbart.

- Vi ville meget gerne have bedre adgang til haller i dagtimerne. Ældre i hele landet kunne have stor glæde af det, siger hun.

Gymnastiksale skal nytænkes

De mange gamle gymnastiksale på skolerne skal moderniseres, så de passer bedre til nutidens behov.

Det mener Dansk Skoleidræt, Lokale og Anlægsfonden og Danmarks Idrætsforbund, der er gået sammen om et projekt, hvor der er afsat 2.225.000 kr. til at hjælpe skoler og kommuner med at nytænke de klassiske gymnastiksale. 

Målet er, at salene i højere grad skal fungere som faglokaler på linje med andre faglokaler på skolerne, og at de skal kunne matche en bredere sammensætning af brugere. 

Desuden ønsker man at fremme samarbejdet mellem idrætsforeninger og skoler, så foreninger i højere grad kan bruge salene.  

Skoler og kommuner inviteres til at deltage i projektet. Ansøgningsfrist er 15. april 2020.

Læs mere hos Lokale og Anlægsfonden:

Gamle gymnastiksale skal have nyt liv 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

RELATEREDE ARTIKLER
FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR