Stribevis af senge corona-klar ude i kommunerne
Stribevis af senge corona-klar ude i kommunerne
Det danske sundhedsvæsen stod over for en reform, før corona brød løs. Regeringen afventede, hvad næste træk skulle være, men i mellemtiden har corona overhalet den indenom, og nu er sundhedsvæsnet under forandring.
På nuværende tidspunkt er kommunerne på landsplan klar til at hjemtage mindst 1.500 af deres borgere, som måtte blive udskrevet fra hospitalerne til færdigbehandling i kommunerne. Enten fordi de selv har haft corona, eller fordi der skal være plads til andre coronasmittede. Det viser en rundspørge foretaget af KL.
Både statsministeren, sundhedsministeren og finansministeren har sagt det. Og Sundhedsstyrelsens, Statens Serum Instituts direktør og KL har sagt det: Vi får brug for flere sengepladser under coronakrisen. Hvor mange flere vides ikke. Men mange.
Ifølge OECD har Danmark nemlig næstfærrest sengepladser til rådighed på hospitalerne blandt europæiske lande med blot 2,5 plads pr. 1.000 indbyggere. Kun Sverige ligger lavere. Og det betyder altså blandt andet, at det er det såkaldte nære sundhedsvæsen, som regeringen og den tidligere regering har talt højt og længe om, der nu for alvor skal sættes i spil.
KL: 412 pladser i Hovedstadens kommuner
Eksempler:
- Allerød: Har oprettet mellem 10 og 20 ekstra midlertidige pladser.
- Hvidovre: Har oprettet 10 pladser på et plejehjem.
- Tårnby: Har sikret mindst 20 midlertidige og ledige døgnsengepladser.
- Dragør: Råder over 18 midlertidige pladser og kan sætte yderligere tre senge op om nødvendigt.
- Furesø: Har sikret 15 pladser.
- Ishøj: Har oprettet seks ekstra sengepladser på et plejehjem. Samtidig kan 19 omsorgspladser bruges.
Kilde: kommunen.dk's egne mailkorrespondancer med de enkelte kommuner.
En opskrift, flere følger
Og det er jo ikke, fordi kommunerne sådan lige står og kan trække de 1.500 pladser op af baglommen. Og så alligevel. Hvordan man har fundet de ekstra pladser er meget forskelligt - der er fundet løsninger på alt fra et gammelt bosted til et nedlagt plejehjem.
Den løsning, der går mest igen blandt kommunerne, er etablering af pladser på kommunernes eksisterende ældre- og plejecentre. Det har Allerød for eksempel gjort, oplyser kommunen i en mail. Her er pladserne etableret i en 'længe' på en afdeling af Allerød Plejecenter.
Det samme har man indtil videre gjort på Fanø, hvor kommunen lige nu afdækker, hvor der på længere sigt kan findes flere pladser.
KL: 369 pladser i Midtjyllands kommuner
Eksempler:
- Norddjurs: Har gjort 16 akutpladser på et plejecenter er ledige. Yderligere 11 midlertidige boliger og otte ledige plejeboliger kan tages i brug.
- Syddjurs: Har på nuværende tidspunkt udvidet til 35 pladser med mulighed for yderligere fem pladser.
- Ikast-Brande: Har i øjeblikket 10 ekstra pladser.
- Holstebro: Kan oprette op til 24 akutpladser.
- Ringkøbing-Skjern: Forventer kunne udvide kapaciteten af aflastningspladser. I første omgang med syv pladser, men med mulighed for syv pladser mere.
- Silkeborg: Har etableret 21 nye midlertidige pladser fordelt på et plejecenter og i tidligere plejeboliger.
Kilde: kommunen.dk's egne mailkorrespondancer med de enkelte kommuner.
Genåbning af nedlagte plejehjem
Mere kreative løsninger er der også plads til. Eksempelvis står Aalborg Kommune klar med i alt 173 pladser til at passe borgere, der ikke kan være i egen bolig.
Kommunen har på ti dage med håndværkere omdannet et nedlagt botilbud og genåbnet et nedlagt plejehjem med midlertidige pladser, der lukkede for godt et år siden.
På den måde har Aalborg skaffet 39 helt nye pladser, men regner ikke med, at de skal bruge dem til coronapatienter i første omgang. Det er især de eksisterende midlertidige pladser på to tilbud, der bliver reserveret til dem.
- Det er et kæmpe apparat, som har været i sving for på rekordtid både at oprette og frigøre flere pladser, som kan aflaste hospitaler, siger Jan Nielsen, direktør i ældre- og handicapforvaltningen.
Ifølge KL har kommuner i Nordjylland samlet set 142 pladser.
Også Lolland har midlertidigt genåbnet en enhed, der tidligere rummede et botilbud. Det skriver Lolland i en mail til kommunen.dk.
KL: 312 pladser i Region Sjællands kommuner
Eksempler
- Solrød: 21 pladser.
- Lolland: 10 pladser med mulighed for op til 16 pladser mere.
- Stevns: 10 pladser.
- Vordingborg: 77 pladser, men der mangler senge, som er i restordre. Der er senge til 40 pladser.
Kilde: kommunen.dk's egne mailkorrespondancer med de enkelte kommuner.
Pladser i andre kommunale tilbud
Og det er ikke kun Aalborg, der kigger andre veje.
I Ringsted har man etableret et særligt sengeafsnit med 15 pladser i bygninger, som normalt huser et beskæftigelses- og aktivitetstilbud for udviklingshæmmede borgere. Hvis der bliver brug for det, kan afsnittet udvides til omkring 70 pladser.
- Vi forventer, at der bliver udskrevet mange borgere fra hospitalet, som ikke kan komme hjem i eget hjem, fordi de har behov for særlig pasning. Vi forventer også, at der vil blive udskrevet nogle fra hospitalet, som skal tilbage på et plejehjem, og så kunne man måske hindre, at smitten kom ind der ved at flytte dem ind på Regnbuen i stedet, siger Ringsteds borgmester Henrik Hvidesten (V) til TV2 Øst.
Sengene hertil kommer blandt andet fra en lokal uddannelsesinstitution og maden fra et kommunalt beskæftigelsestilbud, lyder fra kommunen.
Og nu handler det ifølge KL-direktør Christian Harsløf om, at sengepladserne skal bemandes:
- Lidt firkantet sagt har vi nu skaffet sengene. Nu handler det om at få sørget for, at vi kan løse opgaverne for de borgere, der skal ligge i sengene. Det store pres kommer nok først om et par uger, så den kommende tid skal bruges på at sikre, at vi har personale nok, og at aftaler med lægerne og bekendtgørelserne kommer på plads, så vi kan stå klar, når presset for alvor kommer, siger han.
KL: 323 pladser i Syddanmarks kommuner
Eksempler:
- Kerteminde: Har 28 rehabiliteringspladser klar.
- Aabenraa: Har mulighed for at etablere 42 akutpladser.
- Fanø: Kan på kort sigt oprette to pladser, men på langt sigt mellem fire og 10.
- Vejen: Har 27 ledige midlertidige pladser og 12 særlige akutte pladser fra næste uge.
Kilde: kommunen.dk's egne mailkorrespondancer med de enkelte kommuner.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.