Kommunen.dk
MENU

”Vi vil gerne have, at de firmaer, vi handler med, selvfølgelig også betaler skat i Danmark”

Et enigt byråd vedtog mandag, at Silkeborg Kommune ’ønsker’ at undgå og ’tilstræber’ at undgå virksomheder med skattelykonstruktioner ved deres udbud. Men hvordan skal det virke i praksis?

”Vi vil gerne have, at de firmaer, vi handler med, selvfølgelig også betaler skat i Danmark”

Et enigt byråd vedtog mandag, at Silkeborg Kommune ’ønsker’ at undgå og ’tilstræber’ at undgå virksomheder med skattelykonstruktioner ved deres udbud. Men hvordan skal det virke i praksis?
Lene Fruelund, byrådsmedlem for Enhedslisten i Silkeborg.
Lene Fruelund, byrådsmedlem for Enhedslisten i Silkeborg.

Både en kommune og en region har fået afslag på, at det vil være lovligt at udelukke selskaber i skattely ved udbud. Hvordan kan det nu være, at I har vedtaget det her forslag i Silkeborg?

- Det er, fordi selve vores forslag er formuleret på en måde, så man ikke kan sige, at det er ulovligt. Vi laver ikke et udbudskriterium, der hedder, at vi udelukker firmaer, der er etableret i skattely eller undgår skat. Men vi er enige om, at vi vil prøve at se, om vi kan undgå dem inden for lovens rammer.

Hvordan vil det fungere rent praktisk?

- En anden del af forslaget går på, at virksomhederne på vores forlangende skal indlevere en række oplysninger om sig selv, blandt andet om deres skattekonstruktion. Hvis de ikke ønsker at gøre det, så har de allerede udelukket sig selv. På den måde håber vi på en form for selvsortering.

Men som du selv siger, så kan I jo ikke stille det som en betingelse, at virksomheden ikke har selskaber i skattely. Hvordan skal de kommunale medarbejdere så bruge forslaget i praksis?

- Når der bliver sendt noget i udbud, så er det altid os politikere, der i sidste ende afgør, hvem der skal have opgaven. Vi er helt klar over, at vi ikke kan udelukke et selskab ud fra et kriterium om skattely. Men der er mange andre kriterier, vi forholder os til ved sådan en beslutning. Vi ønsker at undgå at handle med virksomheder i skattely, men vi overholder selvfølgelig gældende lovgivning.

Kan man sige, at I forsøger at skabe et smuthul i udbudslovgivningen, som I kan dække jer ind under?

- Ja, men med det her forslag sender vi også et signal til Christiansborg om, at de må arbejde videre med udbudsloven, så det bliver lovligt at udelukke skattespekulanter. Og det er et signal til andre kommuner, som så også kan slå fast, at de ikke vil være med til at udbyde opgaver til selskaber, der ikke betaler skat.

I andre kommuner, hvor det her forslag er blevet debatteret, har det især handlet om plejevirksomhederne Attendo og Aleris. Er det også dem, I vil undgå?

- Man kan sige, at budgetforligspartierne i kommunen vil sende 72 plejehjemspladser i udbud i år. Når det sker, er der her et signal om, at firmaer med skattelykonstruktioner ikke skal sende bud ind, hvis de ikke vil fortælle os om dem.

Men hvis de alligevel byder på opgaven, og I kan se, at de bruger skattely, så kan I jo ikke bruge det som begrundelse for, at de ikke får opgaven. Hvordan vil I så forhindre dem i det?

- Der er mange forskellige faktorer, som skal være opfyldt, for at man kan vinde sådan et udbud …

Så I vil bare finde en anden undskyldning, end at de benytter sig af skattely?

- Nej, det siger jeg ikke. Men hvis der er nogen, der tror, at de bliver udelukket af den grund, så må de tage sagen i Udbudsnævnet eller i sidste ende føre en retssag imod os.

Forslaget om skattely

  • Alle partier i Silkeborg Kommunes byråd vedtog mandag, at de vil tilstræbe at undgå handel med selskaber, der benytter skattelykonstruktioner. Læs de præcise formuleringer i forslaget her.
  • På grund af et EU-direktiv er det ulovligt at udelukke selskaber fra at byde på opgaver ud fra deres skattebetaling. Det samme har et notat fra Silkeborg Kommune slået fast.
  • Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) fortalte i sidste udgave af Kommunen, at han vil arbejde på en regelændring i EU.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR